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You have submitted the certificate of the Director of Finance to the effect that 
there are unencumbered balances legally appropriated in a sum sufficient to cover the 
obligations of the contract. You have also submitted evidence that the consent of 
the Controlling Board to the release of funds has been obtained in accordance with 
Section 11 of House Bill 510 of the 88th General Assembly. In addition, you have 
submitted a contract bond upon which the Fidelity and Deposit Company of Mary­
land appears as surety, sufficient to cover the amount of the contract. 

You have further submitted evidence indicating that plans were properly prepared 
and approved, notice to bidders was properly given, bids tabulated as required by law 
and the contract duly awarded. Also it appears that the laws relating to the status 
of surety companies and the workmen's compensation have been complied with. 

Finding said contract and bond in proper legal form, I have this day noted my 
approval thereon and return the same herewith to you, together with all other data 
submitted in this connection. 

1021. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

CANDIDATES-COMMISSION TO FRAME MUNICIPAL CHARTER-HOW 
NOMINATED-DUTY OF ELECTION OFFICIALS TO PROVIDE 
BLANK SPACES ON BALLOT WHEN THERE ARE NO NOMINEES. 

SYLLABUS: 
1. Candidates for con~missioners to frame a charter under Section 8 of Article 

XVIII of the Ohio Constitution should be nominated as provided by general law, for 
the nomination of other municipal officers. 

2. Where no nominations have been made for such candidates, it is the duty of 
the election officials to provide blank spaces for such electi01~ upqn the ballot, as pro­
vided in Section 5025 of the General Code. 

CoLUMBus, OHIO, October 12, 1929. 

HoN. WINSTON W. HILL, Prosecuting Attorney, Delaware, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you request my opinion upon the fol­

lowing statement of facts : 

"The city of Delaware through its council, has passed the necessary ordi­
nance as required by Article 18, paragraph 8, of the Ohio Constitution, to sub­
mit the question of a charter form of government to the people at the next 
regular election in November. 

The aforementioned article also provides that provision shall be made on 
the ballot for the election of fifteen persons from the municipality at large 
to constitute a charter commission. 

The question concerning all of the charter enthusiasts is: 
Are the fifteen persons, .or perhaps more than fifteen, placed on the ballot 

through selection by the local charter club, or are the said persons placed on 
the ballot through the medium of a nominating petition for each, and does 
the said petition have to be filed with the Board of Elections sixty days be­
fore the election? As there is no provision in the statutes governing the com-
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mission to be voted upon, my opinion was that the commission to be voted 
upon could not be classified as municipal officers (Section 5004), therefore 
they (names) would either by selection or petition be placed in the hands of 
the Board of Elections a reasonable time before the election." 

Section 8 of Article XVIII of the Constitution of Ohio, as amended in 1912, 
provides: 

"The legislative authority of any city or village may by a two-thirds vote 
of its members, and upon petition of ten per centum of the electors shall forth­
with, provide by ordinance for the submission to the electors, of the question, 
'Shall a commission be chosen to frame a charter.' The ordinance providing 
for the submission of such question shall require that it be submitted to the 
electors at the next regul'ar municipal election if one shall occur not less 
than sixty nor more than one hundred and twenty days after its passage; 
otherwise it shall provide for the submission of the que.stion at a special 
election to be called and held within the time aforesaid. The ballot con­
taining such question shall bear no party designation, and provision shall be 
made thereon for the election from the municipality at large of fifteen electors 
who shall constitute a commission to frame a charter; provided that a ma­
jority of the electors voting on such question shall have voted in the affirm­
ative. Any charter so framed shall be submitted to the electors of the mu­
nicipality at an election to be held at a time fixed by the charter commission 
and within one year from the date of its election, provision for which shall 
be made by the legislative authority of the municipality in so far as not pre­
scribed by general law. Not less than thirty days prior to such election the 
clerk of the municipality shall mail a copy of the proposed charter to each 
elector whose name appears upon the poll or registration books of the last 
regular or general election held therein. If such proposed charter is approved 
by a majority of the electors voting thereon it shall become the charter of 
such municipality at the time fixed therein." 

Section 14 of Article XVIII of the Constitution, which may be pertinent in con­
nection with your inquiry, provides: 

"All elections and submissions of questions provided for in this article 
shall be conducted by the election authorities prescribed by general law. 
The percentage of electors required to sign any petition provided for herein 
shall be based upon the total vote cast at the last preceding general municipal 
election." 

