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INCOMPATIBLE OFFICE-TOWNSHIP TRUSTEE-MEMBER 

OF TOWNSHIP MEMORIAL BOARD OF TRUSTEES CREATED 

BY SECTION 3o61 G. C.-MAY NOT BE HELD BY SAME PER­

SON AT SAME TIME. 

SYLLABUS: 

The office of member of a township memorial board of trustees created by Sec­
tion 3061, General ,Code, and the office of township trustee, are incompatible, and 
may not be held at the same time by the same person. 

Columbus, Ohio, January 23, 1947 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney, Franklin County 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter in which you state that 

a vacancy exists in the board of township trustees of one of your town­

ships, and that the justice of the peace who has the power of appointment 

desires to fill the vacancy by appointing thereto a member of the township 
memorial board of trustees, and you request my opinion on the question 
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whether or not the office of township trustee and member of ,the township 

memorial board are compatible, and may be held at the same time by the 

same person. 

As indicated 111 your letter, Section 3o6r, General Code, provides 

ti1at the members of a township memorial board of trustees shall be ap­

pointed by the township trustees, and in addition to this, Section 3063, 

General Code, provides that vacancies in the memorial board also shall 

!Je filled by the township trustees. 

While the specific question you have submitted is by its terms con­

lined to the subject of compatibility, the power of township trustees to 

appoint one of their own number as a member of the township memorial 

board is at least indirectly involved, because, as I see it, if the justice of 

the peace may appoint a member of the memorial board to fill a vacancy 

in the office of township trustee, and such appointee be allowed to hold 

both offices at the same time, it might also be legal for the township trus­

tees in the first instance to appoint one or more of their number to the 
memorial board. 

The rule appears to be that it is contrary to public policy for an 

officer clothed with the power of appointment, to appoint himself to 

office, and also that such result cannot be accomplished indirectly. I quote 

the folowing from 46 Corpus Juris, page 940, §43. 

"It is contrary to the policy of the law for an officer to use 
his official appointing power to place himself in office, so that even 
in the absence of a statutory inhibition, all officers who have the 
appointing power are disqualified for appointment to the offices to 
which they may appoint; nor can the appointing board appoint 
one of its members to an office, even though his vote is not essen­
tial to a majority in favor of his appointment, and although he 
was not present when the appointment was made, and notwith­
standing his term in the appointing body was about to expire ; 
nor can the result be accomplished indirectly by his resignation 
with the intention that his successor shall cast his vote for him." 

The cases of State, ex rel. v. Taylor, 12 0. S., 3rn, and State, ex rel. 

v. Newark, 6 N. P., 523, are to the same effect. In both cases the court 

endorsed the proposition that the word "appoint," when used in connec­

tion with an office, implies the conferring of authority upon another, and 

not as conferring power upon the appointing authority to appoint one or 

more of their own number to the office. 
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The recent act providing for the establishment and management of 

niemorials to commemorate the services of members and veterans of the 

armed forces in the United States, passed by the ¢th General Assembly, 

and codified as Section 3059 et seq., General Code, in my opinion not only 

contemplates that the membership of a township memorial board of trus­

tees shall be composed of persons other than township trustees, but also 

discloses that the offices of township trustee and member of the township 

memorial board are incompatible. This incompatibility, in my opinion, 

appears from the pertinent provisions of the following sections of the act: 

Section 3o61 : "The taxing authority of the township * * * 
shall appoint a board of trustees consisting of eleven members. 
* * *" 

Section 3o63 : "Vacancies in the office of trustee shall be 
filled in the same manner as the original appointment." 

Section 3060-2: "The taxing authority of said subdivision 
may levy a tax within such subdivision at the additional rate 
outside of the ten mill limitation, during the period or periods 
and for the purpose or purposes stated in the resolution or at any 
less rate or for any of said years or purposes." 

Section 3064-1: "Before making any expenditures, the 
trustees shall give bond to the state of Ohio in such sum as the 
authority making the appointment shall fix and to the approval 
of such authority." 

Section 3o64-2: "Before acquiring any site or making any 
contract for construction of a memorial, the board of trustees 
shall secure from the taxing authority of the appointing subdi­
vision, approval of the site and design of the memorial." 

In view of the fact that the township trustees appoint the members 

of the memorial board and also fill vacancies therein, and the authority 

conferred upon the township trustees with respect to tax rates and levies, 

to the fixing of the amount and the approval of the surety bonds to be 

given by the members of the memorial board, and to the approval of the 

site and design of the memorial before a site may be acquired or construc­

tion contract made, it seems to me that the conclusion is justified that the 

office of township trustee and member of the township memorial board of 

trustees are incompatible, under the recognized tests referred to in 32 

0. Jur., page 908, §48, viz.: 
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"One of the most important tests as to whether offices are 
incompatible is found in the principle that incompatibility is rec­
ognized whenever one office is subordinate to the other in some 
of its important and principal duties, or is subject to supervision 
or control by the other * * *, or is in any way a check upon the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in an 
attempt by one person to discharge the duties of both." 

You are therefore advised that the office of member of a township 

lliemorial board of trustees created by Section 3o61, General Code, and 

the office of township trustee, are incompatible, and may not be held at 

the same time by the same person. 

Respectfully, 

HUGH S. JEN KINS, 

Attorney General. 




