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EMPLOYES-PERSONS HIRED TO TYPE REPORTS OF EX­
AMINATIONS MADE BY STATE EXAMINERS FOR BUREAU 
OF INSPECTION AND SUPERVISION OF PUBLIC OFFICES­
NOT ''INDEPENDENT CONTRACTOR"-E"MPLOYES, STATE 
OF OHIO-SUBJECT TO CLASSIFICATION AND OTHER PRO­
VISIONS OF SECTION 486-7a ET SEQ., G. C. 

SYLLABUS: 

The persons hired to type the reports of examinations made by state examiners 
for the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices are not "independent 
contractors" but are "employes" of the state of Ohio, and as such are subject to the 
classification and other provisions of Section 486-7a et seq. of the General Code. 



OPINIOXS 

Columbus, Ohio, April 12, 1950 

Hon. Joseph T. Ferguson, Auditor of State of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"This office for many years has engaged several girls to 
type the reports of examinations made by state examiners, and 
has compensated each typist on the basis of a certain specific 
amount for each typed page. On the completion of the typing of 
each particular report, each girl submits to the Bureau of Inspec­
tion and Supervision of Public Offices a bill, or statement, show­
ing the number of typed pages or total charge against the par­
ticular subdivision. 

"All the facilities and equipment of the Bureau are available 
to the typists and the work is done in such office. No regular 
hours of work are established or maintained, and the Auditor of 
State does not exercise supervision over the typists from the 
standpoint of discipline or the general supervision that is exer­
cised over other employes in such Bureau. Each typist, when 
retained, is not required to execute any forms or application for 
presentation or approval to the State Civil Service Commission. 
It has been the practice in the past to compensate the typists in 
the following manner: The amount due each girl is computed and 
vouchered in substantially the same manner as a payroll is pre­
pared and submitted through the Civil Service Commission and 
the Department of Finance, and a warrant is drawn to each girl, 
chargeable against the Bureau of Inspection Rotary Fund. This 
fund is subsequently reimbursed by payments received from the 
subdivisions for the typing costs. Deductions are made from the 
amount clue each girl for income tax payments and amounts 
payable to the Public Employes Retirement System. 

''The foregoing is presented as a brief resume' of the man­
ner in which the typists have been employed and paid in the past 
covering a period of many years. Each report to be typed has 
been considered a distinct project and the amount of projects 
available depends on the number of reports submitted by various 
state examiners. The amount of work that may be allocated or 
available to each typist may be very irregular at times, depending 
on the quantity of available reports and even at times, several of 
the typists may not be called upon to do any work because of 
the lack of reports. 

"In the light of the foregoing, your opinion is requested as 
to whether or not the Auditor of State may contract with various 
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persons to type the reports of the state examiners and to reim­
burse such individuals on a project basis, namely, so much per 
page for each report typed; or, is the Auditor of State required 
by law to employ personnel to type such reports who are subject 
to the provisions of G. C., Section 486-7a, et seq., requiring the 
classification of such personnel and the payment to them on a 
monthly or hourly basis. In the event the Auditor of State 
does have the authority to contract with such individuals, and 
reimburse them on a per page basis, are such individuals to be 
considered as state employes and subject to deductions to the 
Public Employes Retirement System." 

As I understand it, basically, your problem is simply, are the typists 

engaged by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

to type the reports of examinations made by state examiners subject to the 

provisions of Section 486-7a, et seq., General Code. The provisions of 

the General Code referred to were enacted by the 98th General Asembly 

as Am. Suh. H. B. Xo. 382, to provide standard classification and pay­

ranges for all persons employed by the state of Ohio. 

It is clear that the General Assembly intended the broadest coverage 

possible for the new classification system embodied in said Am. Sub. 

H. B. No. 382. Section 486-7a, General Code, provides that the classifi­

cations shall apply to "All positions, offices and employments in the state 

service," except those specifically excluded. Since the typists to which 

you refer clearly do not fall within any of the categories specifically 

excepted from classification, the only other possibility for excluding them 

would be to determine they are independent contractors. 

