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OPINION NO. 82-036 

Syllabus: 

A board of county commissioners may not rescind a voter· approved 
levy. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Atlorney, Dayton, Ohio 
By: Wllllam·J. Brown, Attorney General, May 28, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the authority of a 
board of county commiss(oners to rescind a voter approved levy. You have stated 
that the board proposes to unilaterally pass a resolution to rescind the levy, thereby 
terminating it such that additional ta,ces for the voted purpose may not be levied 
without subsequent vote of the electorate. 

It is virtually axiomatic under Ohio law that a board of county commissioners 
as a creature of statute has only those powers expressly conferred by statute or 
necessarily implied therefrom. See, ~' State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 
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465, 134 N.E. 655 (1921); 1979 Op, Att'y Gen. No. 79-026; 1975 Op. Att'Y Gen. No. 75­
070, It is clear that as the taxing authority of a county the board of t?ounty 
commissioners is authorized to propose that tax levies for certain purposes be 
placed on the ballot for voter approval. Ye.ill indicated that the specific levies 
which your commissioners wish to rescind were submitted for voter approval 
pursuant to R,C, 5705.19, R,C, 5705,191, R.C. 5705,20 or R.C. 5705,24. I am not 
aware of any express authorization for rescinding these or similar levies once the 
voters have approved them. Since the powers granted in R,C, 5705,26 and other 
provisions · of R.C. Chapter 5705 are so specific, if the General Assembly had 
intended to include the power to rescind a voter approved levy it would have done 
so with equal precision. See State ex rel. Crabbe v. Felton, 112 Ohio St 519, 148 N,E, 
230 (1925), While it mightbe argued that the express grants of authority in the 
statutes set forth above necessarily imply the authority to remove a voter approved 
levy from the tax duplicate, I am not pursuaded that such implication is, in fact, 
necessary since the General Assembly has given taxing authorities the discretion 
not to levy voter approved taxes if they so choose. ~ R.C. 5705,07 and 5705.26, 

You have also asked if the power of referendum constitutionally reserved by 
the people applies in this situation. Based on conversations between your office 
and a member of my staff, I understand that you are concerned with a possible 
constitutional conflict only if it appears that a board of county commissioners 
otherwise may rescind a voter approved levy by mere resolution of that body. 
Since I have concluded that the commissioners are not authorized to rescind the 
levy by mere resolution, it is not necessary to consider whether such action by the 
board would be unconstitutional, 

Based on the foregoing, it is my opinion and you are hereby advised, that a 
board of county commissioners may not rescind a voter approved levy. 

June 1982 




