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OPINION NO. 66-137 

Syllabus: 

1. Each township constable, appointed on a permanent basis 
after January 1, 1966, pursuant to Section 509.01, Revised Code, 
and each chief and member of a township police district, appoint­
ed on a permanent basis after January 1, 1966, pursuant to Sec­
tion 505.01, Revised Code, must have been certified by the execu­
tive director of the Ohio Peace Officers Training Council as hav­
ing completed an approved state, county, or municipal police basic 
training program. 

2. A board of township trustees may pay the expenses of the 
required training for the chief and members of a township police 
district, and may make such payments in advance pursuant to Sec­
tion 505,54, Revised Code. 

3. A board of township trustees may pay necessary travel, 
and other, expenses incurred incident to a township police con­
stable's being trained as required by Section 109.77, Revised 
Code. (Opinion No. 2170, Opinions of the Attorney General for 
1930, approved and followed.) Since such expenses are not spe­
cifically provided for by statute, it is within the discretion 
of the board of township trustees to pay such expenses in advance. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 16, 1966 

The questions presented in your letter of request for my 
opinion read as follows: 

"l. Is each township constable appointed pursu­
ant to section 509.01, R. C., as well as 
the chief of police, patrolmen and others 
appointed pursuant to section 505.49, R. C. 
to serve as members of a township police 
district, required to have a certificate 
awarded by the executive director of the 
Ohio peace officer training council, at­
testing to his satisfactory completion 
of an approved state, county, or munici­
pal police basic training program? 

11 2. If such is required, may the township re­
imburse such a person out of township 
funds for the expenses incurred in taking 
such a training course, and if so, may the 
expenses be advanced prior to attendance 
at such a training program?" 

Section 109.75, Revised Code, states in part: 

"The executive director of the Ohio peace 
officer training council, on behalf of the 
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council, shall have the following powers and 
duties, to be exercised with the general advice 
of the council and, to be exercised only in ac­
cordance with rules and regulations promulgated 
by the attorney general pursuant to section 
109.74 of the Revised Code: 

"* * * * * * * * * 

"(C) To certify peace officers who have 
satisfactorily completed basic 
training programs and to issue ap­
propriate certificates to such 
peace officers; 

"* * * * * * * * *" 
Section 109.77, Revised Code, reads in pertinent part as 

ollows: 

"Notwithstanding any general, special, or 
local law or charter to the contrary, no per­
son shall, after January 1, 1966, receive an 
original appointment on a permanent basis as a 
peace officer of any county, township, or mu­
nicipal corporation unless such person has pre­
viously been awarded a certificate by the ex­
ecutive director of the Ohio peace officer 
training council, attesting to his satisfactory 
completion of an approved state, county, or mu­
nicipal police basic training program;***" 

f

The answer to your first question hinges upon whether or 
not township police constables appointed pursuant to Section 
509.01, Revised Code, and the chief, and members, of a township 
police district, appointed pursuant to Section 505.49, Revised 
Code, are "peace officers" as this term has been defined by the 
rule and regulations adopted and promulgated pursuant to Section 
109.74, Revised Code. Rule PC-1-02 (E), Rules and Regulations 
and Procedures of the Ohio Peace Officers Training Council, states: 

"The term 'Peace Officer' means a member of 
a police force or other organization, em­
ployed or commissioned by a township, a 
county, or municipal corporation, who is 
responsible for the enforcement of general 
criminal laws of the state, and empowered 
to carry firearms, but shall not include 
any person serving as such solely by virtue 
of his occupying other office or position, 
nor shall such term include a sheriff, or 
any person having an equivalent title who 
is appointed or employed by a county to 
exercise equivalent supervisory authority." 

This rule establishes three basic criteria, the first of 
which is that a peace officer be appointed, or employed, by a 
township, county, or municipal corporation. Both a township 
constable and the chief, and members, of a township police dis-
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trict meet this requirement. The second is that a peace officer 
be responsible for the enforcement of the general criminal laws 
of Ohio. Section 509.05, Revised Code, reads as follows: 

"In addition to the county sheriff, con­
stables shall be ministerial officers of the 
county court in all cases in their respec­
tive townships, and in criminal cases, they 
shall be such officers within the county. 
They shall apprehend and bring to justice 
felons and disturbers of the peace, suppress 
riots, and keep and preserve the peace within 
the county. They may execute all writs and 
process, in criminal cases, throughout the 
county in which they reside, and in which 
they were elected or appointed. If a person 
charged with the commission of a crime or of­
fense flees from justice, any constable of 
the county wherein such crime or offense was 
committed shall pursue and arrest such fugi­
tive in any other county of the state and 
convey him before the county court of the 
county where such crime or offense was com­
mitted. 

