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OPINION NO. 79·063 

Syllabus: 

1. 	 Subject to the mandated minimum taxes under R.C. 5705.31 and 
the ten-mill limitation, the county budget commission, in 
certifying a tax levy, may modify or reduce any levy so lonff as 
each tax levy applies uniformly throughout the taxing district 
within the terms of Ohio Const. art. XII, §2. 

2. 	 Levies in excess of the minimum specified in R.C. 5705.31 may 
be reduced or modified in any reasonable manner at the 
discretion of the budget commission. 

3. 	 In determining whether a park district levy should be certified, 
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the budget commission may take into account the fact that to 
certify the park levy would necessitate a reduction in other 
levies, and may decline to certify the levy for that reason. 

I 

To: Ronald J. Mayle, Sandusky County Pros. Atty., Fremont, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 27, 1979 

I have before me your request for my opinion in which you incorporate the 
following information: 

As background, I would set forth several facts. The Sandusky County 
Park District includes all of Sandusky County, Ohio. At no time 
during its existence has the Board of Commissioners of the Sandusky 
County Park District attempted to levy taxes under the authority of 
Section 1545.20 of the Ohio Revised Code. At all times during its 
existence, real estate in numerous subdivisions in Sandusky County, 
Ohio, has been taxed at the maximum permitted under the single "10 
mill limitation". 

Also, please assume that any budget submitted by the Board of 
Commissioners of the Sandusky County Park District to the Sandusky 
County Budget Commission would indicate aclear and demonstrable 
need for the funds to be levied under Section 1545.20 of the Revised 
Code. 

The specific questions you ask are: 

If upon the initial request of a county park district to a county budget 
commission for a tax levy under Section 1545.20 of the Ohio Revised 
Code the county budget commission finds such request to be proper, 
does a county budget commission have the mandatory duty to reduce 
the levies of other taxing districts where real estate is already being 
taxed at the "10 mill limitation" in other subdivisions? 

If a county budget commission has such a mandatory duty, is the 
reduction in other tax levies to be accomplished on a proportionate 
basis or may the reduction in other tax levies be at the complete 
discretion of a county budget commission? 

Park districts are established under R.C. Chapter 1545. As you note in your 
letter, R.C. 1545.20 provides for the levy of taxes to support a park district, stating 
in pertinent part: 

A board of park commissioners may levy taxes upon all the taxable 
pro,erty within the park district in an amount not in excess of one 
hal of one mill upon each dollar of the assessed value of the property 
in the district in any one year, subiect to the combined maximum levy 
for all purposes otherwise provided by law. After the budget 
commission of the county in which said district is located certifies 
such levy, or such modification thereof as it deems advisable, to the 
county auditor, he shall place it upon the tax duplicate. (Emphasis 
added.) 

Hence, it appears that the park levy is subject to the combined maximum levy and 
to approval by the budget commission. 

The "combined maximum levy" referred to in R.C. 1545.20 is established in 
Ohio Const. art. XII, §2, which reads in part: 

No i;iroperty, taxed according to value, shall be so taxed in excess of 
one per cent of its true value in money for all state and local 
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purposes, but laws may be passed authorizing additional taxes to be 
levied outside of such limitation, either when approved by at least a 
majority of the electors of the taxing district voting on such 
proposition, or when provided for by the charter of a municipal 
corporation. Land and improvements thereon shall be taxed by 
uniform rule according to value. 

This rule is restated in ·R.C. 5705.02 and is known as the "ten-mill limitation." 
Towne Prollerties Inc. v. City of Fairfield, 50 Ohio St. 2d 356 (1977). R.C. 5705.02 
reads as fo ows: 

The aggre1~ate amount of taxes that may be levied on any taxable 
property in any subdivision or other taxing unit shall not in any one 
year exceed ten mills on each dollar of tax valuation of such 
subdivision or other taxing unit, except for taxes specifically 
authorized to be levied in excess thereof. The limitation provided by 
this section shall be known as the "ten-mill limitation," and wherever 
said term is used in the Revised Code, it refers to and includes both 
the limitation imposed by this section and the limitation imposed by 
Section 2 of Article Xll, Ohio Constitution. 

