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BARBER EXAMINERS, STATE B OARD OF-MAY NOT 
ACCEPT APPLICATION FOR BARBER EXAMINATION FROM 

APPLICANT WHO NEVER HELD BARBER'S LICENSE IN 
OHIO OR ANY OTHER STATE-NO EXCEPTION WHERE AP­
PLICANT CAN PRODUCE EVIDENCE OF TWO YEARS OF 
BARBERING EXPERIENCE PRIOR TO ENFORCEMENT OF 

OHIO BARBER LAW, SEPTEMBER, 1933. 

SYLLABUS: 

The State Board of Barber Examiners may not accept an application for a barber 
examination from one who has never held a barbers' license in Ohio, or any other state 
but who can produce satisfactory evidence of at least two years barbering experience 
which he had before the Ohio Barber Law became effective, in September 1933. 

Columbus, Ohio, April I I, 1949 

Mr. W. C. Robinson, Secretary, State Board of Barber Examiners 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"Our State Board of Barber Examiners 1s requesting an 
opinion from you on the following subject: 
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Should our State Board of Barber Examiners accept 
an application for a barber examination from one who has 
never held a barber license in Ohio or any other state, but 
can produce satisfactory evidence of at least two years of 
barber experience that he had before the Ohio Barber 
Law became effective in September, 1933 ?" 

For the purposes of this opinion I shall assume that the only quali­

fication the applicant presents is that of evidence of two years of barber 

experience had before the Ohio Barber Law became effective, in Sep­

tember, 1933. 

Section 1081-8, General Code, reads in part: 

"On and after the taking effect of this act no person shall 
engage in or attempt to engage in the practice of barbering, 
either as a barber or as an apprentice barber, without a certifi­
cate of registration as a registered barber or registered appren­
tice issued pursuant to the provisions of this act; * * *" 

This provision, therefore, has classified into two groups, those who 

practice or may practice barbering as (I) a registered barber and ( 2) 
a registered apprentice barber. To be entitled to practice in either classi­

fication a person must have been issued a certificate of registration in 

the appropriate group. The duty of issuing the certificate of registration 

and the qualifications which must be met in order to be eligible therefor, 

are set forth in Section 1081-14, General Code, which reads: 

"If the board of barber examiners is satisfied that the appli­
cant for examination is of the required age, is of good moral 
character, possessed of the practical experience and educational 
qualifications required, and passes a satisfactory examination, it 
shall issue to him the necessary certificate authorizing him to 
practice as a registered barber or registered apprentice. * * *" 

( Emphasis added.) 

That part of Section 1081-14 above emphasized is further defined by 

Sections 1081-13 and 1081-12, General Code. Section 1081-13 reads m 

part: 

"Any person shall be qualified to receive a certificate of 
registration as a. registered apprentice : 

" ( 1) Who has a diploma showing graduation from an 
eighth grade grammar school or an equivalent education as deter­
mined by an examination conducted under the siipervision of the 
board, and 
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" ( 2) Who is at least sixteen and one-half years of age, 
"(3) Who has graduated from an approved school of bar­

bering, and 

" ( 4) Who passes a satisfactory examination conducted by 
the board to determine his fitness to practice as a registered 
apprentice.'' (Emphasis added.) 

Section 108 1 - r 2 reads in part : 

"Any person shall be qualified to receive a certificate of 
registration to practice as a registered barber: 

" ( 1) Who is qualified under the provisions of section 13 
(G. C. Sec. 1081-13) of this act. 

" ( 2) Who is at least eighteen years of age. 

" ( 3) Who has practiced as a registered apprentice for a 
period of eighteen months under the immediate personal super­
vision of a registered barber, and 

" ( 4) Who has passed a satisfactory examination conducted 
by the board to determine his fitness to practice barbering.'' 

(Emphasis added.) 
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The time and place of holding the examinations above referred to 

are governed by the provisions of Section 1081-1 r, which reads: 

"The board shall conduct examinations for applicants for 
certificates of registration to practice as registered barbers and 
as registered apprentices at least four times each year at such 
times and places as the board shall determine. 

"Such examinations shall include both a practical demon­
stration and a written and oral test, and shall embrace the sub­
jects usually taught in schools of barbering approved by the 
board." 

The age and educational requirements of the applicant are mandatory 

and may not be waived unless there is a showing of compliance with the 

exception permitted under Section 1081-10, which reads: 

"Upon the taking effect of this act any person, resident of 
this state, who has been, in good faith, engaged in the practice of 
barbering at one or more established places of business in this 
state or any person who was engaged in the practice of barber­
ing as an apprentice of a person eligible under this section to a 
certificate of registration as a barber without examination, shall 
be granted a certificate of registration either as a barber or as 
an apprentice upon his making application to the board on or 
before September I, I9JJ. 
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"Any person who at the time of the taking effect of this act 
was a student in a school of barbering shall be qualified, upon 
graduation from such school, to take the examination for a cer­
tificate of registration to practice as an apprentice." 

(Emphasis added.) 

Inasmuch as September I, 1933, has passed, applications can no 
longer be permitted under this clause. 

A further exception is provided by Section 1081-19, General Code, 

which reads in part : 

" ( 1 ) A person who is at least eighteen years of age and has 
a diploma showing graduation from an eighth grade grammar 
school, or an equivalent education as determined by an examina­
tion conducted under the supervision of the board, and either has 
a license or certificate of registration as a practicing barber from 
another state or country, which has su'bstantially the same re­
quirements for licensing or registering barbers as required by this 
act, or who can prove by sworn affidavits that he has practiced 
as a barber in another state or country for at least two years 
immediately prior to making application in this state, shall upon 
payment of the required fee be issued a permit to practice as a 
journeyman barber until he is called by the board for examina­
tion to determine his fitness to receive a certificate of registration 
to practice barbering. * * * 

" ( 2) A person who is at least sixteen and one-half years of 
age, who has a diploma showing graduation from an eighth grade 
grammar school or an equivalent education as determined by an 
examination conducted under the supervision of the board, and 
has a certificate of registration as an apprentice in a state or 
country which has substantially the same requirements for regis­
tration as an apprentice as is provided by this act, shall upon 
payment of the required fee be issued a permit to work as an 
apprentice until called by the board for examination to determine 
his fitness to receive a certificate of registration as an appren­
tice. * * * 

" ( 3) A person who has practiced as an apprentice in 
another state or country which does not have substantially the 
same requirements for registration as an apprentice as required 
by this act, and who has the qualifications required in section 
6 (G. C. Sec. 1081-6) of this act, shall be credited with the time 
so spent as an apprentice in such other state or country upon the 
period of apprenticeship required by this act as a qualification to 
take the examination to determine his fitness to receive a certifi­
cate of registration as a registered barber." 

( Emphasis added.) 
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As noted by the parts above emphasized, this section applies only to 

those who acquired the necessary experience while registered in another 

state or country and are not applicable to those who acquired that expe­

rience while practicing in Ohio. 

I am therefore of the opinion that the State Board of Barber Exam­

iners should not accept an application for a barber examination from one 

who has never held a barber license in Ohio or any other state, but can 

produce satisfactory evidence of at least two years of barber experience 

that he had before the Ohio Barber Law became effective, in September, 

1933. 
Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




