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CORONER-PROVISIONS OF SECTION 2855-3, G. C., g6 GEN­

ERAL ASSEMBLY, NOT OPERATIVE TO CHANGE COMPEN­

SATION OF CORONER WHO IS IN OFFICE AT EFFECTIVE 
DATE OF ENACTMENT-CORONER SHOULD CONTINUE TO 

RECEIVE COMPENSATION PROVIDED BY LAW IN FORCE 

WHEN THEN EXISTING TERM BEGAN. 

SYLLABUS: 

The provisions of Section 28,i5-3, General Code, enacted by the 96th General 
Assembly will not be operative to change the compensation of a coroner who is in 
office at the effective date of said enactment, and he will continue during his then 
existing term to receive the compensation provided by the law in force when such 
term began. 

Columbus, Ohio, September 27, 1945 

Hon. Leo E. Carter, Prosecuting Attorney 

Caldwell, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Does the change from the fee system as provided under 
Sections z856 to 2866-Ia by the enactment of Senate Bill No. 92 
in the g6th General Assembly create a conflict in violation of 
Article II, Section 20 of the Constitution of Ohio, making the 
coroner entitled to a larger salary the remainder of the incum­
bent's term of office?" 

Prior to the enactment of Senate Bill No. 92 by the ¢th General 

Assembly, the duties and compensation of a coroner were covered by 

Sections 2856 to 2866-ra, inclusive, of the General Code. All of the above 
mentioned sections which in any way related to compensation were re­

pealed by said enactment. Prior to such repeal, Section 2856-4, General 
Code, provided as follows : 

"In counties having a population, according to the last fed­
eral census, of four hundred thousand or more the coroner shall 
receive a salary of six thousand dollars per annum, payable 
monthly from the county treasury upon the warrant of the county 
auditor." 
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Section 2866, General Code, read as follows: 

"Coroners shall be allowed the following fees: For view of 
dead body, tnree dollars; for drawing all necessary writings, for 
every one hundred words, ten cents; for tra~eling each mile, ten 
cents; when performing the duties of sheriff, the same fees as 
are allowed to sheriffs for similar services." 

Section 28"66-r, General Code, provided that m counties having a 

population of less than 400,000 the total compensation of the coroner 

should in no case exceed $5,000 or be less than $150 per annum. 

In the new act, Section 2855-3, General Code, was enacted, reading 
as follows: 

"The annual salary of the coroner shall be four hundred 
dollars in counties of less than 25,000, as ascertained by the 
latest federal census of the United States. The coroner shall 
receiv~ additional compensation as follows: one and one-half 
cents ( r ¼c) per capita for the population of such county in 
excess of 25,000 and not in excess of zoo,ooo; and one cent 
( re) per capita for the population of such county in excess of 
200,000. Such annual compensation shall not be more than six 
thousand doilars, payable monthly by the county treasurer of 
such county on the warrant of the county auditor." 

It is impossible, of course, to determine whether or not a coroner in 
a given county would receive more or less under the new act than he 

would have received under the former law. That fact will, in my opinion, 

have no bearing on the conclusion we must reach in answer to your ques­
tion. Section 20 of Article II of the Constitution of Ohio reads as 

follows: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office be abolished." 

( Emphasis added.) 

There were a number of early decisions of our Supreme Court which 

held that the words "compensation" and "salary" as used in Section 20 of 

Article II had different meanings, and in accord with that theory it was 

held that an officer might during his term have his compensation either 

reduced or increased, so long as the change related only to fees and did 
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not actually increase or diminish his definite salary. Thompson vs. Phil­

lips, 12 O.S. 617; Gobrecht vs. Cincinnati, 51 0. S. 68. 

However, the court in later cases appears to have taken a different 

view of the meaning of the constitutional provision above noted, and in 

the case of State, ex rel. Lueders vs. Beaman, Auditor, rn6 0. S. 651, it 

denied the right of a probate judge who had entered on his term with a 

fixed salary to receive additional compensation by way of fees in inherit­

ance tax cases. In a later case, State, ex rel. vs. Keiser, 133 0. S. 429, 

the court had before it a state of facts somewhat similar to that which 

you present. In that case the term of a county commissioner had begun 

when Section 3001, General Code, was in effect, providing that the annual 

compensation of each county commissioner should be determined on the 

basis of the tax duplicate of the county. The General Assembly thereafter 

amended said Section 3001, so as to provide that the compensation of a 

county commissioner should be determined by the population of the county 

with certain provisions as to maximum and minimum. The court refused 

a writ of mandamus sought by the commissioner to compel the payment 

to him of the increased compensation produced by the amendment of the 

law. The court in the opinion clearly indicated that it regarded the words 

"compensation" and "salary" as used in Section 20 of Article II as being 

substantially interchangeable. The case of State, ex rel. Lueders vs. 

Beaman, supra, was cited with approval. To like effect, see State, ex rel. 

vs. Tracy, 128 0. S., 242, 253. 

These and other cases were reviewed somewhat extensively in an 

opinion which I rendered on February 6, 1945, being No. 117, where the 

question presented was as to the right of a probate judge who had entered 

on a term under a statute providing for fees in inheritance tax cases to 

take advantage of a change in the statute during his term providing a 

salary in lieu of fees for such services, and it was held that under the 

proper application of Section 20 of Article II of the Constitution, he could 

not receive the additional compensation which would result from the 

amendment of the law. 

Attention also may be called to a further opinion rendered by me on 

August 4, 1945, being No. 387, in which it was held: 

"The words 'compensation' and 'salary' as used in Section 20 

of Article II of the Constitution, are used interchangeably, and 
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when the General Assembly pursuant to the authority of said 
section, has fixed the compensation of any officer, whether by 
way of salary or fees or both, any change in such compensation 
effected by the enactment, amendment of or repeal of any law, 
shall not operate to increase or decrease the compensation of 
such officer during his existing term unless the office be 
abolished." 

ln the case which gave rise to that opinion, the General Assembly by 

repealing Section 6502 of the General Code, which provided for fees to 

county commissioners in certain ditch matters in addition to their salary, 

had in effect reduced the compensaton of the county commissioners. In 

that opinion likewise, the authorities were reviewed at some length and the 

change in aUitude of the supreme court was pointed out. 

In specific answer, therefore, to your inquiry, it is my op1111on that 

the provisions of Section 2855-3, General Code, enacted by the ¢th Gen­

eral Assembly will not be operative to change the compensation of a 

coroner who is in office at the effective date of said enactment, and he 
will continue during his then existing term to receive the compensation 

provided by the law in force when such term began. 

Respectfully, 

HuGH S. JENKINS 

Attorney General 