The duty of the budget commission with respect to tax levies is set forth in 
R.C. 5705.31, as follows: 

The county auditor shall present to the county budget commission the 
annual tax budgets submitted to him under sections 5705.01 to 5705.47 
of the Revised Code, together with an estimate prepared by such 
auditor, of the amount of any state levy, the rate of any school tax 
levy as previously determined, and such other information as the 
commission requests or the commissioner of tax equalization 
prescribes. The budget commission shall examine such budget and 
ascertain the total amount proposed to be raised in the county for the 
purposes of each subdivision and other taxing units therein. 

The commission shall ascertain that the following levies have been 
properly authorized and if so authorized, shall approve them without 
modification: 

(A) All levies in excess of the ten-mill limitation; 

(B) All levies for debt charges not provided for by levies in excess of 
the ten-mill limitation, including levies necessary to pay notes issued 
for emergency purposes; 

(C) The levies prescribed by sections 741.09 and 741.40 of the Revised 
Code; 

(D) A minimum levy within the ten-mill limitation for the current 
expense and debt service of each subdivision or taxing unit, which 
shall equal two-thirds of the average levy for current expenses and 
debt service allotted within the fifteen-mill limitation to such 

. subdivision or taxing unit during the last five years said fifteen-mill 
limitation was in effect unless such subdivision or taxing unit requests 
an amount requiring a lower rate. If the levies required in divisions 
(B) and {C) of this section for said division or taxing unit equal or 
exceed the entire minimum levy of said subdivision as fixed, the 
minimum levies of the other subdivisions or taxing units shall be 
reduced by the commission to provide for said levies and an operating 
levy for said subdivision. Such additional levy shall be deducted from 
the minimum levies of each of the other subdivisions or taxing units, 
but the operating levy for a school district shall not be reduced below 
a figure equivalent to forty-five per cent of the millage available 
within the ten-mill limitation after all the levies in divisions (B) and 
(C) of this section have been provided for; 
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(E) The levies prescribed by section 3709.29 of the Revised Code; 

(F) Divisions (A), (B), (C), (D), and (E) of this section are mandatory 
and commissions shall be without discretion to reduce such minimum 
levies except as provided in such divisions. 

If any debt charge is omitted from the budget, the commission shall 
include it therein. (Emphasis added.) 

It is clear, then, that the budget commission's discretion to certify or not to 
certify a tax levy submitted to it is limited to those levies that are not mandated 
levies. State ex rel. Bd. of Educ. of East Liverpool City School District v. 
Columbiana County Budget Comm'n, 140 Ohio St. 65 {1942). Comaare In re Transfer 
of Funds, Eastern Local School District, 85 Ohio L. Abs. 577 ( .P. Meigs County
l960). 

Since there is no mandated minimum tax levy for the support of the park 
district, the budget commission, within the bounds of good faith and 
reasonableness, may exercise discretion in the certification of the park district 
levy. This is evident from the express language of R.C. 1545.20, supra, which states 
that any park levy is subject to the ten-mill limitation and empowers the budget 
com mission to certify the park district levy "or such modification thereof as it 
deems advisable." 

Furthermore, in State ex rel. Dayton v. Patterson, 93 Ohio St. 25, 34-35 
(1915), the Court held that, aside from mandated taxes, the budget commission may 
exercise its discretion in modifying the tax levy requests, and need not limit itself 
to making proportionate reductions in other taxes: 

[Tl his court has indicated that in making a reduction the budget 
commissioners should have due regard to the proportions of the total 
amount that each taxing board or taxing officer is authorized to levy. 
Can it be said that in the present case such regard was not had? The 
aggregate of all taxes that may be levied for corporation purposes 
under Section 564~-3a, General Code, is 5 mills; for school purposes 
the same. When the adjustment and reduction were made in the 
present case the levy for corporation purposes was 3.621 mills; for 
school purposes 3.929 mills. As we have seen, the budget 
commissioners, when they examine the budgets, have before them a 
full and detailed statement of the financial condition of each taxing 
authority in the taxing district and the data upon which the needs and 
requirements of the taxing officers and boards are based. In the case 
at bar they deemed it advisable from the information at hand to 
reduce the estimate of the city of Dayton for corporation purposes 
and to leave undisturbed the estimate of the board of education. 
They had authority to do this. 