"Such constables shall serve and exe­
cute all warrants, writs, precepts, execu­
tions, and other process directed and de­
livered to them, and shall do all things 
pertaining to the office of constable. 

"The authority of a constable in serv­
ing any process, either civil or criminal, 
and in doing his duties generally shall extend 
throughout the county in which he is appointed, 
and in executing and serving process issued by 
a judge of the county court, he may exercise 
the same authority and powers over goods and 
chattels, and the persons of parties, as is 
granted to a sheriff or coroner, under like 
process issued from courts of record." 

Section 509.10, Revised Code, states: 

"Each constable shall apprehend, on view 
or warrant, and bring to justice, all felons, 
disturbers, and violators of the criminal laws 
of this state, and shall suppress all riots, 
affrays, and unlawful assemblies which come to 
his knowledge, and shall generally keep the 
peace in his township." 

An examination of these sections indicates that township 
police constables do enforce the general criminal laws of this 
state. This conclusion is not disturbed by Section 4513.39, 
Revised Code, which grants exclusive authority to the State 
Highway Patrol, sheriffs, and sheriffs' deputies to make 
arrests for certain traffic violations on state highways out­
side municipalities, as, by necessary implication, township 
police constables may make arrests for violations of all state 
laws on township and county roads within their township. 
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While there is no section of the Revised Code which spe­
cifically sets forth the enforcement duties or authority of the 
chief and members of a township police district, Section 505.49, 
Revised Code, does provide the following: 

"* * * * * * * * * 
"***The township trustees may include in 

the township police district and under the direc­
tion and control of the chief of police, any con­
stable appointed pursuant to section 509.01 of 
the Revised Code, or designate the chief of po­
lice or any patrolman appointed by him as a con­
stable, as provided for in section 509.01 of the 
Revised Code, for the township police district." 

This statutory provision for interchangeability of officers of 
a township police district and township police constables would 
indicate that both are charged with the enforcement of the gen­
eral criminal laws of Ohio. Thus both township police constables 
and officers of a township police district meet the second re­
quirement of Rule PC-1-02 (E), Rules and Regulations and Proce­
dures of the Ohio Peace Officers Training Council. 

If township police constables, and the chief and members of 
a township police district, are empowered to carry firearms, the 
third requirement is met, and both township police constables and 
the chief, and members, of a township police district are, for 
purposes of Sections 109.71 through 109.77, inclusive of the Re­
vised Code, peace officers. 

Section 109.77, Revised Code, reads as follows: 

"Notwithstanding any general, special, or 
local law or charter to the contrary, no per­
son shall, after January 1, 1966, receive an 
original appointment on a permanent basis as a 
peace officer of any county, township, or mu­
nicipal corporation unless such person has pre­
viously been awarded a certificate by the ex­
ecutive director of the Ohio peace officer 
training council, attesting to his satisfactory 
completion of an approved state, county, or mu­
nicipal police basic training program; and every 
person who is appointed on temporary basis or 
for a probationary term or on other than a per­
manent basis as a peace officer of any county, 
township, or municipal corporation, shall for­
feit his position as such unless he previously 
has satisfactorily completed, or within the 
time prescribed by regulations promulgated by 
the attorney general pursuant to section 109.74 
of the Revised Code, satisfactorily completes a 
state, county, or municipal peace officer basic 
training school for temporary or probationary 
officers and is awarded a certificate by such 
director attesting thereto." 

Inherent in this section is the idea that any peace officer 
appointed prior to January 1, 1966, may continue in his capacity 
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without having been certified by the executive director of the 
Ohio Peace Officer's Training Council; however, any peace officer 
being appointed on a permanent basis after January l, 1966, must 
be certified prior to such appointment. My answer to your first 
question is that any township police constable, or chief, and 
members, of a township police district, must be certified by the 
executive director of the Ohio Peace Officer's Training Council 
as having completed a satisfactory basic training course, before 
such peace officer may receive an original permanent appointment 
after January l, 1966. 

Your second question concerns the propriety of township 
trustees' paying the expenses connected with the training neces­
sary for certification of a peace officer by the executive direc­
tor, and whether or not such payments may be made in advance. 

