
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1044 was overruled in part by  
1971 Op. Att’y Gen. No. 71-083. 
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OPINION NO. 1044 

Syllabus: 

1. An "original tract" within the meaning of Section 
711.131, Revised Code, is a contiguous quantity of land held 
in common ownership which has not been platted by the existing 
owner or owners. 

2. The term "completely subdivided" as used in Section 
711.131, Revised Code, means a tract which is divided into as 
many lots as the subdivider intends for that tract. 

3. Under Section 711.131, Revised Code, the further 
division of an original tract, which has been previously
divided into five lots, requires the replatting of the 
or1g1.nal tract. 

To: William H. Irwin, Belmont County Pros. Atty., St. Clairsville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 14, 1964 

I have before me your request for my opinion in which 
you ask the following: 

"The Belmont County Engineer, R.J.B., 
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has requested that I secure from you an 
opinion concerning your interpretation of 
the following questions relative to Section 
711.131 of the Revised Code of Ohio: 

11 1. Is it proper to construe the words, 
•original tract• as that which the subdivider 
actually owned when our Subdivision Regulations
became effective, rather than what the subdivider 
originally owned? 

11 2. Mr. A. has twenty acres and sells Mr. 
B. five acres which is exempted 1n the defini-
tion of Subdivision (711.001,B}. Mr. B. proposed 
to divide the five acres into five, one acre tracts 
under Section 711.131. Do you consider the origi­
nal tract as the original twenty acres or is (sic)
the five acres now owned by Mr. B. considered an 
original tract? 

113. Mr. X. has five acres and submits a 
sketch plat under Section 711.131 showing he pro­
posed to subdivide the five acres into five various 
sized tracts, the largest of which is two and one-half 
acres. He conveys the two and one-half acres to 
Mrs. X. who then proposes to subdivide her two 
and one-half acre tracts into five, one half acre 
tracts under Section 711.131. In applying 711.131 
to her two and one-half acre tracts, would 
not the original tract be considered to be 
the original five acre tracts? 

"4. In regard to that portion which 
states, 'after the original tract has been 
completely subdivided', does it mean that for 
a tract to be completely subdivided, it would 
be subdivided into as many lots as feasibly
proposed? 

"5. For a tract to be completely subdivided, 
could it be further subdivided? 

"6. In case of uncertainty on the part of 
the subdivider or if it is obvious to those ad­
ministering the subdivision Regulations, that a 
tract would have more than five feasible building
sites, may those administering the Subdivision 
Regulations, exercise their Judgment as to whether 
there would be more than five lots after a tract 
has been completely subdivided? 

117. Some of the local bar association feel 
that Section 711.131 means that the first five 
lots may be sold Without plat and the remaining
lots by plat. Does not the phrase, 'and involving 
no more than five lots after the original tract 
has been completely subdivided', exclude the afore­
mentioned contention." 

Chapter 711, Revised Code, pertains to the platting ot 
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land by the proprietor, within or adjacent to municipal cor­
porations, or for the purpose of laying out a village, sub­
division, or addition to a municipal corporation. Generally
speaking the statutes require that a proprietor or lots or 
grounds in a municipal corporation or 1n unincorporated ter-
ritory of the county which is subject to a plan by a county 
planning commission, who subdivides or lays them out for 
sale, make an accurate plat of such subdivision describing
all streets, alleys, ways, commons or other public uses. 
Approval of such plats by a planning commission or legis-
lative authority is required when the municipality or county
has adopted a major plan for major streets or highways. The 
purpose of platting under this Chapter is to provide for the 
co-ordination of streets within a.subdivision with existing 
streets and roads, for the proper amount of open spaces for 
traffic, circulation and utilities and for the avoidance or 
future congestion or population. While there is a relation be­
tween platting and zoning, the two are distinct and platting
is not a substitute for zoning. It should be borne 1n mind 
at the outset that restrictions on the size of lots or re-
lated matters are properly within the scope of zoning ordinances 
and are not controlled directly by plats. 

Section 711.131, Revised Code, contains an exception to 
the requirements that subdivisions of lots or land be platted,
and provides as follows: 

"Notwithstanding the provisions of sections 
711.001 to 711.13, inclusive, of the Revised Code, 
a proposed division or a parcel of land along an 
existing public street, not involving the opening,
widening or extension of any street or road, and 
involving no more than five lots after the origi­
nal tract has been completely subdivided, roaye 
submitted to the authority having approving Juris­
diction of plats under the provisions of section 
711.05, 711.09 or 711.10 of the Revised Code for 
approval without plat. If such authority acting
through a properly designated representative
thereof is satisfied that such proposed division 
is not contrary to applicable platting, subdivi­
ding, or zoning regulations it shall within•seven 
working days after submission approve such pro­
posed division and, on presentation of a conveyance
of said parcel, shall stamp the same •approved by
(planning authority); no plat required' and have it 
signed by its clerk, secretary, or other official 
as may be designated by it. Such planning authority 
may require the submission of a sketch and such 
other information as is pertinent to its determina-
tion hereunder." (Emphasis added) 

The answers to your first three questions depend upon the 
meaning to be given to the term "original tract" as used in 
this section. 

