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ATTORNEY GENERAL 

MUNICIPAL ELECTION-TWO OR MORE CANDIDATES FOR 
NOMINATION AS PARTY NOMINEE FOR MEMBER OF CITY 
COUNCIL FROM ONE WARD-TWO OR MORE PARTY CANDI­
DATES FOR NOMINATION FOR ANY OTHER OFFICE-TO 
BE FILED AT MUNICIPAL ELECTION- DECLARATIONS OF 
CANDIDACY DULY FILED-NO AUTHORITY FOR BOARD OF 
ELECTIONS TO DISPENSE WITH PRIMARY ELECTION FOR 
THAT PARTY-PRIMARY ELECTION MUST BE HELD FOR 
NOMINATION OF MEMBERS OF COUNCIL AND ALL OTHER 
OFFICES TO BE FILLED AT NEXT GENERAL ELECTION­

SECTIONS 4785-67, 4785-67a G. C. 

SYLLABUS: 

Where two or more candidates for nomination as a party nominee for member 
of a city council from one ward, or two or more party candidates for nomination for 
any other office to be filled at a municipal election, have duly filed their declarations 
of candidacy, the board of elections would not be authorized by Section 4785-67a, 
General Code, to dispense with a primary election for that party, but must hold such 
primary election for that party for the nomination of members of council and all other 
offices that are to be filled at the next general election, as required by Section 4785-67, 
General Code. 

Columbus, Ohio, March 30, 1951 

Hon. Vernon Lee, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"At the instance of the Board of Elections of Tuscarawas 
County, your opinion is urgently requested on the following set of 
facts: 

"The City of New Philadelphia has a contest on the Demo­
cratic Ticket for nomination for the office of member of council 
in one ward only. There are no contests for any other nomination 
for a city office in said city at the coming primaries. Will it be 
necessary to hold a Democratic primary in every precinct and 
ward, or may ballots be printed and an election held in one ward 
only?" 
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The matter of primary elections is governed by the prov1s10ns of 

Section 4785-67 of the General Code. This seotion provides in part as 

follows: 

"On the first Tuesday after the first Monday in May of each 
year primary elections shall be held for the purpose of nominating 
persons as candidates of political parties for election to offices to 
be voted for at the next succeeding general election; * * *" 

There follows an exception in the case of Townships and municipali­

ties having a population of less than 2,000 persons. 

Section 4785-67a, General Code, reads as follows: 

"If in any odd numbered year no valid declaration of candi­
dacy is filed for nomination as a candidate of a political party for 
election to any of the o !fices to be voted for at the general election 
to be held in such year, or if the number of persons filing such 
declarations of candidacy for nominations as candidates of one 
political party for election to such offices should not exceed, 
as to any such office, the number of candida,tes which such political 
party shall be entitled to nominate as its candidates for election to 
each such office, then no primary election shall be held for the 
purpose of nominating candidates of such party for election to 
offices to be voted for at such general election and no primary 
ballots shall be provided for such party, and the election officials 
whose duty it would have been to provide for and conduct the 
holding of such primary election and declare the results thereof 
and issue certificates of nomination to the persons entitled thereto 
if such primary election had been held, shall declare each of such 
persons to be nominated and shall issue appropriate certificates 
of nomination to each of them, and shall certify their names t9 the 
proper election officials, in order that their names may be printed 
on the official ballots provided for use in the next succeeding 
general election in the same manner as though such primary 
election had been held and such persons ·had been duly nominated 
thereat." (Emphasis mine.) 

Here it will be noted that in case no valid declaration of candidacy 

is filed for nomination as a candidate of a political party for election to 

any of the offices to be voted for in the odd numbered year, a primary is 

to be dispensed with. 

It is further provided that if the number of persons filing such 

declarntions of candidacy for nominations as candidates of one political 

party for any of the offices to be voted for at the general election should 

not exceed as to any such office the number of candidates which such 
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political party is entitled to nominate for such office, then no primary 

election shall be held for such party and no primary ballot shall be pro­

vided, and the election officials are then required to issue certificates of 

nomination to the persons who would be entitled thereto if such primary 

election had been held. 

In order, however, to come within this latter provision it is necessary 

that as to each and every office to be filled, the number of candidates who 

have presented themselves should not exceed the number of candidates 

who are to be nominated for such office, in other words, no contest what­

ever. The converse of this is, that if as to any office more candidates have 

presented themselves than the party is entitled to nominate for such office, 

then a primary eleotion must be held. The essence of the statute in question 

may be stated thus: ( r) No declarations of candidates-no primary; (2) 

No contests as to any office-no primary; (3) A contest for one or more 

offices-primary must be held for all. 

In the case which you present there is one of the several offices to be 

filled, to wit, a member of council from one ward, for which there is a 

contest. This e-0uncilman, though elected only by a single ward, is never­

theless a city officer. It follows that in this situation the board of elections 

would not be warranted in dispensing with the primary, and I can find 

nothing in the statute which would warrant it in holding such primary 

election in the one ward only, and limiting the voting to the council candi­

dacy, and dispensing with the primary as to all other officers. 

However desirable and reasonable such a plan might seem, it cer­

tainly is not provided by the statutes referred to or in any other statute. 

There is nothing ambiguous about the language used. Where tha:t is the 

situation, a court will enforce a statute according to its plain terms no 

matter how unfair or how far from the real intention of the legislators. 

This principle was forcibly illustrated in the case of Slingluff v. Weaver, 

66 Ohio St. 6zr, where the court was confronted by a statute which had 

the effect, certainly unintended, of depriving the Supreme Court of most 

of its appellate jurisdiction. The court held : 

"But the intent of the law-makers is to be sought first of all 
in the language employed, and if the words be free from ambiguity 
and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, the sense of 
the law-making body, there is no occasion to resort to other means 
of interpretation. The question is not what did the general as­
sembly intend to enact, but what is the meaning of that which it 
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did enact. That body should be held to mean what it has plainly 
expressed, and hence no room is left for construction." 

It is therefore my conclusion in answer to your question, tha,t where 

two or more candidates for nomination as a party nominee for member of 

a city council from one ward, or two or more party candidates for nomina­

tion for any other office to be filled at a municipal election, have duly filed 

their declarations of candidacy, the board of elections would not be author­

ized by Section 4785-67a, General Code, to dispense with a primary elec­

tion for that party, but must hold such primary election for that party for 

the nomination of members of council and all other offices that are to be 

filled at the next general election, as required by Section 4785-67, General 

Code. 

Respectfully, 

C. vVILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




