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OPINION NO. 91-059 
Syllabus: 

]. For purposes of Ohio Const. art. XVI, § 1, a newspaper is 
published in a county when it is i~sued or circulated to the public 
therein, regardless of where the newspaper is actually printed. 

2. For purposes of selecting a newspaper for advertisement of 
constitutional amendments pursuant to Ohio Const. art. XVI, §1, 
the provision of R.C. 7.12 governing instances where there are 
"lesD than two newspapers published in" a county applies when 
only one newspaper is actually p~inted in a county. 

3. For purposes of selecting a newspaper for advertisement of 
constitutional amendments pursuant to Ohio Const. art. XVI, §I, 
when only one newspaper is actually printed in a county, R.C. 
7 .12 authorizes selection of a newspaper printed out of the 
county, if, in addition to being a newspaper of "general 
circulation," it is also "a newspaper regularly issued at stated 
intervals from a known office of publication located within" the 
county. 
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To: Steven C. LaTourette, Lake County Prosecuting Attorney, Painesville, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 31, 1991 

I have before me your request for my opinion regarding the advertisement of 
state constitutional amendments as governed by Ohio Cunst. art. XVI, §1 and R.C. 
7.12. You relate that your county is served by two newspapers: a county paper and a 
large metropolitan paper. The county paper is printed and distributed from its 
headquarters in Lake County. The metropolitan paper has an office in Lake County 
where it transacts business. This latter paper, however, is wholly assembled and 
prin.ed outside Lake County and maintains its principal headquarters outside the 
county. In light of these facts, your specific questions are: 

1. 	 Is the metropolitan paper a newspaper P-~ in Lake County 
in accordance with the first sentence of R.C. 7.12, and Article 
XVI Section 1, Ohio Constitution, requiring proposed amendments 
to be published ".... in at least one newspaper of general 
circulation in each county of the state, where a newspaper is 
published?" 

2. 	 Does R.C. 7 .12 authorize the Board of Elections to advertise in 
the metropolitan paper because there are less than two 
newspapers .r;rub.li.5bfill in the County? 

The pertinent language of Ohio Const. art. XVI, §1 appears in its final 
paragraph, as follows: 

Such proposed [constitutional] amendments, the ballot language, 
the explanations, and the arguments, if any, shall be published ance a 
week for three consecutive weeks preceding such election, in at least 
one newspaper of general circulation_ in each co1111ty of the state, 
where a newspaper is published. (Emphasis added.) 

R.C. 7.12 further states,. in pertinent part: 

Whenever any legal publicatio11 is required by law to be made in 
a 11ewspaper published in a municipal corporation, county, or other 
political subdivision, the newspaper shall also be a newspaper of 
general circulation in the municipal corporation, county, or other 
political subdivision, without further restriction or limitation upon a 
selection of the newspaper to be used. If no newspaper is published in 
such municipal corporation, county, or other political subdivision, such 
legal publication shall be made in any newspaper of general circulation 
therein. If there are less than two newspapers published in any 
municipal corporation, county, or other political subdivision in the 
manner defined by this section, then any legal publication required by 
law to be made ill a newspaper published in a municipal corporation, 
county, or other political subdivision may be made i11 a11y 11ewspaper 
regularly issued at stated intervals from a known office of publication 
located within the municipal corporation, county, or other political 
subdivision. As used in this section, a known office of publication is a 
public office where the business of the newspaper is transacted during 
the usual business hours, and such office shall be shown by the 
publication itself. (Emphasis added.) 

The constitution thus requires that the newspaper used for advertisement of 
constitutional amendments be both of general circulation and published in a county. 
R.C. 7.12 applies "[w]henever any legal publication is required by law to be made in a 
newspaper published in a ... county." Accordingly, the provisions of R.C. 7 .12 with 
respect to the choice of a paper are applicable to the advertisement of 
constitutional amendments. See generally Hoffrichter v. State, 102 Ohio St. 65, 
67, 130 N.E. 157, 158 (1921) ("[t]he term 'law' [used in a statute] is clearly broad 
enough to comprehend constitutional law as well as statute law"). As you note in 
your letter, R.C. 7.12 appears to waive the requirement that the paper be published 
in the county in instances where only one paper is published in a county. I find upon 

