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OPINION NO. 87-009 

Syllabus: 

After an amended official certificate of estimated 
resources has been issued by the county budget 
commission pursuant to R.C. 5705.36(A), the budget 
commission may issue a subsequent amended certificate 
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of estimated resources. In the case of a school 
district, subsequent amendments to the certificate of 
estimated resources may reflect both excesses and 
reductions in revenue. In the case of other 
subdivisions or taxing units, such amendments are 
limited to amendments reflecting excess revenues. 

To: Jeffrey M. Welbaum, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 27, 1987 

I have before me your request for my opinion regarding 
revision of an amended official certificate of estimated 
resources. Your question reads as follows: 

After a County Budget Commission has issued its 
Amended Official Certificate of Estimated Resources 
and the appropriations have been approved, does the 
county Budget Commission have the authority to reduce 
the estimated resources by issuing another Amended 
Official Certificate of Estimated Resources? 

As their title suggests, these certificates list the amount 
of revenue that the taxing authority of each subdivision or 
taxing unit may expect to receive during the course of the 
fiscal year. The certificates are used to assure that a 
governmental authority spends no more than it expects to 
receive in revenue. 

You have expressed concern about situations in which the 
county budget commission has, pursuant to R.C. 5705.35, issued 
to a taxing authority or taxing unit an official certificate of 
estimated resources for the upcomiwJ fiscal year which includes 
anticipated revenue for a particular fund. Thereafter, an 
amended official certificate of estimated resources is issued 
by the budget commission pursuant to R.C. 5705.36. The amended 
official certificate is based upon anticipated revenue and 
balances carried forward. You wish to know whether, upon 
learning that anticipated revenues will not materialize, the 
county budget commission may issue another amended official 
certificate of estimated resources which reflects this 
deficiency in revenue. 

A county budget commission is required by R.C. 5705.35(A} 
to prepare an official certificate of estimated resources. 
R.c. 5705.35(A) reads as follows: 

(A} The certification of the budget commission to 
the taxing authority of each subdivision or taxing 
unit, as set forth in section 5705. 34 of the Revised 
Code, shall show the various funds of such 
subdivisions other than funds to be created by
tranRfer and shall be filed by the county budget 
commission with such taxing authority on or before the 
first day of March in the case of school districts and 
on or before the first day of September in each year 
in the case of all other taxing authorities. There 
shall be set forth on the credit side of each fund the 
estimated unencumbered balances and receipts, and if a 
tax is to be levied for such fund, the estimated 
revenue to be derived therefrom, the rate of the levy, 
and what portion thereof is within, and what in excess 
of, the ten-mill tax limitation, and on the debit 
side, the total appropriations that may be made 
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therefrom. There shall be attached thereto a summary 
which shall be known as the "official certificate of 
estimated resources", which shall state the total 
estimated resources of each fund of the subdivision 
that are available for appropriation in the fiscal 
year, other than funds to be created by transfer, and 
a statement of the amount of the total tax duplicate 
of the school district to be used in the collection of 
taxes for the following calendar year. Before the end 
of the fiscal year, the taxing authority of each 
subdivision and other taxing unit shall revise its tax 
budget so that the total contemplated expenditures 
from any fund during the ensuing fiscal year will not 
exceed the total appropriations that may be mads from 
such fund, as determined by the budget commission in 
its certification; and such revised budget shall be 
the basis of the annual appropriation measure. 
(Emphasis added.) 

R.C. 5705.0l(C) defines "taxing authority" as follows: 

(C) "Taxing authority" or "bond issuing 
authority" means, in the case of any county, the board 
of county commissioners; in the case of a municipal 
corporation, the council or other legislative 
authority of the municipal corporation: in the case of 
a school district, the board of education: in the case 
of a community college district, the board of trustees 
of · the district; in the case of a technical college 
district, the board of trustees of the district: in 
the case of a detention home district, a district 
organized under section 2151.65 of the Revised Code, 
or a combined district organized under sections 
2151. 34 and 2151. 65 of the Revised Code, the joint 
board of county commissioners of the district: in the 
case of a township, the board of township trustees: in 
the case of a joint fire district, the board of fire 
district trustees: in the case of a joint recreation 
district, the joint recreation district board of 
trustees: in the case of a joint-county community 
mental health service district, the district's mental 
health board; in the case of a joint ambulance 
district, the board of trustees of the district: in 
the case of a drainage improvement district, the board 
of county commissioners of the county in which the 
drainage district is located: and in the case of a 
township police district, a township fire district, a 
township road district, or a township waste disposal 
district, the board of township trustees of the 
township in which the district is located. 

