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ELECTION-JUSTICE OF PEACE-TO SUCCEED PERSON AP­
POINTED TO VACANCY IN SUCH OFFICE-PERSON WHO 
RECEIVED HIGHEST NUMBER OF VOTES ELECTED FOR 
FOUR YEAR TERM-COMMENCE FIRST DAY OF JANUARY 
FOLLOWING SUCH ELECTION-BALLOT RECITED secH 
ELECTION SHALL BE FOR UNEXPIRED TERM-INEFFEC­
TIVE. 

SYLLABUS: 

Where an election is held for the purpose of electing a justice of the peace to 
succeed a person who was appointed to a vacancy in such office, the person receiving 
the highest number of votes at such election is elected for a term of four years com­
mencing on the first day of January following such election, even though the ballot 
recited that such election shall be for the unexpired term. 

Columbus, Ohio, December 30, 1943. 

Hon. Ross Michener, Prosecuting Attorney, 
St. Clairsville, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your recent communication, which 
reads as follows : 

"I am writing you requesting your opinion in the following 
matter: 
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On July 14, 1943, :Mr. S. was appointed as Justice of the 
Peace in and for Pease Township, Belmont County, Ohio, to fill a 
vacancy in accordance with Section 1714 of the General Code 
of Ohio. 

At the next regular election following said appointment, to­
wit, November 2nd, 1943, three persons, namely: D., S. and B. 
each filed their respective petitions to have their names placed 
upon the ballot for the election to the unexpired term of the for­
mer incumbent. The three names were placed on the ballot as can­
didates for the Unexpired Term. Mr. B., one of the three can­
didates received the most votes and his election was an­
nounced by the Board of Elections. 

The Board of Elections of our County forwarded certificate 
of election with the usual fee to the Secretary of State, and the 
Secretary of State returned the certificate of election and fee 
stating that their office was of the opinion that no commission 
should be issued for said unexpired term. 

Upon the same ballot there were named and elected without 
opposition two other justices of the peace for the regular four 
year terms. 

Sections 1714 and 1715 of the General Code of Ohio clearly 
indicate that there does not exist an unexpired term to be filled 
by election, and provides that a justice of the peace shall be 
elected at the next regular election· after such vacancy for a full 
term of four years. 

In view of these facts will you please give me your opinion 
on the following : 

1. Was B. elected as justice of the peace for a full four 
year term or was said election a nullity? 

2. If B. was not elected does the present incumbent, S., 
continue to hold that office until the next regular election two 
years hence?" 

The provisions of law under which your questions arise are con­
tained in sections 1714 and 1715 of the General Code, which respectively 
read as follows : 

Section 1714: 

"If a vacancy occurs in the office of justice of the peace by 
death, ·removal, absence for six months, resignation, refusal to 
serve, or otherwise, the trustees within ten days from receiving 
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notice thereof, by a majority vote, shall appoint a qualified resi­
dent of the township to fill such vacancy, who shall serve until 
the next regular election for justice of the peace, and until his 
successor is elected and qualified. The trustees shall notify the 
clerk of the courts of such Yacancy and the date when it oc­
curred." 

Section I 71 S : 

"At the next regular election for such office, a justice of the 
peace shall be elected in the manner provided by law, for the 
term of four years commencing on the first day of January next 
following his election." 

Section I of Article XVII of the Constitution of Ohio, which 
prescribes the time for holding elections, reads as follows: 

''Elections for state and county officers shall be held on the 
first Tuesday after the first Monday in November in the even 
numbered years; and all elections for all other elective officers 
shall be held on the first Tuesday after the first Monday in No­
vember in the odd numbered years." 

From the above constitutional provision it is clear that "the next 
regular election for justices of the peace", in the case submitted by you, 
would have been on the first Tuesday after the first Monday in the odd 
numbered year next following the appointment of Mr. S. which was of 
course November 2 of this year. Therefore, the election for a successor 
to the former elected incumbent was held on the proper date. 

Under the provisions of section 1715, supra, the person elected on 
said date to succeed Mr. S. was to be elected for a term of four years 
commencing on the first day of January, 1944. At the election held on 
November 2, the ballot furnished the electors recited that one person 
was to be elected to the office of justice of peace for the unexpired term, 
in the following form : 

For Justice of the Peace 
(Un-Expired Term) 

(Vote for not more than one) 

C. J. D. 

J. H. S. 

G. T. B. 
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Such statement on the ballot was, of course, at variance with the 
provisions of section 1715. This fact, however, standing alone, would 
not in my opinion invalidate the election. 

At the outset it should be pointed out that the election laws are, 
as a general rule, to be construed liberally so as. to preserve, if possible, 
and not defeat, the choice of the people as expressed at an election. See 
State, ex rel. Attorney General, v. Taylor, 15 0. S. 137; Cincinnati v. 
Puchta, 94 0. S. 431. 

With respect to irregularities in an election, it is stated in 15 0. Jur., 
pages 400, 401': 

"It may be stated, as a general rule, that honest mistakes or 
mere omissions on the part of election officers, or irregularities in 
directory matters, even though gross, if not fraudulent, will not 
render an election, or particular votes cast therein, invalid, unless 
they affect the result of the election, or render it uncertain." 

Again at page 420 of the same volume, it is declared: 

"But mere irregularities which do not go to the foundation 
of the election will not invalidate it, although the provisions of 
the statute have been technically violated, if it appears that there 
has been a fair election and a comparatively full vote, and no 
fraud or attempt to deceive or mislead." 

In the instant case it is difficult to see how the slight irregularity in 
the form of the ballot was likely to mislead or hinder the voters in a 
free .expression of their choice. There is nothing in the language which 
definitely fixes the term at less than four years. It merely recites "for 
the unexpired term". 

In this respect it should be pointed out that the term for which a 
justice of the peace should have been elected in accordance with section 
1715, in fact includes the unexpired term of the former elected incumbent. 
It would therefore seem that the words "unexpired term", rather than 
misleading the voters, might very well have been regarded by them as be­
ing informative of the fact that the term to be filled by the successful 
candidate was the one succeeding the unfinished term of the last elected 
justice of the peace. 

If the election held on November 2 were to be held invalid by reason 
of the fact that the words "unexpired term" appeared on the ballot, the 
appointee now serving would, under the terms of section ~714 of the 
General Code, continue in office until his successor was elected at the 
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next regular election for justice of peace in November, 1945. To con­
tinue an appointee in office beyond the time when the voters have ex­
pressed their choice for such office would in my opinion, violate a funda­
mental policy of our government, to-wit, that the people shall be served 
by servants of their own selection. Therefore, since there has been a 
fair and honest expression of the will of the electors, such expression 
should not be lightly set aside for any slight irregularity where there is 
no showing of fraud. 

You are therefore advised that, in my opm1on, Mr. B. was elected 
as justice of the peace for a full term of four years commencing on the 
first day of Jc!nuary, 1944. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




