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OPINION NO. 81-079 

Syllabus: 
If it is physically possible for one person to hold both positions and if 
the holding of both positions is not prohibited by local law, the 
positions of Brunswick city planning commission member and board of 
health member are compatible. 

To: Gregory W. Happ, Medina County Pros. Atty., Medina, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, December 4, 1981 

I have before me your request for my opinion in response to the following 
question: 

Does a conflict of interest or incompatibility arise between the 
position of a member of the City Planning Commission of the Charter 
City of Brunswick with a member of the Board of Health of a Medina 
County Combined General Health District? 



2-311 	 1981 OPINIONS OAG 81-079 

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-lll, I set forth the seven questions which must 
be considered in any compatibility analysis. Those seven questions read as follows: 

l. 	 Is either of the positions a classified employment within the 
terms of R.C. 124.57? 

2. 	 Do the empowering statutes of either position limit the outside 
employment permissible? 

3. 	 Is one office subordinate to, or in any way a check upon, the 
other? 

4. 	 Is it physically [im] possible for one person to discharge the 
duties of both positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two positions? 

6. 	 Are there local charter provisions or ordinances which are 
controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental regulation 
applicable? 

In order for the positions at issue to be compatible, each of the seven questions 
must be answered in the negative. An affirmative answer to even one of the seven 
questions compels a conclusion that the positions are incompatible. 

R.C. 124.57, the subject of the first question, prohibits a classified civil 
servant from taking part in certain types of political activity. Neither the position 
of city planning commission member nor that of board of health member is a 
classified employment within the meaning of R.C. 124,57. Consequently, R.C. 
124.57 does not apply to either of the positions at issue and the first question may 
be answered in the negative. 

The second question concerns the limiting effect of the empowering statutes 
governing either position. An examination of the relevant Revised Code sections 
indicates that the statutes governing a city planning commission, and those 
governing boards of health, do not limit the scope of possible outside employment. 
See, ~· R.C. Chapter 713; R.C. Chapter 3707. On the contrary, R.C. 713.01 
expressly states that "[al ny member of a city or village planning 
commission...except as otherwise provided in its charter, may hold any other 
public office. • . ." Thus, the second question may also be answered in the 
negative. 

The third question asks whether one position is subordinate to or a check upon 
the other. I have been unable to discover any way in which a member of a city 
planning commission would be subordinate to or a check upon a member of a board 
of health. The respective bodies operate independently of one another in the 
performance of their statutory duties and neither one has supervisory power over 
the other. Consequently, the third question may be answered in the negative. 

The fifth question concerns the potential for a conflict of interest between 
the two positions. The duties of the city planning commission, as set forth in the 
Revised Code and the charter and codified ordinances for the City of Brunswick, 
involve regulating the use of land and the location and dimensions of the buildings 
thereon. See, ~' R.C. 713.02 ("[t] he planning commission ...shall make plans 
and maps of the whole or any portion of the municipal corporation"); R.C. 713.04 
("the legislative authority of a municipal corporation may authorize the planning 
commission to control the height, design and location of buildings"). f board of 
health is charged with preserving the health and safety of its citizens. See,~· 
' 

1
A combined general health district has the same powers as a general health 

district. R.C. 3709.07. 
December 1981 
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R.C. 3707.01 ("[t] he board of health. . .shall abate and remove all nuisances"J; 
R.C. 3707.04 (board of health may impose quarantine); R.C. 3707 .26 ("board of 
health•••shall inspect the sanitary condition of all schools and school buildings 
within its jurisdiction .•.11), 

I have been able to locate only one area in which the duties and interests of 
both a board of health member and a city planning commission member would be 
involved. This area concerns the authority of a board of health to regulate 
potential nuisances. Specifically, R,C, 3707,01 providP.s that: 

The board of health of a city or general health district shall 
abate and remove all nuisances within its jurisdiction. It may, by 
order, compel the owners, agents, assignees, occupants, or tenants of 
any lot, property, building, or structure to abate and remove any 
nuisance therein, and prosecute such persons for neglect or refusal to 
obey such orders. Except in cities having a building department, or 
otherwise exercising the power to regulate the erection of buildings, 
the board may regulate the location, construction, and repair of 
water closets, privies, cesspools, sinks, plumbing, and drains. In cities 
having such departments or exercising such power, the legislative 
authority, by ordinance, shall prescribe such rules and regulations as 
are approved by the board and shall provide for their enforcement. 

