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PAYMENT OF SUPPORT FOR A CHILD COMMITTED TO A 

SPECIALIZED SCHOOL IN ANOTHER STATE BY A JUVENILE 

COURT-§§2151.35, R.C., 3317.08, RC., 2151.36, R.C., 2151.10, R.C. 

SYLLABUS: 

Where, under division (B) of Section 2151.35, Revised Code, a juvenile court 
commits a child to a specialized school in another state, the court, under Section 
2151.36, Revised Code, must itself pay expenses occasioned by the commitment and 
authorized by the court at the time of commitment, which expenses are paid out of 
funds appropriated to the court by the board of county commissioners under Sectioµ 
2151.10, Revised Code; and pursuant to Section 2151.36, Revised Code, the court 
may order the parents, guardian, or person charged with the child's support to 
reimburse the court for such payments. 

Columbus, Ohio, April 12, 1962 

Hon. G. William Brokaw, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion·reads: 

"A problem has been presented to my office in connection 
with the payment of tuition charges for two (2) children who 
have been placed in school systems outside the State of Ohio. 
The fact situation is as follows: 

"Two children of school age, both of whom are residents of 
the East Liverpool City school district were before the Juvenile 
Court of Columbiana County some months ago. In the course 
of the matter before the Court, the Juvenile Court committed each 
of these children to the Juvenile Diagnostic Center at Columbus. 
The recommendation of the Juvenile Diagnostic Center included 
the enrollment of both children in the George Junior Republic, 
which is a specialized school at Grove City, Pennsylvania. The 
Grove City, Pennsylvania, School System and the George Junior 
Republic demand payment of tuition for these children for the 
time that they have been attending school. Both children were 
committed by the Juvenile Court of Columbiana County to the 
custody of the Columbiana County Welfare Department, prior 
to their placement in the above mentioned school. 

"The question presented is, should the Board of Education 
of the East Liverpool city school district or the Columbiana 
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County Welfare Department pay the tuition charges for the two 
( 2) children under the above set of facts? Your opinion and 
reply as to this question is respectively solicited." 

The juvenile court may commit a child to a specialized school in an­

other state under Section 2151.35, Revised Code, which so far as is perti­

nent to this inquiry, reads : 

"* * * * * * * * * 
"* * * If the court finds that the child is a juvenile traffic 

offender or is delinquent, neglected, or dependent, it may by 
order entered proceed as follows : 

" (A) Place the child on probation, under supervision in 
its own home, in the custody of a relative, in an institution, or 
in a certified foster home, wherever situate, upon such terms as 
the court shall determine ; provided that the court may place 
delinquent children on a free or wage basis in uncertified foster 
homes. The court shall, at the time of placing the child, deter­
mine which school district must bear the cost of educating the 
child while he is residing at such place as the court directs. The 
decision of the court concerning the expense of the child's educa­
tion shall be made a part of the order provided by this section ; 

" ( B) Commit the child temporarily or permanently to the 
division of social administration of the department of public wel­
fare, or to a county department of welfare, which has assumed 
the administration of child welfare, county child welfare board, 
or certified organization, or to any institution, or to any agency 
in Ohio or in a-nother state authorized and qualified to provide 
or secure the care, treatment, or placement required in the par­
ticular case ; 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

The subject of tuition for school children attending schools outside 

their own school districts is covered under Section 3317.08, Revised Code, 

reading in part : 

"Pursuant to law, a pupil may attend school outside his dis­
trict or school residence, and his board of education shall pay 
tuition * * *. 

"* * * * * * * * *"

Thus, under ordinary circumstances where, owing to a commitment 

by a juvenile court, a child must attend school outside his own school dis­

trict, the child's tuition should be paid by the board of education of his 

school district in accordance with the formula in Section 3317.08, supra. 
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In the situation you present, however, other factors exist owing to the 

commitment having been made to an out of state school. Nowhere in 

Section 3317.08, supra, is there any indication that it may apply where 

the school attended is outside- of Ohio.. Some of the statutory require­

ments placed on officials of the school district attended are indications 

to the contrary, as Ohio certainly cannot require officials. of another state 

to follow any particular procedure. Furthermore, statutes are impliedly 

limited in operation to the territorial limits of the sovereignty by which 

they were promulgated; SO Ohio Jurisprudence (2d.), "Statutes", Sec­

tion 345, pages 321-23. 

