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OPINION NO. 67-007 

Syllabus: 

A township may purchase liability insurance to cover 
volunteer firemen in the operation of their personal auto­
mobiles, while such operation is in behalf of the township, 
and in the course of its business. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 12, 1967 

Your request for my opinion reads as fol1ows: 

"I request an opinion concerning 
the following situation: May a town­
ship purchase liability insurance to 
cover volunteer firemer. in the opera­
tion of their personal automobile, 
(a) while said volunteer fireman is 
proceeding to a fire from wherever 
he might be at the time of notice of 
fire, (b) while said volunteer fire­
man is returning from a fire to where­
ever he might desire to go. 

"I would like to call your atten­
tion to the following pertinent Ohio 
Revised Code sections and Attorney 
General's Opinion: §9.83, §505.42, 



Opin. 67-007 ATTORNEY GENERAL 2-14 

§701.02; Attorney General's Opinion 
No. 1535, 7-7-60," 

Section 9.83, Revised Code, provides that: 

"The state and any political 
subdivision may procure a policy or 
policies of insurance insuring its 
officers and employees against lia­
bility on account of damages or in­
jury to persons and property, in­
cluding liability on account of 
death or accident by wrongful act, 
occasioned by the operation of a 
motor vehicle, motor vehicles with 
auxiliary equipment, or all self­
propelling equipment or trailers 
owned or operated by the state or a 
political subdivision, while said 
vehicle is being used or operated in 
the course of the business of the 
state or the political subdivision." 

Section 9.83, Revised Code, includes "township" within 
the category of political subdivisions, and Section 505.41, 
Revised Code, defines "volunteer fireman" as a township 
employee, Therefore, there would seem to be general statu­
tory authority for the purchase by a township of liability 
insurance for its volunteer firemen, 

Section 701.02, Revised Code, to which you have reference 
in the latter part of your letter, has been applied to town­
ships by operation of Section 505,42, Revised Code, to which 
you aJ.s'J refer, which limits the application of Section 
701,02, supra, only to the operation of firefighting equip­
ment. 

The clause limiting liability of municipal corporations 
appearing 1.n Section 701.02, supra, reads: 

"* * * * * * * * * 
"Firemen shall not be personally 

liable for damages for injury or loss 
to persons or property and for death 
caused while engaged in the operation 
of a motor vehicle in the performance 
of a governmental function. 

"* * * * * * * * *" 
Therefore the provision does not extend to township volunteer 
firemen who are driving their personal automobiles and as a 
result the general rules of agency are applicable. 

Therefore, a township volunteer fireman, acting on behalf 
of the township, could be liable for injuries caused by negli­
gence in operating an automobile on behalf of the township. 

Since your question pertains to the personal automobile 
of the volunteer fireman, and Section 9.83, sunra, seems to 
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restrict automobile liability insurance coverage to autos 
"owned or operated by the state or political subdivision," 
we must further consjder Opinion No. 1535, Opinions of the 
Attorney General for 1960, page 481. Such opinion deals with 
the question of when motor vehicles are "operated" by a public 
agency and holds that such public agency (specifically a 
public library) is the operator of an auto--although such auto 
is privately owned bf an employee--whenever the auto is being 
driven "in behalf of' the agency. See also Pappas v. Jeffery 
Manufacturing Co., 139 Ohio St. 637. The purchase of lia­
bility insurance is authorized in such a situation. 

Therefore, I conclude that a township may purchase lia­
bility insurance to cover employees s~ch as volunteer firemen 
in the operation of their personal automobiles, while such 
operation is in behalf of the political subdivision. 

The wording of your question, however, impels me to add 
a caveat. The language of Section 9.83, supr,a, does not per­
mit insuring a fireman's return from a fire to wherever he 
might desire to go". It expressly limits insurance coveraie 
to the "course of the business" of the state or the political 
subdivision. This would presumably include proceeding to a 
fire or to a place where a fire is believed to be in progress, 
returning the fire apparatus to the fire station, and other 
activity in behalf of the township. It would presumably ex­
clude the subsequent personal errands of the firemen. The 
line to be drawn between the extremes would be left up to the 
trier of fact. 

rt is, therefore, my opinion and you are hereby advised 
as follows: 

A township may purchase liability insurance to cover 
volunteer firemen in the operation of their personal auto­
mobiles, while such operation is in behalf of the township, 
and in the course of its business. 