Section 109.77, supra, prohibits the appointment of a peace 
officer, on a permanent basis, by a county, township, or municipal 
corporation, after January l, 1966, unless such officer has pre­
viously been awarded a certificate by the executive director of 
the Ohio Peace Officers Training Council attesting to his satis­
factory completion of an approved state, county, or municipal 
police basic training program. Thus, township trustees may ap­
point, and the chief of a township police district may appoint, 
a peace officer who has previously been certified on a permanent 
basis. 

The alternative to this would be to appoint a peace officer 
on a temporary basis. Rule PC-1-11, of the Rules and Regulations 
and Procedures Adopted by the Peace Officers Training Council, 
which were promulgated pursuant to Section 109.74, Revised Code, 
establishes the time limit within which a peace officer appointed 
on a temporary basis must be certified as one year. The township 
trustees have authority to pay certain expenses under Section 
505.54, Revised Code, set forth below: 

"The board of trustees of the township 
may, upon nomination by the chief of police, 
send one or more of the officers, patrolmen, 
or other employees of the township police 
district to a school of instruction designed 
to provide additional training or skills re­
lated to the employee work assignment in the 
district. The trustees may make advance tui­
tion payments for any employee so nominated 
and may defray all or a portion of the em­
ployee's expenses while receiving this in­
struction." 

If the chief of a township police district chooses to appoint, on 
a temporary basis, after January l, 1966, peace officers who have 
not been previously certified, Section 505.54, supra, gives the 
township trustees the authority to pay the necessary expenses. 
Section 505.54, supra, is limited to members of a township police 
district. 

No specific statutory authority to pay expenses for training 
of township police constables has been granted. Similar ques­
tions, however, have been posed and answered by opinions of attor­
neys general with regard to reimbursement of township trustees 
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for travel expenses incurred in the performance of official duties 
(Opinion No. 243, Opinions of the Attorney General for 1957) and 
reimbursement of a county coroner for travel expenses incurred on 
official business (Opinion No. 1869, Opinions of the Attorney 
General for 1952). Both of these opinions held that expenses 
incurred in the performance of official duties were properly 
reimbursable, and both of these opinions relied heavily on the 
authority of the adroit reasoning of Opinion No. 2170, Opinions 
of the Attorney General for 1930. Paragraphs two and three of 
the syllabus of that opinion read as follows: 

11 2. In the absence of statutory or charter 
provision prohibiting or limiting such action, a 
public officer or public employe may lawfully be 
reimbursed from public funds for traveling and 
other personal expenses actually and necessarily 
incurred by him in the performance of a public 
duty in furtherance of a definite project or 
undertaking then under way or in immediate pro­
spective contemplation, provided in the exer-
cise of a sound and proper discretion, it appears 
that the incurring of said expenses is necessary 
for the benefit of the political subdivision which 
the officer or employee serves, and in the per­
formance of a duty enjoined or authorized by law, 
If by statute or charter provision such expenses 
are limited the officer or employe may be reimbursed 
within the limitations allowed by such law only. 

11 3, Keeping in mind the rule of law stated in 
the second branch of this syllabus, the determination 
of the lawf1:lness of the allowance of traveling and 
other personal expenditures of a public officer or 
employe when in the performance of his public duties 
requires consideration of pertinent questions of fact, 
and is thereby reduced to a pure question of auditing," 

It cannot be questioned that any expenses incurred by a 
township police constable in attending the basic training course, 
required prior to permanent appointment by Section 109.77, Re­
vised Code, would be incurred in the performance of an official 
duty. As such, these expenses would be reimbursable. 

In direct answer to your questions, it is my opinion and 
you are hereby advised that: 

1. Each township constable, appointed on a permanent basis 
after January 1, 1966, pursuant to Section 509.01, Revised Code, 
and each chief and member of a township police district, appoint­
ed on a permanent basis after January 1, 1966, pursuant to Sec­
tion 505,01, Revised Code, must have been certified by the execu­
tive director of the Ohio Peace Officers Training Council as hav­
ing completed an approved state, county, or municipal police basic 
training program. 

2. A board of township trustees may pay the expenses of the 
required training for the chief and members of a township police 
district, and may make such payments in advance pursuant to Sec­
tion 505.54, Revised Code, 
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3. A board of township trustees may pay necessary travel, 
and other, expenses incurred incident to a township police con­
stable's being trained as required by Section 109.77, Revised 
Code. (Opinion No. 2170, Opinions of the Attorney General for 
1930, approved and followed.) Since such expenses are not spe­
cifically p~ovided for by statute, it is within the discretion 
of the board of township trustees to pay such expenses in advance. 




