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OPINION NO. 90-068 
Syllabus: 

I. 	 Pursuant to R.C. 317.13, a county recorder may record only 
"deeds, mortgages, plats, or other instruments of writing required 
or authorized to be recorded." 

2. 	 An instrument of writi11g is required or authorized to be recorded 
when statutory authority expressly provides for the recording of 
such an instrument. 

3. 	 A zoning variance is not the proper subject of an affidavit on 
facts relating to title to real estate under R.C. 5301.252. 

4. 	 A zoning variance, as a separate instrument of writing, is not 
statutorily authorized to be recorded by a county recorder. 

To: Michael Miiier, Franklln County Prosecuting Attorney, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 7, 1990 

I have before me your request for my opinion concerning the county 
recorder's duty to record instruments presented. Specifically, you wish to know 
whether "a variance passed by a Municipal Corporation or other zoning authority, 
constitute[s] an instrument which a County Recorder is required to accept for 
recordation pursuant to R.C. 5301.252 or Chapter 317?" R.C. 5301.252 pertains to 
affidavits on facts that may affect title to real estate, while R.C. Chapter 317 
concerns the powers and duties of the county recorder. 
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Recording is "the copying of [an instrument] into the public records kept for 
that purpose, by or under the direction or authority of the proper public officer." 
Green v. Garrington, 16 Ohio St. 548, 550 (1866). Recording of instruments is the 
reason for the existence of the office of county recorder. The recorder's duty to 
record instruments is set forth by R.C. 317.13, which states, in pertinent part, that 
"[t]he county recorder shall record in the proper record, in legible handwriting, 
typewriting, or printing, or by any authorized photographic process, all deeds, 
mortgages, plats, or other instruments of writing required or authorized to be 
recorded, presented to him for that purpose." (Emphasis added). 

It is apparent that R.C. 317.13 does not provide express authority for the 
recording of a zoning variance as a separate instrument since it is not specifically 
enumerated therein. Your inquiry does not raise and I have not considered the 
question of whether a zoning variance may be recorded as part of another instrument 
statutorily authorized to be recorded. I note, however, that to the extent that a 
zoning variance is contained within a "deed, mortgage, plat, or other instruments of 
writing required or authorized to be recorded," R.C. 317.13 might be read to permit 
the recording of a zoning variance contained within one of those written instruments. 

No express statutory authority to record a zoning variance exists in the 
Revised Code. Whether a county recorder is empowered to record a particular 
instrument. absent relevant statutory direction, is a determination based on the 
nature of the office of county recorder. A county recorder is a ministerial officer, 
having only those powers expressly granted by statute or necessarily implied 
therefrom. See State ex rel. Preston v. Shaver. 172 Ohio St. 111. 173 N.E.2d 758 
(1961 ); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-006; 1940 Op. At t 'y Gen. No. 28S7. The 
authority of a county recorder, while exercising the recording function, is further 
limited by the lack of a precedent at common law. Without some historical 
antecedent, the recorder's authority to record instruments must be guided solely by 
statutory direction. Lacking express authority to record a particular instrument, a 
county recorder lacks any authority to record it. See 1940 Op. 2857, at 913; Op. 
No. 86-006, at 2-26. 

Careful scrutiny of R.C. 317 .13 and application of the maxim of statutory 
construction expressio unius est exclusio alterius (the naming of specific classes 
implies the exclusion of any class not named), see, e.g., Craftsman Type, Inc. v. 
Lindley, 6 Ohio St. 3d 82, 451 N.E.2d 768 (1983), reasonably leads to the conclusion 
that a county recorder may record only "deeds, mortgages, plats. and other 
instruments •Jf writing required or authorized to be recorded." An instrument is 
required or authorized to be recorded when statutory authority expressly provides 
for the recording of such an instrument. Op. No. 86-006. Therefore, the question 
becomes whether a zoning variance, as a separate instrument of writing, is 
statutorily required or authorized to be recorded. 

A zoning variance is "an exemption in an individual case from the strict rule 
or literal enforcement of zoning provisions" and is intended to permit the 
"amelioration of the strict letter of the law in individual cases ... relat[ing] to 
individual hardships peculiar to the property for which a variance is sought." In re 
Appeal of Clements, 2 Ohio App. 2d 201, 207-208, 207 N.E.2d 573, 578 (Cuyahoga 
County 1965); accord, Nunamaker v. Board of Zoning Appeals of Jerusalem Twp., 2 
Ohio St. 3d 115, 118. 443 N.E.2d 172, 175 (1982) ("[a) variance authorizes a 
landowner to establish or maintain a use which is prohibited by the zoning 
regulations [and] ... results in a deviation from the literal import of the ordinance or 
resolution and may be granted only upon a showing of practical difficulties or 
unnecessary hardship"). Granting of variances is expressly authorized hy various 
statutory provisions. See, e.g., R.C. 303.14(8) (county board of zoning appeals 
may grant "upon appeal, in specific cases, such variance from the terms of the 
zoning resolution as will not be contrary to the public interest, where, owing to 
special conditions, a literal enforceir-'lt of the resolution will result in unnecessary 
hardship, and so that the spirit of the resolution shall be observed and substantial 
justice done"); R. C. 519.14(8) (township board of zoning appeals may authorize 
variances); R. C. 71 J.11 ( municipal zoning board may "permit eXCL'.)t ions to and 
variations from the district regulations"); R.C. 4563.14 (airport zonii;;; board of 
appeals may grant variances). 

