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OPINION NO. 81·021 

Syllabus: 

The language of R.C. 325.17 does not prohibit a county auditor from 
issuing twenty-seven biweekly paychecks when the calendar year 
includes twenty-seven payperiods as long as the total amount so paid 
does not exceed the authorized annual compensation. 

To: David Tobin, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, April 20, 1981 


I have before me your request for an opinion concerning whether particular 
language within R.C. 325.17 prohibits a county auditor from issuing twenty-seven 
(27) biweekly paychecks to county employees in calendar year 1982. Your letter 
sets forth the background of your reque2t in the following manner: 

This problem arises with salaried employees who are paid on a bi­
weekly basis, due to the fact that such persons are paid for a three 
hundred sixty-four day year (26 pay periods x 14 days per payperiod). 
Therefore, a salaried employee accumulates one unpaid day for each 
calendar year worked (two days in a Leap Year). It would appear that 
these days have accumulated to the point that they are manifesting 
themselves in the form of a twenty-seventh payday in Calendar year 
1982. 

My question to your office is, therefore, as follows: 

Does the language in Section 325.17 of the Ohio Revised Code, which 
reads "the amount of bi-weekly payment shall be adjusted so that the 
total amount paid out to an employee over a period of one year is 
equal to the amount such employee would receive if he were paid 
semi-monthly," prohibit the County Auditor from issuing twenty­
seven bi-weekly paychecks, in Calendar year 1982, t(.' the employees 
as enumerated in that Statute, when the entir? amount of 
compensation received in the first bi-weekly paycheck, and a portion 
of the compensation received in the second bi-weekly paycheck were 
for a pay period and for services performed in Calendar year 1981? It 
is assumed that these fund'l were budgeted for, and encumbered 
during, said previous year. 

R.C. 325.17 states, in pertinent part: 

The officers mentioned in section 325.27 of the Revised Code 
may appoint and employ the necessary deputies, assistants, clerks, 
bookkeepers, or other employees for their respective offices, ~ 
compensation of such employees and discharge them, and shall file 
certificates of such action with the county auditor. Such 
com ensation shall not exceed in the a re ate for each office "'"'Ifie 
amount ixed bv the board of county commissioners or such o ice. 
When so fixed, the compensation of each such deputy, assistant, 
bookkeeper, clerk, Pnd other employee shall be paid biweekly from 
the county treasury, upon the warrant of the auditor. The amount of 
biweekly payment shall be adjusted so that the total amount paid out 
to an em lo ee over a eriod of one ear is e ual to the amount such 
em lo ee would receive if he were aid semimonthlv. Emphasis 
added. 

The language gives a county officer broad authority to appoint employees and to fix 
their compensation, "limited only by the aggregate amount of compensation fixed 
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by the Board of County Commissioners for the particular office." 1965 Op Att'y 
Gen. No. 65-222. As my predecessor pointed out in Op. No. 65-222, "[t] here is no 
statutory requirement that a county officer fix the compensation of his employees 
by hourly, per diem, weekly or monthly rates." Nevertheless, R.C. 325,17 does 
mandate that the deputies, assistants, clerks, bookkeepers, or other employees of 
the officers mentioned in R.C. 325.27 be paid on a biweekly basis. 

Prior to 1965, county employees were paid semimonthly from the county 
treasury. When 1965 Ohio Laws 219 (Am. Sub. H.B. 75, eff. Oct. 30, 1965) became 
effective, the option was given to a board of county commissioners to pay the 
county employees either on a semimonthly or biweekly basis. Am. Sub. H.B. 75 
also amended R.C. 325.17 to include the sentence: "The amount of biweekly 
payment shall be adjusted so that the total amount paid out to an employee over a 
period of one year is equal to the amount such employee would receive if he were 
paid semimonthly." This sentence was apparently intended merely to ensure that 
an employee would receive the same annual compensation whe~her paid on a 
semimonthly basis or on a biweekly basis. Although the protection has been kept 
intact within R.C. 325.17, subsequent amendments have eliminated the semimonthly 
payment option. 1969-1970 Ohio Laws 2106 (Am. H.B. 347, eff. Nov. 14, 1969). 
Whatever the compensation rate is, counties must now pay the employees 
enumerated in R.C. 325,17 only on a biweekly basis. 

It is my understanding that Columbiana County has set the compensation of 
some employees on a monthly salary rate. The monthly salary is multiplied by 
twelve to arrive at the annual salary, which is then dispersed over the normal 
twenty-six payperiods in a calendar year. The peculiar situation of the exis!ence of 
a twenty-seventh payperiod in a calendar year presents a particular problem to the 
monthly rate system of compensation. Because R.C. 325.16 prohibits "the payment 
of compensation in excess of the amount authorized," the county auditor has no 
choice but to divide the set annual salary by the number of payperiods in the 
calendar year to arrive at the biweekly payment. For example, if there are 
twenty-seven payperiods in the calendar year and a person's annual salary is $12,000 
dollars per year based on a $1,000 dollar-per-month rate, then the auditor must 
divide $12,000 dollars by twenty-seven to arrive at the biweekly payment. 

Your suggestion that the first paycheck in calendar year 1982 and a portion of 
the second paycheck be included as compensation for services performed in the 
previous year does not alleviate the problem. This would, in effect, only create a 
twenty-seventh payperiod for the previous year and there again the problem would 
lie. 

It is possible under R.C. 325.17 to set th(·! compensation of the employees in 
question on an hourly, per diem, weekly, or biw~ ..~kly rate. Compensation according 
to any one of these rates would avoid the need to decrease biweekly payments that 
occurs in the unusual circumstance of a twenty-seventh payperiod when salaries are 
set on a monthly or yearly rate. When arriving at a budget for an upcoming year 
under an hourly, per diem, weekly, or biweekly rate plan, the county authorities 
may budget additional amounts for the occurrence of a twenty-seventh payperiod. 
The sentence in R.C. 325.17 which requires that the total annual payment be equal 
whether paid biweekly or semimonthly has no real relevance to the problem of a 
twenty-seventh payperiod. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that the language of R.C. 
325.17 does not prohibit a county auditor from issuing twenty-seven biweekly 
paychecks when the calendar year includes twenty-seven payperiods as long as the 
total amount so paid does not exceed the authorized annual compensation. 
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