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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. "Separation from • • • service," within the meaning of Section 121.161, 
Revised Code, means the discontinuance of service by dismissal, resignation, 
death, etc. 

2. "Anniversary of employment" under Section 121.161, Revised Code, 
is the annual recurrence of the date of last hire. 

3. "State service" for the purpose of determining "unused vacation 
leave • * • credit at time of separation" under Section 121.161, Revised Code, 
imports continuous service from the date of last hire. 

4. The employing authority has no authority under Section 121.161, 
Revised Code, to compensate an employee at the time of his separation for 
vacation leave earned but unpaid during former state service. 

Columbus, Ohio, February 11, 1963 

Hon. Warren H. Chase 
Director 
Department of Commerce 
State of Ohio 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads, 
with the abbreviation of the name of the person involved, as fol. 
lows: 

"We would appreciate an opinion as to whether 'ser­
vice of one year with the state' required for vacation pur­
poses under section 121.161 of the Revised Code of Ohio, 
should be computed on a continuous basis or intermittent 
basis; and if the latter, the method of calculating the 
anniversary date. 

"Mr. V. was hired as an attorney examiner in the 
Legal Bureau, Division of Right-of-Way, Ohio Depart­
ment of Highways on July 1, 1960. He resigned that posi• 
tion on June 1, 1961. Mr. V. was later hired as an attorney 
examiner on November 22, 1961 by the Division of Ad. 
ministration, Ohio Department of Commerce. He has sub­
mitted his resignation effective February 15, 1963. 

"Mr. V. received no vacation compensation while em­
ployed by the Department of Highways, and now claims 
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that this period should be included in computing his one 
year of service. 

"He calculates his anniversary date by taking his 
November 22, 1961 hiring date with the Department of 
Commerce, backdating this eleven months (his time em­
ployed by the Department of Highways) and adding one 
year of service." 

Section 121.161, Revised Code, to which you refer, provides in 
material part: 

"Each full-time state employee, including full-time 
hourly-rate employees, after service of one year with the 
state, is entitled, during each year thereafter, to two 
calendar weeks, excluding legal holidays, of vacation leave 
with full pay. Employees having fifteen or more years 
of service with the state are entitled, during each year 
thereafter, to three calendar weeks, excluding legal holi­
days, of vacation leave with full pay. Two calendar weeks 
of leave with pay will have been earned and will be due 
an employee upon attainment of the first anniversary of 
employment and annually thereafter, and three calendar 
weeks of leave with pay will have been earned and will 
be due an employee upon attainment of the fifteenth anni­
versary of employment and annually thereafter. Upon 
separation from state service, except for cause, an em­
ployee shall be entitled to compensation for the pro-rated 
portion of any earned but unused vacation leave to his 
credit at time of separation. 

"In special and meritorious cases where to so limit 
the annual leave during any one calendar year would work 
peculiar hardship, it may, in the discretion of the director 
of the department, be extended. 

" * * * * * * * * * 
"In case of the death of a state employee, the unused 

vacation leave and unpaid overtime to the credit of any 
such employee, shall be paid in accordance with section 
2113.04 of the Revised Code, or to his estate." 

The term "separation from service" while not defined 
in the Revised Code, has been interpreted judicially to 
mean a discontinuance of servke to an employer by dis­
missal, resignation, death, etc. Ste Hartman v. Braucher, 
et al., 32 0. C. A. 497; People, ex rel. Davie v. Lynch, 149 
N. Y. S. 895, 164 App. Div. 517; McGowan v. U.S., 277 
F. (2) 613. 
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There can be little doubt under the facts that you 
have given that Mr. V. was separated from state service 
on June 1, 1961 when he voluntarily resigned his position 
as an attorney examiner in the Ohio department of high­
ways. By the terms of Section 121.161, supra, he was at 
that time entitled "to compensation for the pro-rated 
portion of any earned but unused vacation leave to his 
credit." 

Likewise I think that there can be no doubt but that 
on November 22, 1961, when hired as an attorney ex­
aminer in the department of commerce, Mr. V. stood, 
for the purposes of Section 121.161, supra, in the position 
of a new employee with his anniversary of employment 
calculable from this date. Speaking generally "anni­
versary of employment" is the annual recurrence of the 
date of last hire. 

The question remains, however, whether this prior 
service with the state can be catenated with present serv­
ice with the state, for the purpose of determining Mr. V's 
earned but unused vacation leave as of February 15, 1963, 
the effective date of Mr. V's resignation from his position 
in the department of commerce. 

Upon consideration I am of the opinion that prior service may 
not be accumulated in this manner. That "state service" for the 
purpose of determining "unused vacation leave * * * credit at time 
of separation," under Section 121.161, Revised Code, means length 
of continuous service from the date of last hire. There is no pro­
vision in this section for the accumulation of separate periods of 
state service in arriving at unused vacation leave credit. 

I am of the conclusion, therefore, that Mr. V. is not entitled 
under this section to receive compensation from the department of 
commerce for any earned but unused vacation leave accruing to 
him for his period of service in the department of highways from 
July 1, 1960 to June 1, 1961. 

While not essential to a determination of the questions you 
have raised, I feel compelled to add that my conclusion does not 
necessarily preclude Mr. V. from recovering compensation for un­
used vacation leave, if any, accrued to him as of the termination 
date of his employment in the department of highways. In this 
regard, Opinion No. 1575, Opinions of the Attorney General for 
1960, provides in the second paragraph of the syllabus: 
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"Where a state employee was separated from the 
state service without being paid the compensation due 
him under Section 121.161, Revised Code, as effective No­
vember 4, 1959, for accumulated vacation leave to his 
credit at the time of separation, the employing authority 
may, if funds are available for that purpose, make such 
payment subsequent to the time of separation." 

In summary, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. "Separation from * * * service," within the meaning of 
Section 121.161, Revised Code, means the discontinuance of service 
by dismissal, resignation, death, etc. 

2. "Anniversary of employment" under Section 121.161, Re­
vised Code, is the annual recurrence of the date of last hire. 

3. "State service" for the purpose of determining "unused 
vacation leave * * * credit at time of separation" under Section 
121.161, Revised Code, imports continuous service from the date 
of last hire. 

4. The employing authority has no authority under Section 
121.161, Revised Code, to compensate an employee at the time of 
his separation for vacation leave earned but unpaid during former 
state service. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




