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OPINION NO. 85-095 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 122.72, at least four members of 
the Minority Development Financing Commission 
must be present to conduct any business of the 
Commission, and the Commission may not take any
action except upon the affirmative vote of at 
least four members. 

2. 	 Pursuant to R.C. 122.72 and [1984-1985 Monthly 
Record] Ohio Admin. Code 127-l-13(I) at 1005, the 
Minority Development Financing Commission may 
change maximum or minimum loan amounts only upon 

December 1985 



2-402OAG 85-095 Attorney General 

the affirmative vote of the greater of: (a) 
two-thirds of the members present: or (b) four 
members. Thus. when four. five. or six members 
are present, four votes are needed: when seven 
members are present. five votes are needed. 

To: Shlrley Bishop, Chairperson, Minority Development Financing Commission, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 27, 1985 

I have before me your request for an opinion concerning the 
operation of the Minority Development Financing Commission. 
Your question concerns the number of Commission members who 
must be present to conduct the business of the Commission. 
including. specifically. the number of votes needed to change 
maximum or minimum loan amounts. 

R.C. 122.72, which creates the Commission. states in part: 

Four members of the commission constitute a quorum and 
the affirmative vote of four members is necessary for. 
any action taken by the commission. No vacancy in the 
membership of the commission impairs. the power of a 
quorum to exercise all the rights and perform all of 
the duties of the commission. 

It is clear that. pursuant to this provision, at least four 
members of the Commission must be present to conduct any 
business of the Commission, and the Commission may not take any
action except upon the affirmative vote of at least four 
members.l 

R.C. 122.74(8) provides that the Commission shall. under 
R.C. Chapter 119, adopt rules "establishing procedures for 
applications for loans from the fund established by [R.C. 
122.82) and for review and approval of applications." Pursuant 
to this authority, the commission has adopted [1984-1985 
Monthly Record] Ohio Admin. Code 127-1-13(1) at 1005, which 
states: "The minimum loan amount will be ten thousand dollars 
and the maximum loan amount shall be two hundred thousand 
dollars. except where the commission. by a two-thirds majority, 
votes to remove the minimum or maximum loan amount." 

Your guest ion concerns the interaction of rule 127-1-13 ( I)
and R.C. 122.72. You propose the following analysis: 

Given the statutory provisions regarding the number 
needed for a guorum and the powers of a quorum, it is 
our belief that a four person quorum could deviate 
from the stated loan limits but. would have to do so 

1 You have informed me that bylaws adopted by the 
Commission state, in art. III, SS: 

Four (4) members shall constitute a quorum for 
all meetings and the affirmative vote of four (4)
members is necessary for any action taken by the 
Board. except and provided that less than a 
quorum may adjourn or recess a meeting. 

This provision essentially restates the rtile set forth in 
R.C. 122. 72. 
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unanimously. For various sized quorums, the votes to 
take that action would be as follows: 

Voting Members Present Votes Needed 

4 4 
5 4 
6 4 
7 5 

In each case, the action would have been approved 
by 2/3 or more of the voting members and in no case 
fewer than four. This would seem to satisfy both the 
statute and the regulation. 

You have, however, asked whether rule 127-l-l3(I} should, 
instead, be read as requiring that "a vote to change the loan 
limit must always be approved by 2/3 of the seven voting 
members." (Emphasis in original.) 

Rule 127-l-13(I) does not state whether, when it requires a 
vote by a two-thirds majority, it means two-thirds of the 
Commission members present when the vote is taken, two-thirds 
of the members serving on the Commission at the time of the 
vote, two-thirds of the positions authorized on the Commission. 
or two-thirds of some other grouping of commission members. 
Compare [1984-1985 Monthly Record] Ohio Admin. Code 127-l-l3(I) 
at 1005 with, ~. R.C. 4ll7.14(C}(6) (providing that a 
legislative body may reject recommendations on collective 
bargaining "by a three-fifths vote of its total membership"). 
As your letter indicates, however, the four votes required by 
R.C. 122.72 constitute a two-thirds majority of a group of 
four, five, or six members. A fifth vote would be needed only 
if the group of which a two-thirds majority is required 
consists of seven members. 