Thus, the budget commission presents an official certificate of 
estimated resources to the taxing authority. The taxing 
authority then uses this estimate to budget expenditures for 
the upcoming fiscal year. 

R.C. 5705. 36 permits the budget commission to amend the 
official certificate of estimated resources. This section 
reads as follows: 

(A) On or about the first day of each fiscal 
year, the fiscal officer of each subdivision and other 
taxing unit shall certify to the county auditor the 
total amount from all sources available for 
expenditures from each fund set up in the tax budget, 
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with any balances that existed at the end of the 
preceding year. The budget commission, taking into 
consideration the balances and revenues to be derived 
from taxation and other sources, shall revise its 
estimate of the amounts that will be created to each 
fund from such sources, and shall certify to the 
taxing authority of each subdivision an amended 
official certificate of estimated resources. If the 
subdivision collects revenue available for the 
purposes of such fiscal year from a new source that is 
not included in an official certificate, or if the 
actual balances and receipts in any fund exceed the 
certified estimate, then upon the certification by its 
fiscal officer of the amount of said excess balances 
and receipts, the commission shall certi:fy an amended 
official certificate including the same. Upon a 
determination by the treasurer of a board of education 
that the revenue to be collected by a school district 
will be greater or less than the amount included in an 
official certificate, the treasurer shall certify the 
amount of the deficiency or excess to the commission, 
and the commission shall certify an amended official 
certificate reflecting the same. The total 
appropriations made during the fiscal year from any 
fund shall not exceed the amount set forth as 
available for expenditure from such fund in the 
official certificate of estimated resources, or any 
amendment thereof, certified prior to the making of 
the appropriation or supplemental appropriation. 

(B) At the time of a settlement of taxes against 
which notes have been issued under section 133.302 
[133.30.2] of the Revised Code and at the time a tax 
duplicate is delivered pursuant to section 319.28 or 
319.29 of the Revised Code, the county auditor shall 
determine whether the total amount to be distributed 
to each school district from such settlement or 
duplicate, when combined with the amounts to be 
distributed from any subsequent settlement, will 
increase or decrease the amount available for 
appropriation during the current fiscal year from any 
fund. He shall certify his finding to the budget 
commission, which shall certify an amended official 
certificate reflecting the same or certify to the 
school district that no amended certificate needs to 
be issued. 

R.C. 5705.0l defines "subdivision" and "taxing unit" as follows: 

As used in Chapter 5705. of the Revised Code: 
(A) "Subdivision" means any county, municipal 

corporation, township, township police district, 
township fire district, joint fire district, joint 
ambulance district, joint recreation district, 
township waste disposal district, township road 
district, community college district, technical 
college district, detention home district, a district 
organized under section 2151.65 of the Revised Code, a 
combined district organized under sections 2151.34 and 
2151.65 of the Revised Code, a joint-county mental 
health service district, a drainage improvement 
district created under section 6131. 52 of the Revised 
Code, or school district, except the county school 
district. 
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(H) "Taxing unit" means any subdivision or other 
governmental district having authority to levy taxes 
on the property in the district or issue bonds that 
constitute a charge against the property of the 
district, including conservancy districts, 
metropolitan park districts, sanitary districts, road 
districts, and other districts. 

With these statutory provisions in mind, I turn to your 
specific question. The county budget commission is a creature 
of statute. As such, it enjoys only those powers expressly 
conferred by statute, or necessarily implied therefrom. See 
State ex rel. Clark v. cook 103 Ohio St. 46S, 134 N.E. 6SS 
(l92l)(board of county commissioners has only those powers 
expressly conferred or necessarily implied): Trustees of New 
London Township v. Miner 26 Ohio St. 452 (1874)(township 
trustees have only those powers expressly conferred or 
necessarily implied). 