Section 7 of Article V of the Ohio Constitution, which must be considered, pro­
vides: 

"All nominations for elective state, district, county and municipal offices 
shall be made at direct primary elections or by petition as provided by law, 
and provision shall be made by law for a preferential vote for United States 
senator; but direct primaries shall not be held for the nomination of town­
ship officers or for the officers of municipalities of less than two thousand pop­
ulation, unless petitioned fqr by a majority of the electors of such township 
or municipality. All delegates from this state to the national conventions of 
political parties shall be chosen by direct vote of the electors. Each candi­
date for such delegate shall state his first and second choices for the presi-
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dency, which preferences shall be printed upon the primary ballot below the 
name of such candidate, but the name of no candidate for the presidency shall 
be so used without his written authority." 

While your communication does not so state, in specific language, it will be as­
sumed for the purpose of this opinion, that the ordinance to which you refer does 
not undertake to provide a method for the nomination of candidates to be elected as 
commissioners to frame a charter, in the event that the proposal to submit a charter 
carries. 

Section 8 of Article XVIII, supra, in specific language requires that such ordi­
nance shall require that the question be submitted to the electors at the next regular 
municipal election if one shall occur not less than sixty nor more than one hundred 
and twenty days after its passag:e. Otherwise, the ordinance shall provide for the 
submission of the question at a special election to be called within the time herein­
before mentioned. Said Section 8 then provides that the ballot containing such 
question shall contain a provision for the election from the municipality at large of 
fifteen electors who sha)) constitute a commission to frame a charter, in the event 
that the question as to whether a commission shall be chosen to frame a charter car­
ries. 

In analyzing said Section 8, it will be noted that while it is a mandatory require­
ment that the ordinance provide for the time of the submission of the question, it 
apparently is not mandatory that the ordinance contain a provision relative to the 
election of the commissioners. However, it may be stated, as a general practice, that 
it has been the custom, in the adoption of such an ordinance, to enact therein express 
provisions as to the method of nominating the candidates who are to be voted for as 
the commissioners to frame a charter. See Ellis' Ohio Municipal Code. The form of 
ordinance set out in the text above mentioned, after providing for the submission of 
the question as to whether a commission shall be chosen, provides in detail the method 
of selecting the candidates for commissioners. Without undertaking to set forth all 
of the provisions thereof it may be stated that it apparently undertakes to adopt the 
method provided by statute for the nomination by petition of candidates for municipal 
offices. However, it may be noted in Section 3 of said form that it is provided that 
the filing of the certificate and nomination papers of candidates shall be made not less 
than twenty-five days prior to the date of election. This provision is significant, for 
the reason that the statutes governing such cases now provide that such papers shall 
be filed not less than sixty days before the election. 

However, it is believed that said form is the same as that employed in the sub­
mission of the question to the electors of the city of Columbus. The commission to 
frame a charter for said city was elected May 6, 1913, and on said date the law re­
quired such nominating petitions to be filed twenty-five days prior to date of election. 
The amendment of the law which contains the sixty day provision did not become 
effective until May 19, 1913. See 103 0. L. 844. Therefore, it will be seen that the 
form under consideration was in accordance with the election laws that were in force 
at the time it was used and apparently has not been revised in view of the amend­
ment. 

While Section 14 of Article XVIII of the Constitution above quoted, provides 
that elections· and submission of the question under Article XVIII, shall be con­
ducted by the election authorities prescribed by general law, it does not necessarily 
follow that this requires that the method employed by general law should be followed. 
The following is quoted from the court's opinion, in the case of Fitzgerald vs. Cleve-
land, 88 0. S., 388, at page 350: · 

"If the constitutional convention had intended that the election of all 
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municipal officers should be conducted by the methods prescribed by general 
law, it is natural to suggest that so important an exception to the grant of all 
power of local self government would have been included in the article .. 

It will be noted that the language of Section 14 is not that the elections 
referred to shall be conducted according to the methods prescribed by general 
law, but shall be conducted by the election authorities prescribed by such law." 

