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ARMORIES, LEASE-ADJUTANT GENERAL AUTHORIZED TO 

ENTER INTO CONTRACTS OF LEA1SE FOR PERIODS IN EX­

CESS OF TWO YEARS-SECTION 5238 G. C. 

SYLLABUS: 

The Adjutant General of the state is authorized by Section 5238, General Code, to 
enter into contracts of lease for armories for periods in excess of two years. 

Columbus, Ohio, March 13, 1947 

General Chester W. Goble, Adjutant General 

State of Ohio, Columbus, Ohio 

Dear General Goble: 

I have before me your letter of March 4, 1947, requesting my opinion 
and reading as follows: 

"This department requests an opm10n from the Attorney 
General relative to whether or not the Adjutant General is em­
powered under existing laws, to enter into contracts for the lease 
of armories, for periods greater than two (2) years." 

Under the provisions of Section 5238, General Code, the duties of the 

Adjutant General relative to state armories are defined. That section reads 
as follows: 

"The Adjutant General shall be the director of state armories. 
He shall provide grounds, armories and other buildings for the 
purpose of drill and for the safe-keeping of arms, clothing, 
equipment and other military property issued to the several organ­
izations of the Ohio National Guard, the Ohio State Guard or 
the Ohio State Naval Militia and may purchase or build suitable 
buildings for such purposes when, in his judgment, it is for the 
best interest of the state so to do. He shall provide for the man­
agement, care and maintenance of such grounds, armories and 
buildings and may adopt and prescribe such rules and regulations 
for the management, government and guidance of the organiza­
tions occupying them as may be necessary and desirable." 

It will be observed that no reference is made in this section to leasing 

armories, nor do I find any other provision expressly authorizing buildings 
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to be leased for such purpose. However, the language of the section 

whereby the Adjutant General is commanded to "provide grounds, armories 

and other buildings", appears to me to be broad enough to include leasing 

the same notwithstanding the fact that he is expressly authorized to "pur­

chase or build suitable buildings". Leasing is certainly one method of 

providing. It will be noted that the language of the section is that he 

shall provide armories, etc. and that he may purchase buildings. In other 

words, the duty to "provide armories" is mandatory, whereas the matter 

of purchase and erecting is merely authorized when, in his judgment, it is 

for the best interest of the state. 

My understanding is that it has been a long established practice to 

provide armories in many cases by leasing rather than by purchase or erec­

tion. In an opinion of one of my predecessors, found in 1932 Opinions of 

the Attorney General, page 812, the then Attorney General had under 

consideration the rights and obligations of the state under a lease which 

had been procured by the Adjutant General, and while no direct question 

was raised as to the right of the Adjutant General to provide an armory by 

lease, the opinion appears to have assumed that to be the law and it was 

remarked in the course of the opinion: 

"The Adjutant General of Ohio, has the authority, as lessee, 
to lease premises for the purposes set forth in the indenture of 
lease. Section 5238, General Code." 

Assuming then that you have full power to secure an armory by lease, 

the question arises whether you have authority to take such lease for a 

period greater than two years. It will be observed that there is nothing in 

the statute quoted which in any wise imposes any limitation. The only pos­

sible limitation would be that which is implied from the fact that moneys 

available for the payment of rental must be met out of biennial appropria­

tions. Section 2288-2, General Code provides as follows: 

"It shall be unlawful for any officer, board or commission of 
the state to enter into any contract, agreement or obligation in­
volving the expenditure of money, or pass any resolution or order 
for the expenditure of money. unless the Director of Finance shall 
first certify that there is a balance in the appropriation pursuant 
to which such obligation is required to be paid, not otherwise ob­
ligated to pay precedent obligations." 
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Section 5625-33, General Code, carries a similar provision in regard 

to contracts and expenditures by the various subdivisions or taxing units 

of the state. To take care of a lease running for a term of years Section 

5625-36, General ·Code, makes the following provision: 

"In the case of contracts or leases running beyond the termi­
nation of the fiscal year in which they are made, the fiscal 
officer shall make a certification for the amount required to meet 
the obligation of such contract or lease maturing in such year. In 
all such contracts or leases the amount of tne obligation remaining 
unfulfilled at the end of a fiscal year, and which will become pay­
able during the next fiscal year, shall be included in the annual ap­
propriation measure for such next year as a fixed charge." 

The provision last quoted appears to recognize without explicitly so 

stating, that leases may run for a considerable number of years and that 

the sum which may be required to pay the annual rental in future years will 

have to be appropriated from year to year by the taxing authority in its 

annual appropriation. Regardless of the fact that the subdivision may not 
have funds available for such appropriation or may decline or neglect to 

appropriate same, the lease would nevertheless be binding upon both parties. 

Likewise, in the case of a lease to the state, such lease for a term of more 

than two years would be binding upon both parties notwithstanding the 

fact that a suit could not be maintained against the state and notwith­

standing the fact that the failure of the General Assembly to include the 

rental charge in its future biennial appropriations might make it impossible 

to pay the rent. 

In effect, the lessor who makes a lease with the state for a term of 

years must be considered as taking the chance that the lease may fall by 

reason of the refusal or failure of the General Assembly to make the ap­

propriation. However, that does not in my opinion affect the right of the 

officer of the state who is properly authorized in the premises, to enter into 

such lease. My understanding is that leases made to the state or any of its 

,iepartments generally carry in them a provision recognizing that the con­

tinued payment of the rental agreed upon beyond the current biennium 

is subject to and conditioned upon appropriations being made by the 
1;eneral Assembly. 

Accordingly, and in specific answer to your question it is my opinion 

that the Adjutant General of the state is authorized by Section 5238, Gen-
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c··al Code, to enter into contracts of lease for armories for periods m 

excess of two years. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




