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OPINION NO. 67-098 

Syllabus: 

(1) The Superintendent of Building and Loan Associations 
does not possess the authority to require that the name, loca­
tion, purpose and authorized capital of such an association or 
corporation be stated in its Constitution since the same is re­
quired to be set forth in the Articles of Incorporation. 

(2) An association may not revoke, repeal or amend pro­
visions of its Constitution of Articles of Incorporation with­
out prior approval of the Superintendent of Building and Loan 
Associations. 

(3) The shareholders and/or members of an association 
do not have the power to adopt a constitution without sub­
mission to and approval of the Superintendent of Building and 
Loan Associations. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 7, 1967 

Your request for my opinion regarding an interpretation 
of statutes governing the activities of the Division of Building 
2.nd Ioan Associations reads as follows: 

11 l. Inasmuch as the statutes provide that 
the constitution of a state-chartered associa­
tion is subject to the a~proval of the Super­
intendent of Building and Loan Associations, 
does the Superintendent possess the authority 
to require that the name, location, purpose 
and authorized capital of such corporation be 
stated in its constitution and that said pro­
~isions shall conform with the Articles of 
Incorporation? 

11 2. Can an association revoke or repeal 
provisions of its constitution without approval 
of the Superintendent of Building and Loan 
Associations? 

II "J 
.). Do the shareholders of a state-chartered 
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association have the powers to adopt and place into 
effect a constitution, 'which in their judgment 
best suits the requirements of the company' 
without submission to and written approval of 
the Superintendent of Building and Loan Asso­
ciations?" 

In view of the fact that the statutes appear to be quite clear 
and dispositive of the latter questions, I am going to answer 
your questions in inverse order. 

Section 1151.08, Revised Code, provides in part as 
follows: 

"When capital stock is mentioned in 
the articles of incorporation of a building 
and loan association, it shall be deemed to 
mean the authorized capital. The or·ganiza-
t ion of the association may be completed and 
business commenced when a sum equal to five 
per cent of such authorized capital is sub­
scribed and paid in and the names and ad­
dresses of its officers and not less than two 
copies of its constitution and bylaws have 
been filed with and approved by the superin­
tendent of building and loan associations. 
No such corporation shall transact any busi­
ness, except such as is incidental and neces­
sary to its preliminary organization, until 
it has been authorized by the superintendent 
to do so. No amendment to such constitution 
or bylaws shall become effective until approved 
by the superintendent. * * *'' 

(Emphasis added) 

Section 1151.47, Revised Code, provides in part as follows: 

"A building and loan association may pro­
vide, by a constitution adopted by its members 
and bylaws adopted by its board of directors, 
for the proper exercise of the powers granted 
in sections 1151.02 to 1151.55, inclusive, of 
the Revised Code, and for the conduct and man­
agement of its affairs. 

"Proposed amendments to the constitution 
and bylaws shall be submitted to the superintendent 
of building and loan associations for approval 
on forms prescribed by him. The superintendent 
shall approve or disapprove such amendments and 
notify the association of his action within 
ninety days from the time received by him. If 
the super·intendent disapproves of such amendment, 
he shall state the reasons therefor in his notice 
of disapproval. 

II* * * * * * ***II
(Emphasis added) 

It is self evident from the aforementioned statutes that a 
building and loan association may provide a constitution adopted 
by its members, copies of which shall be filed with and approved 
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by the Superintendent of Building and Loan Associations. Con­
sequently, the answer to Question Three (3) is no. 

In response to the second question, it is noted from the 
provisions of Sections 1151.08 and 1151.47, supra, that all pro­
posed amendments to the constitution and bylaws of a building 
and loan association must be submitted to the Superintendent 
of Building and Loan Associations for approval and that no such 
amendment shall become effective until approved by the 
Superintendent. In State, Ex Rel., v. LeBlond, 108 Ohio St. 
41, the court in interpreting the constitutionality of certain 
legislation stated at page 50 as follows: 

"A broad definition of the word 'amendment• 
would include any alteration or change; * * *" 

Likewise, I believe that any addition to, the striking out 
of, or the making of some change in any particular section 
of the constitution and/or bylaws of an association would be 
construed as an "amendment" as set forth in the aforementioned 
statutes. Therefore, the answer to Question Two (2) is no. 

