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OPINIONS 

FEES-CHARGE FOR RECORDING, BY PHOTOSTATIC PROC­
ESS, ANY INSTRUMENT WITHIN PURVIEW OF SECTION 

2778, G. C., IS SIXTY CENTS PER PAGE, SIZE 8,½" x 14"-ANY 
PAGE OF SMALLER SIZE SHOULD BE CHARGED FOR AT 
SAME RATE. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 2778 General Code, the charge for recording, by 
photostatic process, any instrument which is within the purview of said section, 
is sixty cents per page of such instrument, of a size of eight and one-half inches by 
fourteen inches, and any page of such instrument of a smaller size should be charged 
for at the same rate. 

Columbus, Ohio, December 11, 1945 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 
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"Since the enactment of House Bill No. 194 by the ¢th 
General Assembly, considerable uncertainty exists among the 
county recorders of the state relative to the fees to be charged 
for recording instruments by photostat or similar process. 

As an example: Recently a mortgage was presented for 
record in a certain county, said mortgage being in book form, 
containing 202 pages of a size less than 8¼ x 14. Said mortgage 
would be recorded by photostat, and in the recording, two pages 
of the instrument would be recorded on one page of the photo­
static paper. 

May we respectfully request that you advise us what would 
be the proper fee for the recorder to charge for recording this 
instrument, it being understood that the indexing of same would 
be in addition to the recording fee." 

House Bill No. 194, referred to in your letter, passed by the ¢th 

General Assembly and effective October 11, 1945, amended Section 2778 

of the General Code to read as follows: 

"For the services hereinafter specified, the recorder shall 
charge and collect the fees provided in this and the next follow­
ing section. For recording manually or through the use of a type­
writer a mortgage, deed of conveyance, power of attorney or 
other instrument of writing, twelve cents for each hundred words 
actually written, typewritten or printed on the records and for 
indexing it, five cents for each grantor and each grantee therein; 
for certifying copy from the record, twelve cents for each hun­
dred words. For recording a.ny of the above when the photostat 
or any similar process is employed the charge shall be sixty cents 
for each page, size 8¼ x I 4 or fraction thereof, of said instru­
ment; for certifying' copy from the photostat record the f cc shall 
be the same as was charged for recording. 

For certifying copy by making a photostat of any written or 
typewritten record previously recorded the charge shall be sixty 
cents per page, size 8¼ x I 4 or fraction thereof. The fees in 
this section provided shall be paid upon the presentation of the 
respective instruments for record or upon the application for any 
certified copy of the record." 

(Emphasis added.) 

The amendment consisted solely in the insertion of the words which 

have emphasized. Section 32-1, General Code, providing for recording 

by photostatic method has been in effect since 1929, and until the recent 

amendment of said Section 2778 above referred to, the charge for record-
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ing by that comparatively new method was computed at the stipulated rate 

per hundred words, the photostatic process being regarded and held to be 

a method of printing. See 1933 Opinions, Attorney General, page 194. 

The general assembly has now provided a different scale of charge 

for recording by the photostatic process, from that which ,vas long in effect 

and is still in effect for recording by writing, typing or ordinary printing. 

The charge for recording by the photostatic process is no longer to be on 

the basis of twelve cents "for each hundred words actually written, type­

written or printed on the records" but is to be sixty cents "for each page, 

size 8¼ x 14 or fraction thereof, of said instrument." In other words, 

in estimati11g the charge for the photostatic record, one looks only at the 

instrument, ascertains how many pages it contains of a "size 8¼ x 14 or 

fraction thereof" and multiplies that number by sixty cents. 

I do not consider that the fact that the instrument may be on pages 

smaller than 8¼ x 14 affords any basis for reducing this page price below 

sixty cents. The statute say "sixty cents per page, size 8¼ x 14 or fraction 

thereof." A page 8¼ x 14 inches would contain r19 square inches: a page 

(j x ro would contain 60 square inches, which would certainly be a fraction 

of I 19. The punctuation of the phrase appears to support the interpreta­

tion above indicated. My conclusion is not affected or altered by the 

evident fact that a partially filled page of the instrument would also be a 

fractional page. The language used in the statute would include both. 

Manifestly, if the instrument is prepared as is frequently the case, in 

book form, there must be a separate photograph of each page, and the 

general assembly has not seen fit to provide that for a smaller page than 

the standard, there should be charged a proportionally smaller fee. 

Specifically answering your question it is my opinion that under the 

provisions of Section 2778, General Code, the charge for recording by 

photostatic process any instrument which is within the purview of said 

section, is sixty cents per page of such instrument of a size of eight and 

one-half inches by fourteen inches, and that any page of such instrument 

of a smaller size should be charged for at the same rate. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




