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LIBRARY TRUSTEES HAVE THE RIGHT TO PURCHASE 
LAND FOR A PARKING LOT AND FUTURE BUILDING­
SUCH LANDS MAY BE RENTED-§§3375.33, 3375.40, R.C. Opinion 
No. 2485, O.A.G. 1953, Opinion 2534, O.A.G. 1953. 

SYLLABUS: 

1. When a board of library trustees appointed pursuant to Section 3375.15, 
Revised Code, determines that it is necessary for the proper maintenance and operation 
of a free public library to provide a parking facility at such library and determines 
that the future needs of such library will require the acquisition of additional land 
upon which to place a new library building, such board has the authority, pursuant to 
Section 3375.40, Revised Code, to purchase a parcel of land a part of which may 
presently be used for parking facilities and the remainder of which may be held by 
such board fo;- said future building. 

2. Where a board of library trustees purchases a parcel of land, a part of which 
is used for a library parking facility and the remainder of which is held by said 
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board for a future library building, such board may lawfully rent that part of said 
property which is not being used for parking facilities and may accept payment for 
said rental; however, any such rental agreement should provide that the board of 
library trustees may at any time cit::termine that the property is needed for library 
purposes and that said board may immediately upon such determination enter upon 
said property and all rights in said property of the tenant thereof will thereupon 
immediately terminate. (Opinion No. 2534, Opinions of the Attorney General for 
1953, page 158, approved and followed.) 

Columbus, Ohio, October 12, 1962 

Hon. Forrest H. Bacon, Prosecuting Attorney 

Wyandot County, Upper Sandusky,Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"The Trustees of our School District Library organized 
under Section 3375.14, and 3375.15 of the Revised Code of 
Ohio, desire to purchase a house and lot which lies adjacent 
to the present library building. The purchase is deemed necessary 
to secure parking facilities and a future building site. 

"The house located on the lot is in excellent repair and until 
such time that it is deemed expedient by the Trustees to build, 
they would like to rent the same. In the meantime, the balance of 
the lot on which the house is situated would provide the neces­
sary parking facilities. 

"The question which we would present to you for consider­
ation, does the Board of Library Trustees of a School District 
Library, under Section 337 4.40, Sub-Section ( D), Revised Code 
of Ohio, have authority to purchase land for the purpose of 
securing parking facilities and the further right to lease for profit 
a building located on the land to be purchased?" 

A board of library trustees, appointed pursuant to Section 3375.15, 

Revised Code, is governed by the provisions of Section 3375.32, et seq., 
Revised Code. Section 3375.33, Revised Code, reads as follows: 

"The boards of library trustees appointed pursuant to sections 
3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15, 375.22, and 3375.30 of the 
Revised Code are bodies politic and corporate, and as such are 
capable of suing and being sued, contracting, acquiring, holding, 
possessing, and disposing of real and personal property, and of 
exercising such other powers and privileges as are conferred 
upon them by law." 
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The prov1s10ns of Section 3375.33, Revised Code, were formerly 

found in Section 7628, General Code, and were considered by the court 

in the case of Miller v. Akron Pitblic Library, 60 Ohio Law Abs., 364, 

wherein the court said beginning at page 369 : 

"Under Section 7628 GC the legislature, as stated before, 
made all the various library boards bodies politic and corporate, 
and as such capable of suing and being sued, contracting and being 
contracted with, acquiring, holding, possessing and disposing of 
real and personal property, and of exercising such other powers 
and privileges as are conferred upon them by law. 

"In the court's opinion this made them separate and distinct 
entities or bodies politic and corporate, separate and apart from 
the municipality, the county, the school board, etc., and not agents 
of said bodies politic." 

Considering the above quoted language of the court, the board of 

library trustees, as an independent agency of government, would have 

those powers which are granted by law as well as those implied powers 

which are incidental to said express powers. In determining the extent 

of such implied power, a board of library trustees would be governed by 

the ordinary rules of construction which are followed in connection with 

the statutory powers of other public officers. In this regard, it is stated 

in 44 Ohio Jurisprudence 2d, 546, Public Officers, Section 60: 

"The powers of public officers are limited, and while some 
exercise powers which are defined in the fundamental law, the 
larger portion of them are of statutory creation, with duties and 
powers prescribed and limited by law. As a general rule, there­
fore, and apart from the powers which are delegated to a public 
officer by the Constitution or a municipal charter, public officers 
have only such powers as are expressly delegated to them by 
statute, and such as are necessarily implied from those so dele­
gated. The rule in respect of implied powers is that in addition 
to the powers expressly given by statute to an officer or board 
of officers, he or it has, by implication, such additional powers 
as are necessary for the due and efficient exercise of the power 
expressly granted, or as may be fairly implied, from the statute 
granting the express powers. But the powers of a public officer 
or public body, functioning by reason of the powers vested by the 
charter, ordinances, or statutes creating the office or body, cannot 
be enlarged and extended by the doctrine of estoppel ; and it has 
likewise been said that public officers do not possess and cannot 
exercise powers which are merely apparent." 
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As to the express powers of the board of library trustees, Section 

