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THE COUNTY AUDITOR WITH THE APPROVAL OF THE TAX 
APPEAL BOARD EMPLOY SUCH EMPLOYEES AS DEEMED 
NECESSARY AND ENTER INTO A CONTRACT WITH AN AP­
PRAISED FIRM-THE COUNTY AUDITOR MAY NOT WRITE 
WARRANTS ON THE REAL ESTATE ASSESSMENT FUND 
"WITHOUT FIRST BEING APPROPRIATED BY THE BOARD 
OF COUNTY COMMISSIONERS-§§5713.01, RC., 1.02, RC., 325.21, 
RC., 5713.01, RC. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 5713.01, Revised Code, the county auditor, 
with the approval of the board of tax appeals, may employ such employees as he 
deems necessary to the performance of his duties as assessor, and he may also enter 
into a contract with an appraisal firm to do part of the work, provided the duties of 
such employees and such appraisal firm do not overlap. 

2. The county auditor may not write warrants on the "real estate assessment 
fund" provided for in Section 325.31, Revised Code, without such fund first being 
appropriated by the board of county commissioners. 

Columbus, Ohio, June 29, 1%2 

Hon. Walter P. Davidson, Prosecuting Attorney 
Washington County 
512 Third Street, Marietta, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I would appreciate your opinion relative to the expendi­
ture of county funds that are placed in the 'real estate assess­
ment fund' under authority of Section 325.31, Revised Code. 

https://COMMISSIONERS-��5713.01
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"Our County Commissioners established the 'real estate 
assessment fund' under the provisions of the above mentioned 
section. The county has entered into a contract with an appraisal 
firm to reappraise all of the real estate in the county and this 
work is presently being performed. The contract called for in­
stallment payments to the firm and the county commissioners ap­
propriated from the fund sufficient money to meet the payments. 
However, there is additional money in the fund which has not 
been appropriated but is being accumulated in order to pay the 
next six year reappraisal. 

"The county auditor has employed additional clerical per­
sonnel whom he feels are needed to expedite the changes in the tax 
records brought about by the reappraisal. This personnel was 
not provided for in the auditor's budget and in order to meet the 
additional expense the auditor desires to pay their salaries out 
of that portion of the 'real estate assessment fund' which has not 
been appropriated by the county commissioners. 

"The salaries to be paid to the Auditor's additional clerical 
help have not been approved by the County Commissioners as 
required by section 5713.01, Revised Code. 

"The questions I would like your opinion on are : 

"1. Is the employment of additional clerical personnel to 
speed up the changes in tax records resulting from the 
six year reappraisal an expense contemplated by Sec­
tion 5713.01 Revised Code when an appraisal firm has 
been employed to perform the reappraisal ? 

"2. May the county auditor write warrants on the 'real 
estate assessment fund' for any purpose without it first 
being appropriated by the county commissioners?" 

Set-tion 5713.01, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"The auditor, with the approval of the board of tax appeals, 
may appoint and employ such experts, deputies, clerks, or other 
employees as he deems necessary to the performance of his duties 
as assessor; or he may enter into a contract with an individual, 
partnership, firm, company, or corporation to do all or any part 
of the work; the amount to be expended in the payment of the 
compensation of such employees shall be fixed by the board of 
county commissioners. If in the opinion of the auditor, the board 
of county commissioners fails to provide a sufficient amount for the 
compensation of such employees, he may apply to the board of 
tax appeals for an additional allowance, and the additional amount 
of compensation allowed by such board shall be certified to the 
board of county commissioners, and the same shall be final. The 
salaries and compensation of such experts, deputies, clerks and em-
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ployees shall be paid upon the warrant of the auditor oitt of the 
general fund of the county; and if the salaries and compensation 
are, m whole or in part fixed by the board of tax appeals they 
shall constitute a charge against the county regardless of the 
amount of money in the county treasury levied or appropriated 
for such purposes." (Emphasis added) 

The language, "or he may enter into a contract with an individual, 

partnership, firm, company, or corporation to do all or any part of the 

work"; was added to Section 5713.01, supra, by an amendment in 1957. 

127, Ohio Laws, 65. By this amendment did the legislature intend that 
the auditor could, either employ additional derical personnel or, in the 
alternative, contract with an appraisal firm, but that he could not do both 
of these things ? 

