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OPINION NO. 93-044
Syllabus:

Pursuant to Ohio Const. art. IV, §13, a person who is appointed to fill a vacancy
in the position of county court judge serves until the end of the unexpired term
to which he was appointed where such unexpired term ends within one year
following the date of the next general election for that office occurring more than
forty days after the vacancy arises.

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, November 16, 1993

You have requested an opinion concerning the period for which a person appointed to
fill a vacancy in the position of county court judge may serve. According to information
provided by your office, the county court judge who had been elected in 1988 to serve a six-year
term, beginning January 1, 1989, resigned at the beginning of 1993, prior to the end of his term.
The Governor then appointed a person, effective January 8, 1993, to fill the vacancy created by
the judge’s resignation. You question whether the appointee "serve[s] until December 31, 1994
or should there be an election held in the general election of 19937"

Election of County Court Judges

Ohio Const. art. IV, §6(A)(4) states: "Terms of office of all judges shall begin on the
days fixed by law, and laws shall be enacted to prescribe the times and mode of their election.”
Pursuant to this mandate, the General Assembly has provided for the election of county court
judges in R.C. 1907.13, which states in part: "Judges shall be elected by the electors of the
county court district at the general election in even-numbered years as set forth in [R.C.
1907.11] for a term of six years commencing on the first day of January next following the
election for the county court or on the dates specified in [R.C. 1907.11] for particular county
court judges. Their successors shall be elected in even-numbered years every six years."
(Emphasis added.) Thus, elections for the office of county court judge occur only in even-
sumbered years.

Filling Vacancy in Office of County Court Judge
Concerning the filling of vacancies in judicial offices, Ohio Const. art. IV, §13 states:

In case the office of any judge shall become vacant, before the expiration
of the regular term for which he was elected, the vacancy shall be filled by
appointment by the governor, until a successor is elected and has qualified; and
such successor shall be elected for the unexpired term, at the first general election
Jor the office which is vacant that occurs more than forty days after the vacancy
shall have occurred; provided, however, that when the unexpired term ends within
one year immediately following the daie of such general election, an election 10
fill such unexpired term shall not be held and the appointment shall be for such
unexpired term. (Emphasis added.)
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See also R.C. 1907.11(B)(2) ("[v]acancies caused by the death or the resignation from, forfeiture
of, or removal from office of a [county court] judge shall be filled in accordance with [R.C.
107.08]," except as provided in [R.C. 1907.15]"? (footnote added)). Thus, pursuant to Ohio
Const. art. IV, §13, where a vacancy occurs in the office of judge, such vacancy is required to
be filled by appointment by the Governor. The appointee to the vacancy then serves until a
successor is elected and qualified. The election of the successor is to occur "at the first general
election for the office which is vacan: that occurs more than forty days after the vacancy shall
have occurred,” Ohio Const. art. IV, §13 (emphasis added). This constitutional provision,
however, provides an exception to the election of a successor at the next such general election
where the unexpired term ends within one year following "the date of such general election."

Your concern is whether the successor to the former county court judge is to be elected
in November, 1993, or in November, 1994. As noted above, pursuant to R.C. 1907.13,
elections for the position of county court judge occur only in even-numbered years. Thus, the
general election referred to in art. IV, §13 for the office of county court judge can occur only
in even-numbered years. See Stare ex rel. Ferguson v. Brown, 2 Ohio St. 2d 235, 208 N.E.2d
129 (1965) (similarly interpreting the phrase "first general election for the office” of Auditor of
State to be the first general election which, pursuant to Ohio Const. art. XVII, §1, occurs for
state and county officers in even-numbered years). Accordingly, the first general election which
will occur more than forty days after the vacancy in the office of county court judge will be the
next general election held in an even-numbered year.

In the situation you describe, the vacancy in the position of county court judge occurred
at the beginning of 1993. Since general elections for the position of county court judge may
occur only in even-numbered years, the county may not conduct an election in 1993 to elect a
successor to the county court judge position. Rather, the next general election for the office of
county court judge which will be conducted more than forty days after the vacancy occurred will
be held in November, 1994. The unexpired term of office of the county court judge in question
ends, however, on December 31, 1994, which is within one year after the occurrence of the
general election for that office. Thus, the person who was appointed by the Governor
commencing January 8, 1993, to fill the vacancy in the office of county court judge in Erie
County, will continue to serve through December 31, 1994, which is the remainder of the
unexpired term to which he was appointed. Thereupon, the person elected in November, 1994
to the position of county court judge in Erie County will commence a new six-year term,
beginning on January 1, 1995.

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, pursuant to
Ohio Const. art. IV, §13, a person who is appointed to fill a vacancy in the position of county
court judge serves until the end of the unexpired term to which he was appointed where such
unexpired term ends within one year following the date of the next general election for that
office occurring more than forty days after the vacancy arises.

' R.C. 107.08 states in relevant part: "A successor shall be elected for the unexpired term
at the first general election for the office that occurs more than thirty days after such
appointment. "

? R.C. 1907.15 concerns the jurisdiction of county courts and the areas to be served by the

county court judges in county court districts with more than one judge. In Erie County,
however, there is only one county court judge. R.C. 1907.11(A).
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