The board may regulate the location, construction, and repair of 
yards, pens, and stables, and the use, emptying, and cleaning of such 
yards, pens, and stables and of water closets, privies, cesspools, sinks, 
plumbing, drains, or other places where offensive or dangerous 
substances or liquids are or may accumulate. 

When a building, erection, excavation, premises, business, 
pursuit, matter, or thing, or the sewerage, drainage, plumbing, or 
ventilation thereof is, in the opinion of the board, in a condition 
dangerous to life or health, and when a building or structure is 
occupied or rented for living or business purposes and sanitary 
plumbing and sewerage are feasible and necessary, but neglected or 
refused, the board may declare it a public nuisance and order it to be 
removed, abated, suspended, altered, or otherwise improved or 
purified by the owner, agent, or other person having control thereof 
or responsible for such condition, and may prosecute him for the 
refusal or neglect to obey such order. The board may, by its officers 
and employees, remove, abate, suspend, alter, or otherwise improve 
or purify such nuisance and certify the costs and expense thereof to 
the county auditor, to be assessed against the property and thereby 
made a lien upon it and collected as other taxes. 

Thus, a board of health has the authority to regulate the location of "yards, pens, 
and stables" and to order or otherwise arrange for the removal or improvement of 
buildings which are "dangerous to life or health" or structures which are unsanitary. 
See also R.C. 3707.02; 1980 Op.Att'y Gen. No. 80-089. As was previously noted, the 
city planning commission also has authority concerning the location of structures 
on land within the city and, pursuant to R.C. 713.02, the commission shall make 
recommendations concerning the "removal [and] relocation•••of..•buildings." 
Thus, both the city planning commission and the board of health have authority 
which relates to the location and use of yards, pens and stables, and the removal of 
buildings, and the potential for a conflict in the exercise of this authority does 
exist. 

The fact that there is the potential for a conflict of interest does not, 
however, always render two positions incompatible. Rather, a further inquiry into 
the immediacy of the conflict must be made. "[W] here possible conflicts are 
remote and speculative, the common law incompatibility or conflict of interest 
rules are not violated." 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-lll. It is my opinion that the 
potential conflict in this instance is remote and speculative. It is readily apparent 
that a city planning commission and a board of health will not be dealing with 
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either the subject of "yards, pens, and stables" or the removal of buildings on a 
daily basis. Morc.uver, with regard to the removal or buildings, the city planning 
commission may only make recommendations concerning removal while the board 
of health may actually order or undertake the demolition. I note also that in those 
instances in which either of these subjects might arise for consideration before 
both boards, it would be possible for the individual in question to withdraw Crom the 
discussion, permitting the issue to be resolved by the remainder of the board or 
commission !Tlembers. Because the potential cont]ict is r ..mote and speculative, 
question five may also be answered in the negative. 

Questions four and six, concerning physical impossibility and local charter and 
ordinance provisions, are issues which have traditionally been left to the discretion 
of local officials in the belief that these individuals are more familiar with the 
subject matter and, therefore, better equipped to resolve these issues. Thus, I am 
assuming for the purposes of this opinion that questions four and six will, after 
consideration by your office, also receive negative answers. 

The effect of federal, state and local departmental regulations is the subject 
of question seven. I nm nrt aware of any such regulation which would prevent one 
individual from holding the positions in question. Consequently, question seven may 
also be answered in the negative. 

As the above discussion indicates, the seven questions which form the basic 
compatibility analysis have t.een answered in the negative. Therefore, it is my 
opinion, and you are advised, that if it is physically possible for one person to hold 
both positions and if the holding of both positions is not prohibited by local law, the 
positions of Brunswick city planning commission member and board of health 
member are compatible. 

2If a conflict of interest should arise, the individual holding both positions 
must, of course, withdraw from the decision-making process. ~ 1981 Op. 
Att'y Gen. No. 81-010. 
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