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r. MUNICIPAL CORPORATION-LOT ESTABLISHED, DES­

IGNATED, NUMBERED-LAY OUT-VILLAGE OR SUB­

DIVISION - SECTION 7u.01 ET SEQ., RC - DISTINCT 
BODY OR PARCEL OF LAND-TORRENS LAW-SECTION 

5310.15, PARAGRAPH B, RC. 

2. TRANSFER OF LANDS-SECTION 5309.01 ET SEQ., RC­
ACCOMPLISHED BY SINGLE DEED OR CONVEYANCE­

DESCRIPTION, TWO OR-MORE PLATTED LOTS-AGGRE­

GATE COULD COMPRISE CONTINUOUS TRACT IN ONE 
POSSESSION-TRANSFER RELATES TO MORE THAN 

ONE "DISTINCT BODY OR PARCEL OF LAND." 

SYLLABUS: 

1. A lot esta:blished, designated, and numbered in proceedings to lay out a village 
or subdivision or addition to a municipal cor.poration under the provisions of Section 
711.01 et seq., Revised Code, is a "distinct body or parcel of land" as this language is 
used in the Torrens Law, paragra!}h (B) of Section 5310.15, Revised Code. 

2. vVhere a transfer of lands, registered under the provisions of .Section 5309.01, 
et seq., Revis·ed Code, is accomplished by a single deed or conveyance which describes 
the lands to be conveyed by the designation of two or more platted lots, whether or 
not in the aggregate comprising a continuous tract in one possession, such transfer is 
one relating to more than one "distinct body or ,parcel of land" within the meaning of 
the Torrens Law paragra:Ph (B) of Section 5310.15, !Revised Code. 

Columbus, Ohio, November 9, 1953 

Hon. Robert E. ,Cook, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A question has been raised by our County Recorder as to 
an interpretation of the recently amended Section 5310.15 of the 
Revised Code relative to the schedule of fees to be charged for 
handling transfers of Registered Land Titles. This question 
concerns paragraph (B) in the list of fees to be charged which 
reads 'for examining and registering each transfer of registered 
land, including the filing of all papers therewith, handling me­
morials, issuing new duplicate certificate of title and indexing it, 
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$5.00 for the first distinct body or parcel of land contained in 
such certificate, and $1.00 for each additional distinct body or 
parcel of land contained in such certificate.' 

"His question is whether by the words 'distinct body or parcel 
of land' is meant each individual lot mentioned in the transfer 
or what is commonly known as a parcel, which may include 
several lots within the same general description of the 'parcel' 
involved in the transfer. 

"I would appreciate your opinion as to the correct interpre­
tation of the above mentioned section." 

Vve may first observe the statutory method by which a transfer of 

title of registered lands is ordinarily accomplished, i.e., in the case of a 

fee simple estate. The requirements are set out in Section 5309-40, Re­

vised Code, Section 8572-37, General Code, as follows: 

"A registered owner in fee of real property, in order to 
transfer his whole interest in such property or in any part thereof, 
or any undivided interest therein, shall execute to the intended 
transferee a deed or instrument of conveyance which in case of 
transfer of the whole of the land may be on the duplicate cer­
tificate of title, in any form authorized by law. \,Vhen such 
transferee presents such deed or instrument to the county re­
corder of the county where the land is situated, such recorder 
shall file the same, and if he finds that such transferor is entitled 
to make the transfer as provided in sections 5309.02 to 5310.21, 
inclusive, of the Revised Code, the recorder shall register the 
title, in accordance with such deed or instrument of conveyance, 
in the transferee, upon a new folium .in the register of titles, 
and enter thereon all memorials, notations, and memorandums, to 
which the land is subject at the time of the transfer, and shall 
issue a new certificate of title to the transferee, stating therein 
his full name, residence, and post-office address, whether married, 
and if so, the name of husband or wife. If the transferee is a 
minor, his exact age must be given, or if under other disability 
the nature and character of such disability must be stated. 
Before a transfer can be registered, the transferor or the trans­
feree must deliver to the recorder the duplicate certificate of title 
of the transferor, and the recorder shall enter upon the folium of 
the register where such title of the transferor is registered, and 
upon the duplicate certificate of title, a memorial or memoran­
dum canceling the same, in whole or in part, as the interest of 
the transferee may appear from the deed or other instrument of 
transfer, with such particulars of the transfer as may be neces­
sary for identification, together with the date of transfer, the 
name and residence and post-office address of the transferee, and 
volume and folium of the register in ,vhich the transferee's title 
is registered." 
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In your inquiry you have invited attention to one of the provisions 

of paragraph (B) of Section 53ro.15, Revised Code. The provision 

analogous to this prior to October 2, 1953, was set out in Section 

8572-112, General Code, as follows: 

"* * * The recorder shall receive the following fees: * * * 
"For examining and registering each transfer of registered 

land, including the filing of all papers therewith, entering me­
morials, issuing new duplicate certificate of title and indexing 
the same, $5.00." 