http:r;rub.li


2-291 1991 Opinions OAG 91-059 

examination, however, that the apparent conflict between the constitutional 
requirement and the statutory provisions stems from the fact that the word "publish" 
is subject to two different meanings. In its broad, general sense, "publish" means "to 
issue (a printed work, etc.) to the public, as for sale." Webster's New World 
Dictionary 1149 (2nd college ed. 1984); see also Black's Law Dictionary 1233 (6th 
ed. 1990) ("to make public; to circulate"). As used in R.C. 7.12, however, the term 
"publish" obviously refers more narrowly to the actual printing of a paper. This 
narrow usage is evidenced by the distinction made between papers "published in" a 
county and papers "of general circulation therein" or papers "issued... from a known 
office of publication." See, e.g., R.C. 7.12 ("[i]f no newspaper is published... then 
any legal publication required ... ma.v be made in any newspaper of general circulation 
therein"). 

Constitutional Provision 

It does not follow, how~ver, that the same narrow meaning applies to the 
constitutional provision. A constitution is, by its nature, a fundamental instrument 
of law, which "can lay down only general rules, :md employ general terms, leaving 
questions of construction to the appropriate departments of the government." 
1/uhbard 1•. Brnsh, 61 Ohio St. 252, 265-66, 55 N.E. 829, 832 (1899). The same 
general rules of construction apply to constitutions as to statutes, 

"sa\'e and except that the terms of a constitution must of necessity be 
of a more general and omnibus character, and, therefore, in order that 
the grants of power under the constitution shall be workable, such 
grants shall be favorably and liberally construed so as to effect the 
public welfare sought by the constitutional grant." 

County of Miami v. City of Dayton, 92 Ohio St. 215, 223, 110 N.E. 726, 729 
(1915). See also Steele, Hopkins & Meredith Co. v. Miller, 92 Ohio St. 115, 120, 
110 N.E. 648, 649 (1915) (interpretation of constitution should "give effect to the 
intention of the people in adopting it, and ... rules which are purely technical should 
not be permitted to thwart the attainment of that object"). Thus, the rules of 
constitutional construction favor construing the word "published" in Ohio Const. art. 
XVI. §1 in its broad, general sense of being issued or made available to th';) public in 
a particular county. This rnnstruction provides the greatest possible latitude in 
achieving the obvious constitutional objective of requiring advertisement of 
constitutional amendments in a newspaper in every county of Ohio. 

It is apparent that the legislature has adcpted this broad definition of 
"published" in construing Ohio Const. art. XVI, §1. As already noted, R.C. 7.12 uses 
"published" in the more narrow sense of actually printed, and, under certain 
circumstances, allows advertisement in a paper printed out of the county, even 
though a paper printed in the cow1ty may exist. Clearly, had the legislature ascribed 
the same narrow meaning to the constitutional use of the word "published," such a 
provision would be impermissible. It must be assumed that the legislature was aware 
of cons ti tuliunal requirements in enacting R.C. 7 .12. See generally State ex rel. 
Dickman v. Defenbacher, 164 Ohio St. 142, 128 N.E.2d 59 (1955) (syllabus, 
paragraph one) ("[a]n enactment of the General Assembly is presumed to be 
constitutional"); R.C. l.47(A) ("[i]n enacting a statute, it is presumed that: (A) 
compliance with the constitutions of the state and of the United States is intended"); 
1988 Op. At t 'y Gen. No. 88-030 at 2-125 (statute must be presumed constitutional 
unless a court declares otherwise). Thus, it is apparent from the provisions of R.C. 
7.12 that the legislature interpreted the constitutional requirements more broadly. 
Accordingly, I find that for purposes of Ohio Const. art. XVI, §1, a newspaper is 
published in a county when it is issued or circulated to the public therein, regardless 
of where the newspaper is actually printed.I 

I am aware Iha l, under this defini Lion, all newspapers of general 
circulation in a cot..2ty will also be "published" in the county in the 
constitutional sense. This does not, however, create a redundancy that 
would imply the need for a more narrow constitutional definition of 
"published." Prior lo 1974, Ohio Const. art. XVI, §1 required only that the 
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R.C. 7.12 

