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ARTICLES OF INCORPORATION-PROVISIONS CORPORA­

TION MAY TAKE ANY ACTION WHICH UNDER ANY PRO­

VISION OF LAWS OF STATE, OR ARTICLES, OR CODE OF 

REGULATIONS OF CORPORATION MAY BE TAKEN BY 

SHAREHOLDERS OR MEMBERS WITHOUT A MEETING UP­

ON WRITTEN CONSENT OF LESS THAN ALL OF SHARE­

HOLDERS OR MEMBERS ENTITLED TO ?\OTICE ARE 

ILLEGAL-CONTRARY TO SECTION 8623-46 G. C.-NOT 

AUTHORIZED BY SECTION 8623-49 G. C. 

SYLLAD'US: 

Articles of incorporation of a corporation which provide that any action which, 

under any provision of the laws of the state of Ohio, or articles, or code of regula­

tions of the corporation may be taken by the shareholders or members without a 

meeting upon the written consent of less than all of the shareholders or members who 

are entitled to notice of such meeting for such purpose, are illegal in that they are 

contrary to Section 8623-46, General Code, and are not authorized by Section 8623-4fl, 

General Code. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, December 17, 1946 

Hon. Edward J. Hummel, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Amended articles of incorporation have been submitted to 
this office containing the following provisions : 

'Any action which, under any provision of the laws 
of the state of Ohio, or Articles, or Code of Regula­
tions of the corporation, may be taken at a meeting of 
the members, may be taken without a meeting if au­
thorized by a writing signed by a majority of the mem­
bers who would be entitled to notice of a meeting for 
such purpose. Whenever a certificate in respect to any 
such action is required by the laws of the state of 
Ohio to be filed in the office of the Secretary of State, 
the officers signing the same shall state therein that the 
action was authorized in the manner aforesaid.' 

Section 8623-46 provides: 

'Any action which, under any provision of this act, 
or articles, or regulations, may be taken at a meeting of 
the shareholders, may be taken without a meeting if 
authorized by a writing signed by all of the holders of 
shares who would be entitled to notice of a meeting for 
such purpose. 

Whenever a certificate in respect of any such action 
is required by this act to be filed in the office of the 
secretary of state, the officers signing the same shall 
state therein that the action was authorized in the 
manner aforesaid.' 

Under the provisions of the above section, it would appear 
that any action which could be taken at a meeting of the share­
holders may be taken without a meeting if authorized by the 
written consent of 100% of the shareholders. 

Section 8623-49 provides: 

'Notwithstanding any provision of this act requir­
ing for any purpose the vote of a designated proportion 
of the voting power of a corporation, or of any class or 
classes of the shares thereof, the articles of a corpo­
ration may provide that such action may be taken by 
the vote 01 a greater or less proportion of such voting 



837 ATTORNEY GENERAL 

power of such corporation, or by the vote of any class 
or classes of the shares thereof than that so required by 
this act, but, unless expressly permitted by this act, sucl\ 
proportion shall be not less than a majority. 

The articles may likewise and subject to the same 
restriction specify the consent of shareholders required 
or permitted by this act to take any action by consent.' 

The first paragraph of the above section apparently pro-, 
vides that any action of the shareholders may be taken by a. 
greater or less vote than that required by this act if such pro­
vision is made a part of the articles of incorporation. 

Your attention is directed to the provisions of the second_ 
paragraph of Section 8623-49 providing the articles may specify 
the consent of the shareholders required to take any action by 
consent. This provision apparently would be in conflict with_ 
the provisions of Section 8623-46. 

Your opinion is requested on the correct interpretation to 
be placed on the second paragraph of Section 8623-49, taking­
into consideration the provisions of Section 8623-46. In other­
words, may articles of incorporation provide for the taking of 
any action without a meeting upon the written consent of less. 
than 100% of the shareholders." 

Since Sections 8623-46 and 8623-49, General Code, are quoted 111 

full in your request, I shall not repeat them. 

