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OPINIONS 

r. VACANCY-POLICE OR FIRE CHIEF-TO FILL-NECES­
SARY TO HOLD COMPETITIVE CIVIL SERVICE EXAM­
INATION. 

2. AGE LIMITATIONS-SECTIONS 486-rob, 486-roc G. C.-NOT 
APPLICABLE TO COMPETITIVE PROMOTIONAL EXAM­
INATIONS GIVEN UNDER SECTION 486-r5a G.C. 

3. TEMPORARY PROVISIONAL APPOINTMENT-EXCEP­
TION-POLICE OFFICER MAY NOT BE ELEVATED FROM 
RANKS TO CHIEF WITHOUT HAVING PASSED A COM­
PETITIVE PROMOTIONAL EXAMINATION. 

4. AGE LIMITATIONS-SECTIONS 486-rob, 486-roc G. C.-NOT 
A•PPLICA-BLE TO COMPETITIVE PROMOTIONAL EXAM­
INATIONS-POSITIONS SUPERIOR IN GRADE OR RANK 
TO THOSE OF PATROLMAN OR REGULAR FIREMAN. 

SYLLABUS: 

1. In the event of a vacancy in the position of police or fire chief, it is 
necessary to hold a competitive civil service examination. 

2. The age limitations found in Sections 486-lOb and 486-l0c, General Code, are 
not applicable to competitive J,romotional examinations given in accordance with 
Section 486-15a, General Code. 

3. Except in case of a temporary provisional appointment, a ,police officer may 
not be elevated from the ranks to the position of chief without first having passed 
a competitive promotional examination. 

4. The age limitations of Sections 486-lOb and 486-l0c, General Code, are 
not applicable to competitive promotional examinations for positions superior in 
grade or rank to those of patrolman or regular fireman. 

Columbus, Ohio, July 23, 1951 

Hon. ·William H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for an opinion which reads in part as 

follows: 

;;In the event of a vacancy as police or fire chief, is it neces­
sary to hold a competitive civil service examination, and in such 
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an examination, are the age limits of 21 to 29 years in effect, or 
can a police officer be elevated from the ranks to a chief's position 
without such an examination. 

"In the need for elevating men from lower to higher ranks 
within each department on promotional competitive examination, 
do the age limits of 21 to 29 years apply?" 

For purposes of simplicity, I will separate your request into the 

following questions: 

I. In the event of a vacancy in the position of police or fire chief, 

is it necessary to hold a competitive civil service examination? 

2. In such competitive examination for the position of police or fire 

chief are the age limits of 21 to 29 years in effect? 

3. May a police officer be elevated from the ranks to a chief's position 

without such an examination? 

4. Do the age limits of 21 to 29 years apply to competitive promo­

tional examinations given for positions superior to that of patrolman or 

regular fireman ? 

In the event of a vacancy in the position of police or fire chief, I find 

that a competitive civil service examination is necessary under the following 

language contained in Section 486- 15a, General Code : 

"* * * No position above the grade or rank of patrolman 
or regular fireman in a police or fire department shall be filled by 
any person unless he shall have first passed a competitive promo­
tional examination. * * *" 

The age requirements for examination and appointment of policemen 

and firemen are governed by Sections 486-IOb and 486-1oc, General Code, 

(122 Ohio Laws, 183, 184, effective September 4, 1947.) Section 486-1ob, 
General Code, provides as follows : 

"No person shall be eligible to take an examination for and 
receive an original appointment to a police department, subject to 
the provisions of the civil service laws of Ohio, unless he has 
reached the age of twenty-one and is not more than twenty-nine 
vears of age." 

Section 486-1oc, General Code, provides as follows: 

"No person shall be eligible to take an examination for and 
to receive an original appointment to a fire department, subject 



320 OPINIONS 

to the provisions of the civil service laws of Ohio, unless he has 
reached the age of twenty-one and is not more than twenty-nine 
years of age." 

The above sections specifically refer to "original" appointment and 

were enacted subsequent to Section 486-15a, General Code, which reads in 
part as follows: 

"No position above the grade or rank of patrolman or regular 
fireman in the police or fire department shall be filled by original 
appointment. * * *" 

Section 486-1 5a, General Code, makes further distinctions between 

original appointments and promotional appointments. Under the prin­

ciple of statutory construction, expressio unius est exclusio alterius, it is 

apparent that the legislature intended the age requirements to be ap­

plicable only to original appointments and not to competitive promotional 

examinations given subsequent to original appointments in a police de­

partment or a fire department. 

The answer to the third question which l find in your request is 

governed by the language of Section 486-15a, General Code, which pro­

hibits the appointment of a police officer to the position of chief "·ithout 

first lrnving passed a competitive promotional examination. This, of 

course, does not limit the power of a municipal civil service comrnissio1; 

to make a temporary promotion by provisional appointment to fill the 

position of chief of police pending the results and certification of the 

successful candidate in a competitive promotional examination, held m 

accordance with the provisions of Section 486-1 5a, General Code. 

The principles applicable to the effect of the age limitations upon 

competitive promotional examinations for the position of police or fire 

chief are also applicable to competitive promotional examinations for all 

ranks superior to that of patrolman or regular fireman. 

Therefore, in specific answer to your request, it is my opinion that: 

I. In the event of a vacancy in the position of police or fire chief, 

it is necessary to hold a competitiye civil service examination. 

2. The age. limitations found in Sections 486-rob and 486-roc, 

General Code, are not applicable to competitive promotional examinations 

gi,·en in accordance with Section 486-15a, General Code. 
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3. Except in case of a temporary provisional appointment, a police 

officer may not be elevated from the ranks to the position of chief without 

first having passed a competitive promotional examination. 

4. The age limitations of Sections 486- rob and 486-10c, General 

Code, are not applicable to competitive promotional examinations for posi­

tions superior in grade or rank to those of patrolman or regular fireman. 

Respectfully, 

c. ,v1LLIAM O'NEILL 

Attorney General 