Sepll'lllhl'r llJl)O 



OAG 90-068 Attorney General 2-286 

No Revised Code section, however, requires or authorizes the rcrnrdation of 
an instrument constituting a zoning variance. Instead, the record of a zoning 
variance is included in the- minutes of the appropriate variance granting authority. 
See, e.g., R.C. 303.15 (the county "board of zoning appeals shall keep minutes of 
its proceedings showing the vote of each member upon each question, or, if absent or 
failing to vote, indicating such fact, and shall keep records of its examinations and 
other official actions, all of which shall be immediately filed in the office of the 
board of county commissioners and be a public record"); R.C. 519.15 (the township 
hoard of zoning appeals shall keep minutes of its official action on file in the office 
of the hoard of township trustees as a riuhlic record). l find, accordingly, that the 
recording of the variance in thr minutes of the zoning body that )!rantrd it is tlw 
only recording authorized. 

Your question also inquires whether a zoning variance may be recorded as an 
"affidavit on facts relating to title" under R.C. 5301.252. R.C. 5J0!.252(A) states: 

An affidavit stating facts relating to the matters set forth under 
division (B) of this section that may affect the title to r-?al estate in 
this state, made by any person having knowledge of the facts or 
competent to testify concerning them in open court, may be recorded 
in the office of the county recorder in the county in which the real 
estate is situated. When so recorded, such affidavit, or a certified 
copy thereof, shall be evidence of the facts therein stated, insofar as 
such facts affect title to real estate. (Emphasis added). 

Subdivision (B) of R.C. 5301.252 enumerates the five types of information that are 
the proper subject of such an affidavit, by stating: 

The affidavits provided for under this section may relate to the 
following matters: 

(1) Age, sex, birth, death, capacity, relationship, family history, 
heirship, names, identity of parties, marriage, residence, or service in 
the armed forces; 

(2) Possession; 
(3) The happening of any condition or event. that may create or 

terminate an estate or interest; 
(4) The existence and location of monuments and physical 

boundaries, such as fences, streams, roads, and rights of way; 
(5) In an affidavit of a registered surveyor, facts reconciling 

conflicts and ambiguities in descriptions of land in recorded 
instruments. 

R.C. 5JOl.252(A), by its express terms, thus, authorizes only those matters specified 
in R.C. 530) .252(B) to he included as the subject of an affidavit under R.C. 5301.252. 

The only category in R.C. 5301.252(8) that might plausibly include zoning 
variances is R.C 5301.252(8)(3). To be brought withir that description, a zoning 
variance would have to be "the happening of [a] condition or event that may create 
or terminate an estate or interest." Zoning, however, does not create an estate or 
interest under Ohio law. Rather, its function is limited to regulating the use of 
land. See generally, Gibson v. City of Oberlin, 171 Ohio St. 1, 5, 167 N.E.2d 651, 
653 (l 960) ("[iJt is, of course, fundamental that the state and municipali tics 
may ... regulate the use of land ... and may from time to time change or amend surh 
regulations. Therefore, it is true that an owner of property has no vested right to 
use that property in any particular manner"). Since a zoning variance does not relate 
to an estate or interest in real property, a variance is not a matter that may affect 
ti tie to real estate. 

Further, the purpose of R.C. 5301.252 "is to permit sworn statements, as to 
facts which affect title to real estate, to become part of the recorded documentary 
evidence of title without the necessity of having the statements made as 
testimony in court in the course of an action to quiet title." Ohio Legislative 
Service Comm'n analysis of Am. S.B. 205 (!O!Jth Gen. A. 1971) (emphasis added). A 
zoning variance. not being listed in R.C. 5301.252, and not affecting title to real 
estate, is, therefore, not a proper subject of an affidavit on facts relating to title. 
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Based on the foregoing discussion, it is my opinion and you are hereby 
advised that: 

l. 	 Pursuant to R.C. 317. 13, a county recorder may record only 
"deeds, mortgages, plats, or other instruments of writing required 
or authorized to be recorded." 

2. 	 An instrument of writing is required or authorized to be recorded 
when statutory authority expressly provides for the recording of 
such an instrument. 

3. 	 A zoning variance is not the proper subject of an affidavit on 
facts relating to title to real estate under R.C. 5301.252. 

4. 	 A zoning variance, as a separate instrument of writing, is not 
statutorily authorized to be recorded by a county recorder. 

Scptcmher 1'1'!11 