The second sentence of R.C. 5705.36(A) allows the budget 
commission to issue an amended official certificate to each 
'°'.ubdivision. The next two sentences of the section describe 
the circumstances under which subsequent amendments to the 
certificates may be made. The first of these sentences applies 
to the general category of "subdivisions". It reads: 

If the subdivision collects revenue available for the 
purposes of such fiscal year from a new source that is 
not included in an official certificate, or if the 
actual balances and receipts in any fund exceed the 
certified estimate, then upon the certification by its 
fiscal officer of the amount of said excess balances 
and receipts, the commission shall certify a.n amended 
certificate including the same. (Emphasis ad6ed.) 

The language of this sentence expressly empowers the budget 
commission to make a second amendment of the certificate upward 
so as to reflect increased revenues. See 1934 Op. Att•y Gen. 
No. 2693, p. 714. Were this the only language of the statue 
which enumerated the circumstances under which the certificate 
could be amended, I would be left to consider whether or not 
the authority to revise the certificate downward could 
necessarily be implied from the commission's express powers. 
However, in the next sentence R.C. 5705.36 goes on to make a 
special provision for school districts. It states: 

Upon a determination by the treasurer of a board of 
education that the revenue to be collected by a school 
district will be greater or less than the amount 
included in an official certificate, the treasurer 
shall certify the amount of the deficiency or· excess 
to the commission, and the commission shall certify an 
amended official certificate reflecting the same. 
(Emphasis added.) 

Significantly, the definition c·f. the term "subdivision" as 
used in R.C. Chapter 5705. includes school districts (except 
county school districts). R.C. 5705.0l(A). It is a well 
established maxim of statutory construction that where the 
legislature has created a class those not expressly named as 
members of the class are excluded from it. State ex eel. Boda 
v. Brown, 157 Ohio St. 368, 105 N.E.2d 643 (1952). R.C. 
5705.36(A) thus creates two classes of subdivisions. With 
regard to the general class of subdivisions, the county budget 
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commission has authority to amend the certificate of estimated 
resources to reflect "excess" revenues. Only for the special 
class of school districts may the budget commission amend the 
certificate to reflect a "deficiency or excess." By virtue of 
the express language of the statute, I conclude that the 
General Assembly intended to empower the budget commission to 
make downward revisions only in the case of school districts. 
and not in the case of other subdivisions. 

My interptetation is reinforced by the fact that the fourth 
sentence of R.C. 5705.36(A}, which allows school districts to 
receive certificates reflecting a "deficiency or excess" in 
estimated resources, was added to the statute through 
amendment. See 138 Ohio Laws p. 1498 (Am. Sub. H.B. No. 44, 
eff. Jan. 16, 1980); 140 Ohio Laws p. 4668 (Sub. H.B. No. 747, 
eff. Jan. 1, 1986). If the General Assembly believed that the 
county budget commission had the authority to amend the 
official certificate downward to reflect decreases in estimated 
revenue under the then existing language of R.C. 5705.36(A}, 
then the additional language regarding school districts would 
have been superfluous, and the amendment unnecessary. However, 
every part of a statute is presumed to have purpose and is to 
be given effect. See R.C. l.47(B): State ex rel. Bohan v. 
Industrial Commission, 147 Ohio St. 249, 70 N.E.2d 888 (1946). 
Obviously, the legislature concluded that the original language 
of R.C. 5705.36(A) did not empower the budget commission to 
amend the certificates to reflect "deficiencies" in estimated 
resources. By amending R.C. 5705.36(A) to authorize the budget 
commission to make such a downward amendment, the General 
Assembly in the same stroke limited that authority solely to 
the special class of school districts. 

It is therefore my opinion, and you are so advised, that 
after an amended official certificate of estimated resources· 
has been issued by the county budget commission pursuant to 
R.C. 5705.36(A), the budget commission may issue a subsequent 
amended certificate of estimated resources. In the case of a 
school district, subsequent amendments to the certificate of 
estimated resources may reflect both excesses and reductions in 
revenue. In the case of other subdivisions or taxing units, 
such amendments are limited to amendments reflecting excess 
revenues. 