To have come to any other conclusion in response to your 
second and third questions would not have been consistent with 
the whole legislative intent of strictly supervising and con­
trolling said associations from their creation to dissolution 
for the protection of their members, as well as the general 
public. In State, Ex Rel., v. C. P. C~urt, 124 Ohio St. 269, 
the court in considering the dissolution and liquidation of a 
building and loan association, stated at page 275 as follows: 

"***Recognizing the character of 
such institutions, and the purpose they 
seek to serve, the Legislature of this 
state has enacted statutes governing, 
controlling and regulating them, and, in 
language that cannot be misunderstood, 
has wisely made provision for their su­
pervision ut all times and under all cir­
cumstances and conditions, * * * " 

To answer your first question we must first look at Section 
1151.02, Revised Code, which provides as follows: 

"A building and loan association may 
be~organized and conducted under the gen­
eral laws of this state relating to cor­
porations, except as otherwise provided 
in sections 1151.02 to 1151.55, inclusive, 
of the Revised Code. Upon receipt of 
articles of incorporation, and all 
papers relating thereto, for such an 
association, the secretary of state 
shall forthwith transmit to the super­
intendent of building and loan associa­
tions a copy of such articles and shall 
not record them until authorized to do 
so by the superintendent." 

Section 1701.04, Revised Code, which is a provision ap­
pearing within the General Corporation Law of the state, pro-
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vides in part as follows: 

11 (A) Three or more natural persons, a 
majority of whom are citizens of the United 
States, may form a corporation by subscrib­
ing and thereafter filing in the office of 
the secretary of state articles of incor­
poration which shall set forth: 

11 (1) The name of the corporation, 
which shall end with or include 'Company,' 
'Co.,' 'C'.)rporat ion,' 'Corp.,' 'Incorporated,' 
or I Inc. 1 ; 

11 (2) The place in this state where the 
principal office of the corporation is to be 
located; 

11 (3) The purpose or purposes for which 
the corporation is formed; 

11 ( 4) The authorized number and the par 
value per share of shares with par value, and 
the authorized number of shares without par 
value, except that the articles of a banking, 
safe deposit, trust, or insurance corporation 
shall not authorize shares without par value; 
the express terms, if any, of the shares; and, 
\f the shares are classified, the designation 
of each class, the auth~rized number and par 
value per share, if any, of the shares of each 
class, and the express terms of the shares of 
each class; 

"(5) The amount of stated capital with 
which the corporation will begin business, 
which shall not be less than five hundred 
dollars. 

11* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

It is noted that Section 1151.08, supra, sets forth 
specific requirements as to the minimumamount of authorized 
capital for an association. Further, Section 1151.03, Revised 
Code, generally sets forth the provisions whereby the Super­
intendent may refuse to certify such an association or cor­
poration to the Secretary of State. Since the information 
requested by the Division of Building and Loan Associations 
is already required to be included in the Articles of Incorpor­
ation, I can see no purpose and would consider it unreasonable 
to suggest that an .association be required to reiterate the 
same in their Constitution. If the association voluntarily 
sets forth these documents in its Constitution, then they 
must be consistent with the Articles of Incorporation and the 
statutory authority provided for Building and Loan Associations. 

The Superintendent has adequate control in that the 
Articles of Incorporation and the Constitution of an association, 
as well as their Bylaws, must all be individually approved 
before the commencement of business, plus the fact that any 
amendments to any of these items must be approved by the 
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Superintendent before they shall become effective. In State, 
Ex Rel., v. Myers, 128 Ohio St. 619, the Syllabus provi~ 
as follows: 

"Under the provisions of Section 9643, 
9643-1, 9643-2 and 9643-3, General Code, 
LS""ections 115.02, 1151.03, and 1151.04, 
Revised CodV before a certificate of amend­
ment to the articles of incorporation of a 
building and loan association or a certifi­
cate of reduction of its authorized capital 
may be filed or recorded with the Secretary 
of State, the authorization of the Superin­
tendent of Building and Loan Associations 
must be secured." 

Therefore, the answer to Question One (1) is also no. 

In view of the above, I am of the opinion that: 

(1) The Superintendent of Building and Loan Associations 
does not possess the authority to require that the name, loca­
tion, purpose and authorized capital of such an association 
or corporation be stated in its Constitution since the same 
is required to be set forth in the Articles of Incorporation. 

(2) An association may not revoke, repeal or amend pro­
visions of its Constitution or Articles of Incorporation with­
out prior approval of the Superintendent of Building and Loan 
Associations. 

(3) The shareholders and/or members of an association 
do not have the power to adopt a constitution without sub­
mission to and approval of the Superintendent of Building 
and Loan Associations. 