The determination as to whether or not the relationship which exists 

is that of independent contractors or master-servant ( employer-employe) 

depends upon the facts in each case. The principal test applied by the 

courts involves the right to control the work performed. If the employer 

has the right to control, the legal relationship has been generally held to 

be that of master and servant, or employer and• employe; but if the 

manner or means of performing the work is left to one responsible for the 

result alone, the person performing the work has been classified generally 

as an independent contractor. Other tests or factors considered by the 

courts in determining whether or not the relationship is that of an inde­

pendent contractor include: 

(I) Who has control of the premises where the work is being clone; 
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( 2) Who furnishes the appliances or apparatus used or necessary 

to perform the work; 

(3) Does the employer have the right to hire and fire; 

(4) Does a binding contract exist between the parties for breach 

of which a cause of action would arise? 

For general discussion of the problem, see 21 0. J ur. Independent 

Contractors, Sections 3 through 14, and 27 Am. Jur., 485-504. See also 

the following cases: Gillum v. Industrial Commission, I 41 0. S. 373, the 

second branch of the syllabus of which reads as follows: 

'''Vhether one is an independent contractor or in service 
depends upon the facts of each case. The principal test applied 
to determine the character of the arrangement is that if the 
employer reserves the right to control the manner or means of 
doing the work, the relation created is that of master and servant, 
while if the manner or means of doing the work or job is left to 
one who is responsible to the employer only for the result, an 
independent contractor relationship is thereby created." 

Bobik v. Industrial Commission, 146 0. S. 187, where the first 

branch of the syllabus reads as follows : 

"The chief test in determining whether one is an employe or 
an independent contractor is the right to control the manner or 
means of performing the work." 

Miller v. The Metropolitan Life Ins. Co., 134 0. S. 289, 292, where 

the Supreme Court of Ohio observed as follows : 

"* * * That which distinguishes an independent contractor 
from an agent is the freedom from employer control over the 
work contracted for. The control exercised by an independent 
contractor over his work is exclusive of that exercised by any 
other. Where it is not thus exclusive, and its execution must 
conform to the directions and instructions of the employer, the 
relation is that of agent and not of independent contractor. 
* * *" (Emphasis added.) 

Snodgrass v. Cleveland Cooperative Coal Co., 31 0. A. 470, 480, 
where the court of Appeals for Cuyahoga County noted as follows with 

respect to the necessity of a binding contract between the parties in order 

to create the relationship of independent contractor: 

"The term 'independent contractor' presupposes the exist­
ence of a binding contract between the parties, for a breach of 
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which a cause of action arises. There can be no relationship of 
'independent contractor' without the existence of such binding 
contract between the parties. * * *" 

Applying the tests suggested above, it would appear reasonable to 

conclude that the persons engaged to type the reports of examinations made 

by state examiners are not independent contractors. \Vhile you may 

question that there is any ·'control'" exercised over the persons in question, 

I believe that within legal contemplation it can be stated that the "right of 

control" does exist. Also significant from the legal standpoint are the 

facts that the work is clone in offices supplied by the Bureau of Inspection 

and Supervision, and that the appliances and apparatus used by the 

typists are the property of said Bureau and made available to the typists 

for the purpose. Further, I am sure that you would be the first to deny 

that you clo not have the right to hire and fire these employes. Finally, 

I am not aware that any binding contract exists between you and the 

typists for the breech of which a cause of action would arise. 

The conclusion indicated in the preceding paragraph is reenforced 

by the opinion of my predecessor found in 1945 Opinions of the Attorney 

General, page 444, involving the right of such persons to receive vacation 

pay, where it is clear from the discussion that they were assumed to be 

''employes" of the State of Ohio. I find further indication as to the 

status of these persons from the fact that deductions are currently being 

made from their earnings for the Public Employes Retirement System 

and for hospitalization insurance. vVith respect to the latter, I assume 

that the deduction is made under authority of Section 669-12 of the General 

Code, which authorizes deductions from the salary of ·•an employe or 

employes of the state of Ohio * * *" for such purpose. 

Before concluding perhaps I should note that the fact the Bureau of 

Inspection and Supervision of Public Offices is reimbursed by the sub­

division concerned, the cost of having the reports typed does not affect 

the status of the persons typing the reports. See Opinions of the Attorney 

General for 1947, pages 576, 579, where it was held as follows with respect 

to the status of the state examiners : 

"The fact that the state thus reimburses itself for the 
compensation of these examiners in no way affects their status 
as public employes and as employes of the state." 
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In specific answer to your question, I am therefore of the opinion 

that the persons hired to type the reports of examinations made by state 

examiners for the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

are not "independent contractors" but are "employes" of the state of 

Ohio, and as such are subject to the classification and other provisions of 

Section 486-7a et seq. of the General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