3375.40, Revised Code, reads in pertinent part as follows: 

"Each board of library trustees appointed pursuant to sections 
3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15, 3375.22, and 3375.30 of the 
Revised Code may: 

" (A) Hold title to and have the custody of all property 
both real and personal of the free public library under its juris­
diction; 

"* * * * * * * * *"
" ( C) Purchase or lease buildings or parts of buildings 

and other real property and purchase automobiles and other per­
sonal property necessary for the proper maintenance and operation 
of the free public libraries under its jurisdiction and pay the 
purchase price therefor in installments or otherwise; 

" ( D) Purchase, lease, lease with an option to purchase, 
or erect buildings or parts of buildings to be used as main libraries, 
branch libraries, or library stations pursuant to section 3375.41 
of the Revised Code ; 

"* * * * * * * * *" 
Pursuant to the provisions of division ( C) of Section 3375.40, supra, 

I do not see how there can be any question raised as to the authority of a 

board of library trustees to acquire property to be used as a parking lot 

in connection with the operation of a free public library. 

The above quoted statutory provisions of Section 3375.40, Revised 

Code, were considered by a former Attorney General in Opinion No. 

2485, Opinions of the Attorney General for 1953, page 139, wherein the 

syllabus reads as follows : 

"The board of trustees of a public school library is author­
ized by Section 7630, General Code, to construct on land owned 
in fee or by perpetual lease a building for library purposes, but is 
without authority to construct such library building on land held 
under a temporary lease." 

In arriving at the above conclusion, my predecessor said, after quot­

ing the provisions of the General Code which are now found in Section 

3375.40, supra, beginning at page 140: 

"Here, it will be noted that the board has power to purchase, 
lease, or lease with an option to purchase property for library pur­
poses and also to erect buildings or parts of buildings. \i\Thile this 
is quite broad in its provisions, I cannot conclude that there is 
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any grant of authority to use public funds for the erection of a 
building on land which the board neither owns nor to which it 
has any permanent right. In the case you present, the board only 
enjoys a lease from one of two joint owners, and that only for a 
short period, which is subject to termination at any time, upon 
prescribed notice. Consequently, it has only an imperfect lease­
hold, even for a temporary period. 

"Library boards like other public bodies created by the 
statutes, are subject to the general rule that they have only such 
powers as the legislature has seen fit to grant, and such implied 
powers as are essentiial to the exercise of the powers granted. 
See 36 Ohio Jurisprudence, page 188, as to boards of education; 
11 Ohio Jurisprudence, page 244, as to counties; 25 Ohio Juris­
prudence, page 302, as to library boards. That the powers of a 
school district library board are so measured and limited was 
held in Opinion No. 2003, Opinions of the Attorney General for 
1924, page 652. 

"* * * * * * * * *" 
As can be seen from the above quoted matter from Opinion No. 2485, 

my predecessor was of the opinion that a board of library trustees could 

not build a library building on land other than that which was owned in 

fee or by perpetual lease by such board. Accordingly, the first question to 

be answered is whether such board may acquire real estate when at least 

a part thereof will not immediately be used by such board in the operation 

and maintenance of a free public library. 

I have found no authority in Ohio which specifically treats such 

question. It appears, however, that said question is analogous to one 

which was considered by the Supreme Court of Ohio in the case of State 

ex- rel., Preston v. Ferguson, 170 Ohio St. 450, wherein the court was 

dealing with the legality of a contract entered into pursuant to the pro­

visions of Section 5501.112, Revised Code. At page 461 of the Preston 
case, supra, the court said : 

"The only question which remains is whether such prior 
acquisition is, in the absence of an immediate need of the right of 
way, such a highway purpose that the General Assembly has the 
power to authorize the expenditure of public funds therefor. There 
can be no question that the procurement of rights of way for 
higways is a highway purpose. Does the acquisition of such 
rights of way far in advance of actual construction remove such 
acquisition from its status as a highway purpose? We do not think 
so. 