Obviously, it would be a duplication of effort and a waste of the tax­
payers' money to employ additional clerical personnel and contract with 

an appraisal firm to do exactly the same work. You will note, however, 
that an appraisal firm may be engaged to perform "all or any part of the 
work." According to your request, an appraisal firm has been engaged to 

reappraise all of the real estate in the county. The act of physically re­
appraising the real estate, however, is only part of the auditor's duties as 

assessor. He must necessarily change the tax records brought about by 

the reappraisal which, according to your request, he has employed addi­
tional clerical personnel to do. The change of the tax records resulting 

from such reappraisal is, in my view, also part of the auditor's duties as 

assessor. 

If the legislature had intended that the auditor should either employ 
additional personnel or contract with an appraisal firm but not do both, 

then it could have so provided in positive language. By providing that 
the auditor may contract with an appraisal firm to perform part of the 

work, it is at least implied that the auditor may employ additional per­

sonnel to perform the remaining part of the work. Furthermore, the 

legislature did not use positive language stating that both methods may be 

used. The only pertinent word used in the 1957 amendment is "or." In 
this regard, Section 1.02, Revised Code, provides : 

"As used in the Revised Code, unless the context otherwise 
requires: 

"* * * * * * * * * 
"(H) 'And' may be read 'or,' and 'or' may be read 'and' 

if the sense requires it." 
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In answer to your first question, therefore, it is my opinion that the 

employment of additional clerical personnel to speed up the changes in 

the tax records resulting from the six year reappraisal is an expense con­

templated by Section 5713.01, supra, when an appraisal firm has been 

engaged to perform the reappraisal, provided that the services of the 

appraisal firm are not required to change such tax records as part of the 

contractual duties of such firm to reappraise the real estate. 

In regard to your second question, Section 325.31, Revised Code, 

provides as follows : 

"On the first business day of each month, and at the end of 
his term of office, each officer named in section 325.27 of the 
Revised Code, shall pay into the county treasury, to the credit 
of the general county fund, on the warrant of the county auditor, 
all fees, costs, penalties, percentages, allowances, and perquisites 
collected by his office during the preceding month or part thereof 
for official services, except fifty per cent of the fees allowed the 
county auditor by division (A) of section 319.54, of the Revised 
Code, which shall be paid into the county treasury to the credit 
of the 'real estate assessment fund' hereby created. Moneys to 
the credit of the 'real estate assessment fund' may be expended 
upon appropriation by the board of county commissioners, only 
for the purpose of defraying the cost incurred by the county audi­
tor in assessing real estate pursuant to the provisions of Chapter 
5713 of the Revised Code. None of such officers shall collect any 
fees from the county. Each of such officers shall, at the end of 
each calendar year, make and file a sworn statement with the 
board of county commissions of all such fees, costs, penalties, 
percentages, allowances, and perquisites which have been due in 
his office and unpaid for more than one year prior to the date 
such statement is required to be made." (Emphasis added) 

The language emphasized in Section 325.31, supra, was added by an 

amendment in 1959. 128 Ohio Laws, 542. This language clearly states 

that the real estate assessment fund may be expended "upon appropriation 

by the board of county commissioners." Where the language of a statute is 

plain and unambiguous and conveys a clear and definite meaning, there 

is no occasion for resorting to the rules of statutory interpretation. SO 

Ohio Jurisprudence 2d, 149, Statutes, Section 174. 

In answer to your second question, therefore, the county auditor may 

not write warrants on the "real estate assessment fund" without it first 

being appropriated by the board of county commissioners. 



523 ATTORNEY GENERAL 

There is another reason, however, why the county auditor may not 
write warrants on the "real estate assessment fund" to pay the salaries 
of additional clerical personnel. 

Section 5713.01, supra, provides as follows: 

"* * * The salaries and compensation of such experts, 
deputies, clerks and employees shall be paid upon the warrant of 
the auditor out of the general fund of the county; * * *" 

(Emphasis added) 

There is no similar prov1s10n m Section 5713.01, supra, regarding 
the payment of an appraisal firm. Such a firm, therefore, may be paid out 

of the "real estate assessment fund," but additional clerical personnel must 
be paid out of the general fund. Payment of such personnel out of the 

general fund may be either pursuant to an appropriation by the board of 
county commissioners or pursuant to an order of the Board of Tax Ap­

peals. See Opinion No. 584, Opinions of the Attorney General for 1937, 

Volume I, page 1005. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised: 

1. Under the provisions of Section 5713.01, Revised Code, the 

county auditor, with the approval of the board of tax appeals, may employ 
such employees as he deems necessary to the performance of his duties as 

assessor, and he may also enter into a contract with an appraisal firm to do 

part of the work, provided the duties of such employees and such appraisal 
firm do not overlap. 

2. The county auditor may not write warrants on the "real estate 

assessment fund" provided for in Section 325.31, Revised Code, without 

such fund first being appropriated ,by the board of county commissioners. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