The amendment to the articles of incorporation set forth in your­

request speaks of a meeting of the "members" and of a writing signed: 

by a majority of the "members." Your letter does not state that the 

amendment is to the articles of incorporation of a corporation not for 

profit, however, the use of the term "members" would indicate that the 

amendment is to the articles of a corporation not for profit. This would: 

then raise a question as to whether the provisions of Sections 8623-46 and: 

8623-49, General Code, set forth in your request, apply to corporations. 

not for profit as well as to corporations for profit. ln view of the positio~ 

which I have taken, it is not necessary to decide this question. There are 

no other statutes in the Corporation Act containing the same or similar­

provisions as are found in Sections 8623-46 and 8623-49, General Code,. 

which specifically apply to corporations not for profit, and in the absence 

of statutory authority permitting shareholders or members to act with­

out a meeting, it is generally held that they must act at a meeting. See 
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Davies Ohio Corporation Law, Vol. I, page 730. I am, then, for the 

purpose of this opinion, assuming that Sections 8623-46 and 8623-49, 

General Code, apply to both corporations for profit and corporations not 

for profit. 

It is to be noted that Section 8623-46, General. Code, provides for 

a writing signed by all the holders of shares who are entitled to a notice 

of a meeting which would include both voting and non-voting shares 

( see Section 8623-44, General Code) ; while Section 8623-49, General 

Code, speaks of "a designated proportion of the voting power of a corpo­

ration, or of any class or classes of shares." 

Not only should the difference as to those entitled to notice m the 

one statute and voting power in the other be noted but also Section 

8623-46, General Code, speaks of all the holders of shares while Section 

8623-49, General Code, speaks of "notwithstanding any provision of this 

act requiring for any purpose the vote of a designated proportion the 

articles may provide that such action may be taken by a vote of a 

greater or less proportion of such voting power." 

It would seem then that Section 8623-49, General Code, applies only 

to those statutes which require a "designated proportion" of voting power, 

that is, less than unanimous consent, and would not apply to Section 

8623-46, General Code, which requires not a designated proportio11 of 

voting power but consent of all shares entitled to notice of the meeting 

which includes both voting and non-voting shares. 

I have been unable to find any judicial determination of this question 

but the above conclusion is in harmony with the expression of Mr. Davies 

in his work on Ohio Corporation Law, Vol. I, page 744, where he says: 

"The second paragraph of Section 8623-49., which was 
added to the section in 1929, provides that the article may 'like­
wise and subject to the same restriction specify the consent of 
shareholders required or permitted by this act to take any action 
by consent.' Section 8623-46 provides that, 'Any action which, 
under any provision of this act, or articles, or regulations, may be 
taken at a meeting of the shareholders, may be taken withont a 
meeting if authorized by a writing signed by all of the holders 
of shares who would be entitled to notice of a meeting for such 
purpose.' A question raised by the second paragraph of Sec­
tion 8623-49 is whether it authorizes action to be taken under 
Section 8623-46 by a lesser number of the shareholders than 
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those 'entitled to notice of a meeting' for the purpose in ques­
tion. Since the first paragraph of Section 8623-49 provides for 
changing to a 'greater or less proportion' of the voting power 
the proportion designated by the Act for the taking of specified 
action at shareholders' meetings, and since the second paragraph 
provides in similar fashion for action taken by consent, it is 
clear that the latter paragraph does not apply to action under 
Section 8623-46, which is permitted to be authorized by 'all the 
holders of shares who would be entitled to notice of a meeting 
for such purpose,' rather than by 'a designated proportion of the 
voting power' or a designated proportion of all the shares or of 
a class or classes of shares. The second paragraph of Section 
8623-49 applies only when the Act permits action to be taken 
by less than unanimous consent as, for example, a release of 
pre-emptive rights 'by the vote or written consent of the holders 
of the shares entitled to such pre-emptive rights,' or the adop­
tion or amendment of regulations 'by the written consent of the 
holders of shares entitling them to exercise two thirds of the 
voting power.' " 

In specific answer to your question, I am therefore of the opinion that 

articles of incorporation of a corporation which provide that any action 

which, under any provision of the laws of the state of Ohio, or articles, or 

code or regulations of the corporation may be taken by the shareholders 

or members without a meeting upon the written consent of less than all 

of the shareholders or members who are entitled to notice of such meeting 

for such purpose, are illegal in that they are contrary to Section 8623-46, 

General Code and are not authorized by Section 8623-49, General Code. 

Respect£ ully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