However, in the use of the language last quoted, the court was considering charter 
provisions governing election procedure as contra-distinguished from the general law. 
The court, in the same opinion, after quoting Section 7 of Article V, supra, states: 

"It will be remembered that this section and Article XVIII were adopted 
as amendments to the constitution on the same day. By that adoption they 
became parts and provisions of the same instrument. There are well-es­
tablished rules by which they must be weighed. They must be construed 
together and effect must be given to both. Differences, if there are any, 
must if possible be reconciled. As stated in Cooley on Const. Limitations (7 
ed.), p. 92: 'One part is not to be allowed to defeat another, if by any reason­
able construction the two can be made to stand together.' The mandate in 
Section 7, Article V, is to provide by law for the nomination by primary or by 
petition of all elective state, district, county and mwiicipal officers." 

In view of some recent decisions of the Supreme Court to the effect that non­
chartered municipalities may exercise the same powers as those which have adopted 
charters, it could well be argued that a municipality by ordinance could provide a 
method of nominations different from that of the general law. However, I am not 
inclined to that view and it would be unwise to so hold until the State Supreme Court 
has expressly sanctioned such a procedure. 

In the case of State ex rel. vs. Fottts, 103 0. S. 346, it was ordered that the ques­
tion as to whether a commission should be chosen to frame a charter be submitted 
to the electors in view of the ordinance under consideration therein. ·While other 
questions were urged, an examination of the files disclosed that the ordinance sub­
mitting the question provided that the nominations of candidates for election as com­
missioners to frame the charter should be by petition in the manner set forth in 
Section 4999 of the General Code. Said ordinance further provided that the names 
of the candidates should be placed upon the ballot, in the same manner that the names 
of candidates for members of boards of education are placed. 

·From the foregoing, it is my opinion that nominations of candidates for com­
missioners to frame a charter should be made in the same manner as provided by 
general law for the nomination of other municipal offices. The action of council in the 
ordinance adds nothing to the power that already exists. The question now arises 
as to what steps should be taken in view of the fact that nominating petitions may 
not now be filed sixty days before the November election. The constitution is manda­
tory in that provision must be made upon the ballot for the election of such officers. 
It is believed that the election officers in the preparation of the ballots are required to 
take into consideration the provisions of Section 8 of Article XVIII, to the end that 
within the powers of such election officials provision will be made for the election of 
such officers. 

In this connection Section 5025 of the General Code is applicable, which provides 
in part: 

"The name of each candidate shaH be printed in a space defined by ruled 
lines, and with a blank square on its left, enclosed by heavy, dark lines. If 
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upon a ticket there is no candidate or candidates for a designated office, a 
blank space, equal to the space that would be occupied by such name or mimes 
if they were printed thereon with the blank spaces herein provided for, shall 
be left." 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that : 
1. Candidates for commissioners to frame a charter under Section 8 of Article 

XVIII of the Ohio Constitution should be nominated as provided by general law for 
the nomination of other municipal officers. 

2. Where no nominations have been made for such candidates, it is the duty of 
the election officials to provide blank spaces for such election upon the ba1lot, as pro­
vided in Section 5025, of the General Code. 

1022. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

CHURCH PROPERTY-LEASED TO Y. W. C. A.-NOT EXEMPT FROM 
TAXATION. 

SYLLABUS: 
Property owned by a religious society in this state which is leased by it to a Young 

W 0111e1~' s Christian Association from year to year or for a term of years at m~ annual 
rental specified in the lease, is not exempt from taxation, because used by the OW'Iter 
with a view to profit, even though it appear that such lessee, as an organization and i1~ 
its use of the proPerty, is an institution ex·clusively for charitable purposes. 

CoLuMnus, OHio, October 12, 1929. 

The Tax C01nmission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This is to acknowledge receipt of your recent communication which 

reads as follows : 

"Our commission has before us the application of the Windermere Pres­
byterian Church, Cleveland, Ohio, for exemption of certain property. Said 
property is leased to the Young Women's Christian Association for its ex­
clusive use, but the Association, under the lease is to pay an annual rental of 
$780.00 to the church. 

Inasmuch as this rental is used for religious purposes, is this property 
exempt from taxation? 

We will be pleased to have your opinion on this, or have a representative 
of your department present when the hearing is assigned." 

As I view the question presented in your communication, the same does not call 
for any extended discussion. I assume that the Young Women's Christian Associ­
ation holds the property here in question by lease from year to year or for a definite 
number of years. In this situation, said association would not be liable for the pay­
ment of the taxes on this property unless it has contracted to do so. However this 
may be, taxes in this state are levied on the corpus of real property unless otherwise 
provided by statute, and the practical question here presented is whether the real 


