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OPINION NO. 91-042 
Syllabus: 

When a special election for a tax levy for community mental 
retardation and developmental disabilities programs and services 
pursuant to R. C. Chapter 5126 is held under R.C. 5705. l 9(L) on the 
primary election date in an odd-numbered year, the county is the 
"subdivision submitting the special election" for purposes of R.C. 
3501.17. Accordingly, the board of county commissioners must pay 
costs relating to the special election as 9rovided in R.C. 3501.17. 

To: R. Larry Schneider, Union County Prosecuting Attorney, Marysville, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, September 26, 1991 

I have before me your request for an c,pinion relating to the costs of a 
special election. You ask "[w]hether the Board of County Commissioners or the 
Board of Mental Retardation and Developmental Disabilities (organized pursuant to 
Chapter 5126) is responsible for the costs of a special election from a new tax levy 
under 5705.19(L) to be held on the primary election date in an odd-numbered year." 

R.C. 3501.17 provides, in general, that the expenses of a board of elections 
shall be paid from the county treasury. Certain costs relating to elections are 
charged to various subdivisions and withheld by the county auditor from the moneys 
payable to such subdivisions at the time of the next tax settlement. R.C. 3501.17. 
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With respect to special elections, R.C. 3501.17 states that "the subdivision 
submitting the special election shall be charged for the cost of ballots and 
advertising for such special election, in addition to the charges prorated to such 
subdivision for the election or nomination of candidates in each precinct within the 
subdivision .... " Your question is whether the county board of mental retardation and 
developmental disabilities ("county MR/DD board") should be charged for the costs 
of the election pursuant to R.C. 3501.17, or whether the costs should be borne by the 
county. 

The tax levy to which your question relates originates under R.C. 
5705. l 9(L). That provision authorizes the taxing authority of a subdivision to submit 
to the voters a tax levy "[f]or community mental retardation and developmental 
disabilities programs and services pursuant to Chapter 5126. of the Revised Code." 
R.C. 5705. l 9(L) specifies that the procedure for such levies shall be governed by 
R.C. 5705.222. 

In order for a tax levy to be submitted to the voters in accordance with R.C. 
5705.222, the board of county commissioners must declare by resolution that the 
amount of taxes that can be raised within the ten-mill limitation, see Ohio Const. 
art. XII, §2; R.C. 5705.02, will be insufficient to provide the necessary requirements 
of the county MR/DD board, and that it is necessary to levy a tax in excess of the 
limitation "for the operation of mental retardation and developmental disabilities 
programs and services and for the acquisition, construction, renovation, financing, 
maintenance, and operation of mental retardation and developmental disabilities 
facilities." The board of county commissioners then certifies the resolution to the 
board of elections. See R.C. 5705.222; R.C. 5705.25. After such a tax is approver'. 
by the voters and levied, the county MR/DD board "within its budget and with t:,e 
approval of the board of county commissioners through annual appropriations," may 
use the tax proceeds for any of the purposes authorized by R.C. 5705.222. See 
R.C. 5705.222. 

A county MR/DD board created pursuant to R.C. Chapter 5126 is given 
statutory responsibilities with respect to the operation of facilities, programs, and 
services for mentally retarded and developmentally disabled persons, including the 
provision of special education programs pursuant to R.C. Chapter 3323. See R.C. 
5126.05. A county MR/DD board has authority to receive property by gift, grant, 
devise, or bequest. See R.C. 5126.05. A county MR/DD board is, however, 
granted no authority to impose taxes, and it does not receive payments directly at 
the time of tax settlement. See, e.g., R.C. 321.24; R.C. 321.31; R.C. Chapter 
5705. See generally 1957 Op. Att'y Gen. No. 638, p. 209. Instead, a county 
MR/DD board receives funding from the board of county commissioners. See R.C. 
5126.05(1) ("[t]he board of county commissioners shall levy taxes and make 
appropriations sufficient to enable the county board of mental retardation and 
developmental disabilities to perform its functions and duties as provided by this 
section, and may utilize any available local, state, and federal funds for such 
purpose"); Jackson County Board of Mental Retardation & Developmental 
Disabilities v. Board of Commissioners, 49 Ohio St. 3d 63, 551 N.E. 2d 133 (1990). 
See generally 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-054; 
1968 Op. Att'y Gen. No. 68-093. In certain circumstances, a county MR/DD board 
may also receive state funds. See R.C. 5123.351; Jackson County Board of 
Mental Retardation & Developmental Disabilities v. Board of Commissioners. 

It is clear, in the situation you have described, that the county is the entity 
that submits the special election. A county MR/DD board has jurisdiction that is 
coextensive with the county. See, e.g., R.C. 5126.02; R.C. 5126.05. The board of 
county commissioners has the duty of providing funds to the county MR/DD board. 
See R.C. 5126.05(1); Jackson County Board of Mental Retardation & 
Developmental Disabilities v. Board of Commissioners. The board of county 
commissioners is the body with authority to make the decision to present to the 
voters a tax levy to fund mental retardation and developmental disabilities 
programs, services, and facilities under R.C. 5705.19(L) and R.C. 5705.222. Further, 
the board of county commissioners is the taxing authority that certifies to the board 
of elections the resolution proposing the levy. R.C. 5705.222; R.C. 5705.25. After 
the tax is approved by the voters and levied, proceeds are available to a county 
MR/DD board only "with the approval of the board of county commissioners through 
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annual appropriations." R .C. 5705.222. See gc11cra/ly 1984 Op. At t 'y Gen. No. 
84-089; 1982 Op. At t'y Gen. No. 82-018. It is also clear that a county is a 
subdivision. See, e.g., R.C. 3501.0l(T): R.C. 5705.0l(A). It follows that the 
county is the "subdivision submitting the special election" for purposes of R.C. 
3501.17, and that the county should be charged for the appropriate costs pursuant to 
R.C. 3501.17. 

You have asked specifically whether the term "subdivision," as used in R.C. 
3501.17, has the same meaning as the term "political subdivision," defined in R.C. 
3501.0l(T), and also whether a county MR/DD board might be classified as a "school 
district" and thus come within the definition set forth in R.C. 3501.0l(T). It is not 
necessary to address these issues in order to answer to your question. It is clear, 
regardless of what definition of "subdivision" is used, that a county MR/DD board is 
not the entity "submitting the special election" under R.C. 5705.19(1) for purposes of 
R.C. 3501.17, and it follows that the county MR/DD board may not be charged for 
costs pursuant to R. C. 3501.17. Further, it would be impossible for a school district 
to be the subdivision that submits a special election for a tax levy under R.C. 
5705.19(1), because R.C. 5705.19 states expressly that it "does not apply to school 
districts." 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that, when a special 
election for a tax levy for community mental retardation and developmental 
disabilities programs and services pursuant to R.C. Chapter 5126 is held under R.C. 
5705.19(1) on the primary election date in an odd-numbered year, the county is the 
"subdivision submitting the special election" for purposes of R.C. 3501.17. 
Accordingly, the board of county commissioners must pay costs relating to the 
special election as provided in R.C. 3501.17. 
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