However, in the situation your letter describes, some municipalities in the 
territory comprising thf park district are currently taxed at the ten-mill 
constitutional maximum. Therefore, if the budget commission were to approve the 
park district levy, the property owners in these municipalities would be taxed in 
excess of ten mills, without their vote and in violation of both Ohio Const. art. XII, 

The ten-mill rule is not absolute. It has been held that despite the provisions 
discussed above, the legislative branch of a charter city may, by proper 
enactment and within the limitation of the charter authorizing such action, 
direct a tax levy for current expenses of the city in excess of the ten-mill 
limitation without a vote of the people. R.C. 5705.18. Sinclair v. City of 
Lakewood, 106 Ohio App. 354 (Cuyahoga County 1958), appeal d1sm1ssed, l68 
Ohio St. 372 (1958). To facilitate discussion, I will assume that all cities in 
your county are bound by the ten-mill limitation and have not taken 
advantage of their ability to raise the limitation above ten mills. 
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§2, and R.C. 5705.02, This would be ,m obvious &buse of discretion on the part of 
the budget commission and an unlawful action. State ex rel. Dayton v. Patterson, 
supra, at 33-34. 

Hence, within the municipalities currently at the ten-mill maximum, the park 
district tax may not be levied unless other taxes are reduced, so that the aggregate 
property tax does not exceed ten mills. Furthermore, R.C. 5705.31 provides that 
certain levies must be approved without modification. Therefore, so long as the 
minimum tax levies in aggregate equal the ten-mill limitation, there is no 
discretion to be exercised by the commission and these levies may not be reduced 
to accommodate the park district's tax levy within the ten-mill limitation. 
Cambridge City School Dist. v. Guernsey County Budget Comm'n, 11 Ohio App. 2d 
77 (Guernsey County 1967), aff'd, 13 Ohio St. 2d 77 (1968). 

I am aware that in 1956 Op. Att'y Gen. No. 7421, p. 813, my predecessor opined 
that where the minimum tax levies exceed the ten-mill limitation, it is the duty of 
the budget commission to make proportionate reductions to bring the aggregate 
within the ten mills. I take no issue with this opinion, and note that that opinion 
addressed only the mandatory minimums of R.C. 5705.31. Therefore, 
notwithstanding this opinion, there remains with the budget commission discretion 
to modify or reduce levies to accommodate the park district levy where the 
mandated minimum levies would not be affected by the addition of the park district 
levy. In so doing, the budget commission may act in any reasonable manner and is 
not bound to make proportionate reductions. 

In 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-139, my predecessor concluded: 

The County Budget Commission is required to consider the request of 
a County Park District for a tax levy, under the provisions of Section 
1545.20, Revised Code, and to certify such levy, or modification 
thereof as it deems advisable, to the County Auditor to be placed 
upon the tax duplicate. 

However, I find nothing in that opinion which would suggest that the budget 
commission must approve the request of the park district for a tax levy when to do 
so would necessitate a reduction in other taxes to comply with the ten-mill 
limitation. So long as the mandatory minimum levies in R.C. 5705,31 are not 
involved, sufficient discretion is retained by the budget commission to determine 
which levies are to be certified and to determine the rates of taxation. 

In certifying any tax levy, the budget commissioners are, of course, bound by 
Ohio Const. art. XII, §2, which provides that land and improvements thereon shall 
be taxed by uniform rule according to value. Therefore, if a park district tax is to 
be levied, it must be uniform throughout the park district. Accordingly, the budget 
commission could not levy the true in part of the park district while not levying the 
tax in municipalities already at the ten-mill limitation. See 1960 Op, Att'y Gen. 
No, 1373, p. 356, for a discussion of this principle as applied to the consolidation of 
school districts. 

Finally, nothing in this opinion should in any way be construed to limit the 
right of the voters under R.C. 1545.21 to approve a park district tax in excess of the 
ten-mill aggregate limitation. 

In light of the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. Subject to the mandated minimum taxes under R.C. 5705.31 and the ten-
mill limitation, the county budget commission, in certifying a tax levy, may modify 
or reduce any levy so long as each tax levy applies uniformly throughout the taxing 
district within the terms of Ohio Const. art. XIl, §2. 

2. Levies in excess of the minimum specified in R.C. 5705.31 may be 
reduced or modified in any reasonable manner at the discretion of the budget 
commission. 
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i- 3. In determining whether a park district levy should be certified, the 
budget commission may take into account the fact that to certify the park levy 
would necessitate a reduction in other levies, and may decline to certify the levy 
for that reason. 