"The planning and construction of highways is a long-term 
procedure. It is not an undertaking which can be planned and 



830 OPINIONS 

consummated on the spur of the moment. The development and 
construction of the superhighway system essential to the movement 
of modern traffic necessitates the planning of highways and the 
acquisition of rights of way far in advance of actual construction. 
To wait until there is a present actual need for construction pur­
poses before acquiring the right of way is neither economical nor 
practical. With the mushrooming of metropolitan areas and the 
expansion of suburban living, it is not only necessary but essential 
that plans be developed and rights of way acquired far in advance 
of actual construction, not only to obviate the increase in cost 
due to the development of areas through which highways must 
pass but also to afford an opportunity for the planned develop­
ment of the communities themselves. 

"* * * * * * * * *" 
It is of course evident that the planning of a full library facility 1s 

similar to that described by the court above in connection with the con­

struction of highways. It is also obvious that the responsibility for such 

planning, with regard to libraries, must rest with the board of library 

trustees. Accordingly, I am of the opinion that the powers granted to 

such board by Section 3375.40, supra, should be so construed as to imply 

therein the ability to acquire in advance real estate which will be necessary 

for the proper maintenance and development of a library facility. It 

should be pointed out, however, that while the question of the necessity 

for the acquisition of such property rests first with the board of library 

trustees, such board could not lawfully exercise its power in determining 

such issue in an arbitrary or capricious manner. For the purpose of this 

opinion I presume, as stated in your letter, that the real estate in question 

is presently necessary for use as a parking lot and that the board of library 

trustees has a present intention of using the part of said real estate upon 

which a dwelling house is now located for a future site of a library building. 

Under such circumstances, it is my opinion that the board of library trus­

tees may purchase the land in advance of an actual immediate need for 

the whole parcel. \Ve come now to the question of whether a board of 

library trustees which has lawfully purchased a parcel of real estate, a 

part of which is being used for library purposes, i.e., a parking facility, may 

rent out for profit a building which is located upon the remaining part of 

said parcel. In this regard, your attention is called to Opinion No. 2534, 

Opinions of the Attorney General for 1953, page 158, wherein the syllabus 

reads as follows : 

"Except as the power may be implied as being necessary to 
carry into effect some expressly granted power a board of educa-
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tion is not authorized to rent or lease property held by it for the 
public school purposes of its district; but where a board of educa­
tion finds itself in possession of property which is not needed for 
school purposes and which it cannot advantageously dispose of 
by sale, it may lawfully permit the temporary use of said prop­
erty for some purpose other than a school purpose, and it may 
lawfully accept money for such use. Any agreement whereby third 
parties are permitted to use said premises under circumstances as 
mentioned, should contain a limitation to the effect that at any 
time the school board might determine that the property was 
needed for school purposes, or that it should be sold, the right to 
the use of the premises by said third parties would terminate. 
Opinion No. 4588, Opinions of the Attorney General"for 1932, p. 
1006, approved and followed. 

"Such temporary use under such revocable license may prop­
erly include the construction and operation of swimming pool 
facilities by the licensee, which facilities, by agreement of the 
parties, are to become the property of the board by way of gift 
upon the unilateral termination of such license by the board." 

Opinion No. 2534, supra, was approved and followed in Opinion No. 

7225, Opinions of the Attorney General for 1956, page 738, and was 

treated in my Informal Opinion No. 488, issued on July 11, 1962. While 

the above quoted syllabus of Opinion No. 2534 does not deal directly with 

boards of library trustees, I believe that said conclusion is fully applicable 

to the instant question. (It is again obvious that whether the board of 

library trustees is acting lawfully in any given instance depends upon the 

actual intent of such board at the time that the property is acquired and 

at the time that the rental arrangement between such board and a tenant 

is entered into.) 

In accordance with the above and in specific answer to your question, 

it is my opinion and you are advised: 

1. When a board of library trustees appointed pursuant to Section 

3375.15, Revised Code, determines that it is necessary for the proper 

maintenance and operation of a free public library to provide a parking 

facility at such library and determines that the future needs of such library 

will require the acquisition of additional land upon which to place a new 

library building, such board has the authority, pursuant to Section 3375.40, 

Revised Code, to purchase a parcel of land a part of which may presently 

be used for parking facilities and the remainder of which may be held by 

such board for said future building. 
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2. Where a board of library trustees purchases a parcel of land, a 

part of which is used for a library parking facility and the remainder of 

which is held by said board for a future library building, such board may 

lawfully rent that part of said property which is not being used for park­

ing facilities and may accept payment for said rental; however, any such 

rental agreement should provide that the board of library trustees may at 

any time determine that the property is needed for library purposes and 

that said board may immediately upon such determination enter upon said 

property and all rights in said property of the tenant thereof will there­

upon immediately terminate. ( Opinion No. 2534, Opinions of the Attorney 

General for 1953, page 158, approved and followed.) 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