Aside from this, the payment of expenses occasioned by a child's 

commitment is considered in the last paragraph of Section 2151.36, 

Revised. Code,. reading : 

"* * * * * * * * * 
"Any expense or:dered by the court for the· care, mainte­

nance, and: education of dependent, neglected, or delinquent 
children, or for orthopedic, medical or surgical treatment; or 
speciai care of such children under sections 2151.01 to 2151.54, 
inclusive, of the Revised Code, except such part thereof as may 
be paid by the stafe or federal government, shall be paid from the 
county treasury upon specifically itemized vouchers, certified to 
by the judge. The court shall not be responsible for any ex­
pense resulting from the commitment of children to any home, 
county department of welfare which has assumed the adminis­
tration of child welfare, county child welfare board, certified 
organization, or other institution, association, or agency, unless 
such expense has been authorized by the court at the time of 
commitment." (Emphasis added) 

Thus, where the expense incurred was ordered by the court, the 

court must pay the costs through vouchers certified to by the judge and 

drawn upon the county treasury. Funds for such costs are provided under 

Section 2151.10, Revised Code. Pursuant to that section the board of 

county commissioners must each year appropriate money to pay for 

expenses incurred by the court for children over whom the court exercises 

jurisdiction.; said section reading in part:. 

"The board of county commissioners shall appropriate such 
sum of money each year* * * as will' provide for the * * * care, 
maintenance, education,, and support of neglected, dependent, 
and delinquent children, other than children entitled to aid under 
sections 5107.01 to 5107.16, inclusive, of the Revised Code, and 
for necessary orthopedic, surgical, and medical treatment, and 
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special care as may be ordered by the court for any neglected, 
dependent, or delinquent children. All disbursements from such 
appropriations shall be upon specifically itemized vouchers, cer­
tified to by the judge." (Emphasis added) 

I might note that under the first paragraph of Section 2151.36, Re­

vised Code, the court may order the parents, guardian, or person charged 

with the child's support to reimburse the board for expenses paid. That 

paragraph reads as follows : 

"When a child has been committed as provided by sec­
tions 2151.01 to 2151.54, inclusive, of the Revised Code, the 
juvenile court may make an examination regarding the income 
of the parents, guardian, or person charged with such child's 
support, and may then order that such parent, guardian, or 
person pay for the care, maintenance, and education of such 
child and for expenses involved in providing orthopedic, medical 
or surgical treatment, or special care of such child. The court 
may enter judgment for the money due and enforce such judg­
ment by execution as in the court of common pleas. Provided 
that whenever a child which has a legal settlement in another 
county comes within the jurisdiction of the court, the court may 
certify such case to the juvenile court of the county of legal 
settlement for further proceedings, and such court shall there­
after proceed as if the original complaint had been filed in said 
court. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

• - For your further information, I would suggest that if the children 

concerned in the present question were committed to the county welfare 

department with only an informal direction rather than an express order 

that the children be sent to the specialized school, the county welfare 

department could, under Section 2151.38, Revised Code, apply to the 

juvenile court for the termination of its custody over the children, and 

the juvenile court could then commence new proceedings in SU\:h a way 

as to invoke the provisions of Section 2151.36, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where, under 

division (B) of Section 2151.35, Revised Code, a juvenile court com­

mits a child to a specialized school in another state, the court, under Sec­

tion 2151.36, Revised Code, must itself pay expenses occasioned by the 

commitment and authorized by the court at the time of commitment, which 

experyses are paid out of funds appropriated to the court by the board 
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of county commissioners under Section 2151.10, Revised Code; and pur­

suant to Section 2151.36, Revised Code, the court may order the parents, 

guardian, or person charged with the child's support to reimburse the 

court for such payments. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