Viewed in this light, all of the newspapers described in R.C. 7.12 meet the 
minimum constitutional standards for advertisement of constitutional amendments. 
R.C. 7.12 simply sets additional statutory standards which must be met in selecting a 
newspaper from those which are constitutionally qualified. Moreover, R. C. 7.12 
prnvides that in counties where "les5 than two newspapers [are] published," in the 
narrow sense of actually printed, "then any legal publication required... may be made 
in any newspaper regularly issued from a known office of publication located within 
the ... county .... " Accordingly, you ask whether R.C. 7.12 authorizes advertisement in 
the metropolitan paper described in your request ''because there are less than two 
newspapers published in the county." 

Your request indicates that only one newspaper is actually printed in the 
county. Because R.C. 7 .12 uses the term "published" narrowly, the provision 
allowing advertisement in a paper of general circulation issued from a known office 
of publication when less than two newspapers are published, i.e., printed, in a 
county governs the circumstances you have described. Therefore, R.C. 7 .12 
authorizes advertisement in the metropolitan paper if "it is regularly issued at stated 
intervals from a known office of publication located within the ... county." A known 
office of publication is defined as "a public office where the business of the 
newspaper 1s transacted during usual business hours, and such office shall be shown 
by the publication itself." In construing this language, I note that the statute does 
not require that a '''known office" be the principal or only office of a newspaper. 
Further, because 11 ·paper issued ... from a known office" is contrasted with papers 
"published," i.e., printed, in the county, the term "issued" should not be interpreted 
to require actual physical production of the paper from the office. 

Whether a particular newspaper printed outside of the county meets these 
qualifications, is a question of fact which it is not appropriate to determine by 
means of an opinion of the attorney general. See gerierally 1983 Op. Att 'y Gen. 
No. 83-057 at 2-232 (Attorney General "shall not attempt to make final 
determinations where issues of fact are involved"); accord 1989 Op. Att'y Gen. No. 
89-078 at 2-362; 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-050 at 2-242. While I have defined the 
broad parameters of the inquiry here, I must decline to render an opinion as to 
whether R.C. 7 .12 authorizes advertisement in the specific paper you have described. 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised that: 

I. 	 For purposes of Ohio Const. art. XVI, § 1, a newspaper is 
published in a county when it is issued or circulated to the public 
therein, regardless of where the newspaper is actually printed. 

2. 	 ior purposes of selecting a newspaper for advertisement of 
constitutional amendments pursuant to Ohio Const. art. XVI, § l, 

newspaper be published, i.e,. circulated, in a county. See 1974 Ohio 
Laws, Part II, 1317 (HJR 61, adopted Feb. 13, 1974); Ohio Constitutional 
Convention 1912, vol. 1, p. 17. The fact that a newspaper is circulated in a 
county, however, does not necessarily imply that it is a paper of general 
circulation. Thus, the addition of the general circulation requirement 
served to narrow the class of newspapers constitutionally qualified for 
advertising amendments. 

The 	term "newspaper of general circulation" is statutorily defined in 
R.C. 7.12. The requirements for general circulation include, inter a/ia, 
that the newspaper "be of a type to which the general public resorts for 
passing events," that it be issued at least weekly for a definite price paid by 
not less than fifty per cent of its recipients, that it have a second class 
mailing privilege, and that it meet size and duration of publication 
requirements. R.C. 7 .12; see also Record Publishing Co. v. Kairirad, 49 
Ohio St. 3d 296, 551 N.E.2d 1286 (1990). These requirements are in addition 
to the requirement that the newspaper be circulated in the county. 
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the provision of R.C. 7.12 governing instances where there are 
"less 	 than two newspapers published in" a county applies when 
only one newspaper is actually printed in a county. 

3. 	 For purposes of selecting a newspaper for advertisement of 
constitutional amendments pursuant to Ohio Const. art. XVI, §1, 
when only one newspaper is actually printed in a county, R.C. 
7.12 authorizes selection of a newspaper printed out of the 
county, if, in addition to being a newspaper of "general 
circulation," it is also 11 <1 newspaper regularly issued at stated 
intervals from a known office of publication located within" the 
county. 

OAG 	 December 1991 