Neither the word "original" or the word "tract" is 
defined 1n Chapter 711, Revised Code. I am of the opinion,
however, that "tract" refers to a contiguous quantity of 
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land undivided by lot lines. I further am persuaded that 
the word "original" contemplates a tract which has not been 
divided under its present ownership. An "original tract" 
then, under Section 711.131, su1ra, is a contiguous quantity 
of land held by one person, or n common ownership, which 
has not been platted by the existing owner or owners. A 
tract may be an original tract as to one owner but not another. 
Wh1.le I am aware that this definition may permit de facto sub­
dividing through successive ownership, I cannot infer that 
original means the initial source of a tract or parcel--which
is its literal meaning--or that the legislature intended that 
an original tract be defined by time rather than by its com­
position or formation. As noted heretofore, platting is not 
for the purpose of controlling the size of lots, but for the 
purpose of insuring that there is coordination between exis­
ting streets and roads and those to be created, and of pro­
viding for orderly traffic and utility circulation. The 
exception extended in Section 711.131, stp1a, is only to par­
cels along existing public streets and no nvolving the 
opening, widening or extension of any street or road. 

In answer to your first question, therefore, it is my
opinion that "original tract" refers to land originally owned 
by the proprietor or subdivider and not that owned when local 
subdivision regulations became effective. I am further of the 
opinion, however, that Section 711.131, Revised Code, is not to 
be given retroactive application. 

In reply to query number two, it is my of.inion that Mr. 
B's five acres constitute an "original tract.' 

In response to query number three, I believe that the 
two and one-half acres of Mrs. X would be an "original tract" 
if in fact this is the tract that she first purchased or 
received title to. 

Your fourth, fifth and sixth questions involve an inter­
pretation of "completely subdivided." There is again, no 
statutory definition. I am compelled to conclude in the 
absence of a specific legislative definition that the lang­
uage "completely subdivided" means a tract that is divided 
into as many lots as the subdivider intends for the tract. 
A subdivider may of course subsequently decide to increase 
the number of lots in a subdivision but to do so--and assum­
ing there will be more than five lots resulting--it will be 
necessary to replat the original tract. 

In response to query number four, I do not believe that 
a tract to be "completely subdivided" must be divided into 
as many lots as feasibly proposed but all lands within the 
original tract must be included within one of the subdivided 
lots. 

In reply to question number five, it is my opinion that 
a tract "completely subdivided" can be further subdivided by 
any party who purchases or obtains title to a lot or parcel 
in the subdivision large enough to divide without conflicting
with local platting, subdivision or zoning regulations. 

In reply to question number six, it must be noted that 
Section 711.131, Revised Code, provides that a proposed divi-
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sion "may be submitted· to the authority having jurisdiction." 
Section 711.01, Revised Code, provides that any person may
lay out a subdivision by causing a territory to be surveyed 
and by having a plat made. Section 711.05, Revised Code, 
provides that "upon submission of a plat for approval" the 
County Commissioner shall then approve or refuse to approve 
said plat. It is my opinion that there is no authority in 
Chapter 711, Revised Code, for any governmental body to "anti­
cipate" further divisions of an original tract of a property 
owner. 

In response to your seventh question, the ownership of 
four lots from an original tract may be transferred without 
plat unless the.proprietor expresses an intent to further 
divide the remaining lot. In the event the owner further 
divides the lot remaining after the transfer of the first 
four lots, he is required to plat the original tract in­
cluding the first four lots. A conclusion which follows 
because the exception in Section 711.131, supra, extends 
only where there are no more than five lots after the origi­
nal tract has been completely subdivided. Thus, all lots in 
the original tract must be platted and approved before lot 
num_ber five (assuming a part of the original tract is retained) 
may be recorded. 

Obviously four lots will have already been transferred 
and the transfer recorded, and the approval or the failure to 
approve the plat will have no effect on these lots. The owner 
of the original tract, however, will be in the same position he 
would have been in had he not transferred the first four lots. 
Conceivably this could present some practical problems to the 
owner-subdivider but none that I can foresee which will be in­
solvable or which could not be avoided by a realistic projection 
of intended land use. 

In specific answer to your questions, therefore, it is my 
opinion and-you are advised that: 

l. An 11 original tract" within· the meaning of Section 711.131, 
Revised Code, is a contiguous quantity of land held in common 
owner8hip which has not been platted by the existing owner or 
owners .. 

2. The term ,;completely subdivided" as used in Section 
711.131,' Revised Code, means a tract which is divided into as 
many lots as the subdivider intends for that tract. 

3. Under Section 711.131, Revised Code, the further 
division of an original tract, which has been previously
divided into five lots, requires the replatting of the 
original tract.• 
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