In the recodification of 1953, by the enactment of _!\mended House 

Bill 1, rooth General Assembly, this provision was included as paragraph 

(B) in Section 5310.15, Revised Code, and as amended in House Bill 29, 

effective October 2, 1953, the provision now in effect is set out in the 

following language : 

"For examining and registering each transfer of registered 
land, including the filing of all papers therewith, entering memo­
rials, issuing new duplicate certificate of title and indexing it, 
$5.00 for the first distinct body or parcel of land contained in 
such certificate, and $I.OO for each additional distinct body or 
parcel of /a,nd contained in such certificate; * * *." 

(Emphasis added.) 

The portion of the quotation emphasized above indicates the material 

which was added by the amendment which became effective October 2, 

1953. 

It is apparent that the Legislature, by the addition of the language 

indicated above, intended to make provision for the collection of addi­

tional fees where a transfer of title was effected in one instrument de­

scribing two or more parcels. Actually the statutory language is "distinct 

body or parcel of land" and your specific question is whether this lan­

guage means (a) individual lot or (b) a parcel which might include several 

lots within the same general description. 

The expression "parcel of land" ordinarily means "a continuous 

tract or plot of land in one possession, no part of which is separated from 

the rest by intervening land in another possession." 31 Words and 

Phrases, 60; Restatement, Torts, section 843. Under this definition it 

is readily apparent that if a single instrument conveys a number of lots 

which in the aggregate constitute a continuous tract in one possession, 
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the aggregate so conveyed could be deemed to be a parcel. It should be 

pointed out, however, that we are not concerned only with the definition 

of the word "parcel" but rather with the entire expression "distinct body 

or parcel of land." 

The word "distinct" is defined in ·Websters New International Dic­

tionary as "distinguished; separated lby a visible sign; marked out." And 

again, as "that which may be clearly seen or discerned; clear; plain; well 

defined; well marked * * *." The word "distinguish" is defined in the 

same work as "to recognize or discriminate ( one thing from or among 

others) by marks, signs, or characteristics." 

The term "lot" is commonly understood as designating a compara­

tively small area of land set out and numbered in the course of proceed­

ings to plat a subdivision, provision therefor :being found in Sections 

711.01 to 711.38, inclusive, Revised Code. In Chapter 7u, Revised 

Code, provision is made for the surveying of a tract or subdivision to 

be platted, and for the making of a plat or map thereof particularly 

describing the streets, alleys, commons, public grounds and all lots into 

which the area is divided. In Section 711.29, Revised Code, Section 3605, 

General Code, provision is found for the renumbering of lots of a sub­

division included within a municipal corporation in such a manner as to 

harmonize those of the original plat of such corporation. Moreover, in 

Section 711.30, Revised Code, Section 3606, General Code, following 

such revision and renumbering of lots, it is provided that each of such 

lots is to be assessed and entered on the tax list for taxation according 

to their new numbers; and it is expressly provided that conveyance of 

such lots rby the new numbers shall be sufficient to pass the title. 

From these provisions it is abundantly clear that a lot which has 

been established by the statutory platting procedure and which has been 

assigned a distinctive number, becomes a body or parcel of land which is 

readily capable of being distinguished from other land; and• in this sense 

it is clear that it is also a "distinct" body or parcel of land. Accordingly, 

where a transfer of registered land is effected by a single conveyance, 

and where the •body or parcel of land is described therein, not as one 

!body or parcel or tract, rbut by designation by number of numerous lots 

of platted land, it would appear that the provisions of paragraph (B) of 

Section 5310.15, Revised Code, would require the collection of the addi-
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tional fee as to the second and any additional lots thus conveyed by such 

instrument. 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that: 

r. A lot established, designated and numbered in proceedings to 

lay out a village or subdivision or addition to a municipal corporation 

under the provisions of Section 7rr.or et seq., Revised Code, is a "dis­

tinct body or parcel of land" as this language is used in the Torrens law, 

paragraph (B) of Section 53ro.r5, Revised Code. 

2. Where a transfer of lands, registered under the provisions of 

Section 5309.or, et seq., General Code, is accomplished by a single deed 

or conveyance which descri'bes the land to be conveyed by the designation 

of two or more platted lots, whether or not in the aggregate comprising 

a continuous tract in one possession, such transfer is one relating to 

more than one "distinct body or parcel of land" within the meaning of 

the Torrens law, paragraph (B) of Section 53ro.r5, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




