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OPINION NO. 96-031 

Syllabus: 

Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 141.04(D) prohibit the same person from 
simultaneously serving in the positions of judge of the court of common pleas 
under R C. 2301.01 ...02 and judge of the probate division of the court of common 
pleas under RC. 2101.02-.021, except in circumstances authorized under the 
provisions of Ohio Const. art. IV, §§ 5(A)(3) and 23. 

To: Paul W. Cox, Jr., Pike County Prosecuting Attorney, Waverly, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May 29, 1996 

I am in receipt of your letter asking whether the positions of judge of the court of 
common pleas and judge of the probate division of the court of common pleas in the same 
county are compatible. The specific issue that you ask me to consider in this regard is whether 
the constitutional and statutory prohibitions against judges holding "any other office" apply only 
to nonjudicial offices. 

Ohio Const. art. IV, § 6(B) states: "Judges shall receive no fees or perquisites, nor hold 
any other office of profit or trust, under the authority of this state, or of the United States." The 
term "judges," in this context, includes judges of the courts of common pleas and divisions 
thereof. See also 1973 Op. Att'y Gen. No.· 73-081. RC. 141.04(0) states: "Neither the chief 
justice of the supreme court nor any justice or judge of... the court of common pleas, or the 
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probate court l shall hold any other office of trust or profit under the authority of this state or the 
United States." (Footnote added.) 

It is my understanding, based upon information provided with your request, that in accord 
with the basic judicial structure established by Ohio Const. art. IV, § 4, the General Assembly 
has provided that your county shall have one judge of the court of common pleas and one judge 
of the probate division of the court of common pleas. R.C. 2101.01-.02; R.C. 2301.01-.02(A). 
These two judicial positions have not been combined in your county, as is permissible pursuant 
to Ohio Const. art IV, § 23. See also R.C. 2301.02 (specifying the seven counties in which the 
common pleas and probate judgeships have been combined). In the absence of such 
combination, judges must be elected specifically to the division of the court of common pleas 
on which they sit. Ohio Const. art IV, § 4(C); R.C. 2101.02; R.C. 2301.02. Thus, the judicial 
positions described in your request are two separate and distinct offices of trust or profit under 
the authority of this state. 

Existing authority does not expressly address whether the prohibition against holding "any 
other office" should be construed as including or excluding other judicial offices. A brief 
review, however, indicates that the prohibition has long been understood to include other judicial 
offices. In State ex rei. Hogan v. Hunt, 84 Ohio St. 143, 95 N.E. 666 (1911), the court was 
faced with the issue of whether, for purpose of a quo warranto action, the statutorily created 
position of supervising judge of a court of common pleas was a separate and distinct office from 
that of judge of the court of common pleas. In holding that it was not, the court reasoned that 
if the position of supervising judge constituted a separate office, the common pleas judge would 
be prohibited by the constitution from holding it. [d. at 153, 95 N.E. at 669. In another early 
case, which involved a compensation issue rather than compatibiltiy, a lower court noted that 
because the constitutional prohibition at that time did not apply to probate judges, a judge of the 
probate court could serve simultaneously on another court in the absence of any conflict in duties 
or jurisdiction. Derhammer v. Board o/County Comm'rs, 38 Ohio Op. 439, 442, 83 N.E.2d 
400,405 (C.P. Medina County 1948) (citing 1851 Ohio Const. art. IV, § 14).2 More recently, 
in 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-002, one of my predecessors concluded that the current 
constitutional provision prohibits a judge of the court of common pleas from also serving as an 
acting judge of a municipal court. The fact that both positions are judicial offices was simply 
not a factor in the analysis. The conclusion was based solely on the determination that the 
position of acting municipal judge constitutes an office of trust or profit under state law. I note 
further that the word "any" generally connotes "all," and precludes adding implied limitations. 
See, e.g., Wachendorfv. Shaver, 149 Ohio St. 231, 239-40, 78 N.E.2d 370,375 (1948). Based 
on these authorities, it appears that the constitutional and statutory prohibitions against a judge 
holding "any other office" applies to all state and federal positions of trust or profit, regardless 
of whether they are judicial or nonjudicial. 

The term "probate court," as used in the Revised Code, means the probate division of 
the court of common pleas. R.C. 2101.01. 

The constitutional prohibition against holding another office at that time applied only to 
judges of the supreme court and the courts of common pleas. Until 1970, the probate court was 
established as an independent constitutional court. It was reorganized as a division of the court 
of common pleas under the Modem Courts Amendment to the Ohio Constitution. See 1967­
1968 Ohio Laws, Part II, 2878 and Part III, 2966 (Am. SUb. H.J.R. 42, eff. Jan. 10, 1970). 

http:2101.01-.02


2-123 1996 Opinions OAG 96-032 

This conclusion is also compelled by consideration of the other provisions of the Ohio 
Constitution governing judges. A judge of one division of a court of common pleas cannot be 
assigned to sit or hold court in another division of that same court except as provided in Ohio 
Const. art. IV, § 5(A)(3) and the provisions of law enacted pursuant thereto. See, e.g., R.C. 
2101.37; C.P. Sup. R. 2.3 See generally Schucker v. Metcalf, 22 Ohio St. 3d 33, 36-37, 488 
N.E.2d 210, 213-14 (1986). Such authorized assignments are simply an addition of duties to 
the originally held judicial position and thus do not violate the prohibition against holding 
another office. See generally State ex rel. Stanton v. Powell, 109 Ohio St. 383, 142 N.E. 401 
(1924); State ex rel. Hogan, 84 Ohio St. at 152,95 N.E. at 668-69; 1986 Op. Att'y Gen. No. 
86-002 at 2-7. Additionally, Ohio Const. art. IV, § 23 expressly provides that laws may be 
passed allowing the electors of a county to vote on whether in that county "the same person shall 
serve as judge of the court of common pleas, judge of the probate court, judge of the juvenile 
court, judge of the municipal court, and judge of the county court, or of two or more of such 
courts." It is implicit both in this provision and in the limitation on assignments in Ohio Const. 
art. IV, § 5 that the Ohio Constitution does not contemplate that the same person shall serve 
simultaneously in more than one judicial capacity except as expressly provided by law. 
Accordingly, I find no basis for implying that the prohibition against holding "any other office" 
in either Ohio Const. art. IV, § 6(B) or R.C. 141.04(D) applies only to nonjudicial offices. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that Ohio Const. art. IV, § 6(B) 
and R.C. 141.04(D) prohibit the same person from simultaneously serving in the positions of 
judge of the court of common pleas under R.C. 2301.01-.02 and judge of the probate division 
of the court of common pleas under R.C. 2101.02-.021, except in circumstances authorized 
under the provisions of Ohio Const. art. IV, §§ 5(A)(3) and 23. 

Pursuant to Ohio Const. art. IV, § 5(A)(3) and C.P. Sup. R. 2, the chief justice of the 
supreme court or the presiding judge of a multi-judge court of common pleas are authorized to 
make transfers between divisions of a common pleas court. Under R.C. 2101.37, the probate 
judge may request a judge of the court of common pleas in the same county to assist in the 
probate court or act in the probate judge's absence, or the probate judge may ask the chief 
justice of the supreme court to designate a common pleas or probate judge from any county to 
so serve. 
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