It is a firmly-established principle of Ohio law that a 
rule validly adopted by an administrative body "has the force 
and effect of law unless it is unreasonable or is in clear 
conflict with statutory enactments governing the same subject 
matter." Kroger Grocery & Baking Co. v. Glander, 149 Ohio St. 
120, 125, 77 N.E.2d 921, 924 (1948) (citations omitted). It 
has also been stated that, since administrative rules have the 
effect of legislative enactments, they are subject to the 
ordinary rules of statutory construction. State ex rel. Miller 
Plumbing Co. v. Industrial Commission, 149 Ohio St. 493, 79 
N.E.2d 553 (1948). One such rule is that provisions which deal 
with the same subject matter should be construed together and 
harmonized if possible. See State ex rel. Adsmond v. Board of 
Education, 135 Ohio St. 383, 21 N.E.2d 94 (1939). See 
generally Smith v. Haney, 61 Ohio St. 2d 46, 48, 398 N.E.2d 
797, 799 (1980) ("[r)egulations ..• should not be read in a 
vacuum but must be read with reference to the enabling statute 
under which they were enacted" (citations omitted}); American 
Wine & Beverage Co. v. Board of Liquor Control, 66 Ohio L. Abs. 
161, 116 N.E.2d 220 (App. Franklin County 1951). Thus, rule 
127-l-l3(I) should be construed, if possible, in a manner which 
is consistent with R.C. 122.72. I believe that the 
interpretation which you have proposed provides such a 
construction. See generally R.C. 1.47; R.c. l.49; United 
states v. City of Painesville. Ohio, 644 F.2d 1186, 1190 (6th 
Cir. 1981), cert. denied, 454 U.S. 894 (1981) ("[a]n agency's 
interpretation of its own regulations is controlling unless 
plainly erroneous" (citations omitted)). 
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The portion of R.C. 122.72 which is guoted above expressly 
reguires that at least four members must vote affirmatively in 
order for the Commission to take any action. It does not, 
however, preclude the Commission from reguiring the votes of 
additional members in order to take certain types of action. 
If rule 127-1-13 ( I) is construed as reguiring an affirmative 
vote of two-thirds of the Commission members present when the 
vote is taken in order to change maximum or minimum loan 
amounts, it imposes the requirement of five votes, rather than 
four, only when seven commission members are actually present, 
and permits the Commission to act by the affirmative vote of 
four members whenever fewer than seven Commission members are 
present. 

This interpretation finds support in the portion of R.C. 
122. 72 which states: "No vacancy in the membership of the 
commission impairs the power of a quorum to exercise all the 
rights and perform all of the duties of the commission." While 
this statement directly addresses only the impact of vacancies 
in membership upon the operation of the commission, it clearly 
implies that a guorum of the commission is to have power to 
ex~~cise all the rights and perform all the duties of the 
Commission. See generally State ex rel. Cline v. Trustees of 
WilkesvHle Township, 20 Ohio St. 288, 294 (1870) ("[a] guorum 
is such a _!lumber of the members of a body as is competent to 
transact business in the absence of the other members" 
(emphasis in original)}; State ex rel. Youngs v. Board of 
Elections, 81 Ohio App. 209, 214-lS, 78 N.E.2d 761, 764 (Lucas 
County 19~7) (considering a statute which provided that two of 
three township trustees constituted a quorum and guoting Slicer 
v. Elder, 2 W.L.M., 90, 2 Dec. Rep., 218 (C.P. Logan County 
1859), to the effect that the object of the statute was to 
enable a majority to act if all did not attend). It is 
consistent with the concept of a quorum to interpret rule 
127-1-13 (I) as reguiring an affirmative vote of two-thirds of 
the members who are present when the vote is taken in order to 
change maximum or minimum loan amounts. see generally In re 
Slavens, 166 Ohio St. 2e5, 141 N.E.2d 887 (1957) (setting forth 
the general rule that, in the absence of provisions to the 
contrary, an administrative board may act through the majority 
of a quorum): State ex rel. Shinnich v. Green, 37 Ohio St. 227, 
234 (1881) (discussing the general rule that, where the 
question is the transaction of business (rather than an 
election}, a majority of those present must vote for it). In 
light of t!le four-vote minimum imposed by R. C. 122. 72, this 
interpretation requires four votes when a quorum of four, five, 
or six is present and five votes when a quorum of seven is 
present. But~ generally Babyak v. Alten, .106 Ohio App. 191, 
154 N.E.2d 14 (Lorain county 1958) (in connection with action 
by the legislative authority of a village, adopting the common 
law rule that the legal effect of refusing to vote is 
acguiescence in the action taken by the majority). 

It is true, as your letter indicates. that different 
interpretations of rule l27-l-13(I) might be possible. It does 
not, however, appear that the existing provisions .of R.C. 
122.72 would permit an interpretation which would requ~re that 
a vote to change the loan limit always be approved by five 
members of the commission. For example, if a two-thirds vote 
of the st'lven positions on. the Commission were required 
regardless of the number of members present at a p,:.rticular 
meeting, a quorum of four woulj be unable to act on a proposal 
to change minimum or maximum loan amounts. such a result would 
impede the operations Qf the commission and conflict with the 
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intent of R. c. 122. 72 that a . quorum be able to carry out the 
functions of the commission. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, 
as follows: 

1. 	 Pursuant to R.C. 122.72, at least four members of 
the Minority Development Financing Commission 
must be present to conduct any business of the 
Commission, and the commission may not take any 
action except upon the affirmative vote of at 
least four members. 

2. 	 Pursuant to R.C. 122. 72 and [ 1984-1985 Monthly 
Record] Ohio Admin. Code 127-1-13(!) at 1005, the 
Minority Development Financing Commission may 
change maximum or minimum loan amounts only upon 
the affirmative vote of the greater of: (a} 
two-thirds of the members present: or (b) four 
members. Thus. when four, five, or six members 
are present, four votes are needed: when seven 
members are present, five votes are needed. 
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