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OPINION NO. 89-014 
Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 3733.0l(B), an area set aside for a flea market 
constitutes a "recreational vehicle park" if five or more 
self-contained recreational vehicles, as defined in R.C. 
3733.0l(E), are used for overnight accommodation on the flea 
market property. 

2. 	 A non-profit corporation which sponsors an event which includes 
a recreational vehicle park is not exempt from the licensing 
requirement of R.C. 3733.0J(A) if the corporation charges 
vendors rental fees for front-footage occupied in conjunction 
with the event, even though the same fee is charged regardless of 
whether or not the vendor has a self-contained recreational 
vehicle. 

To: Mlchael G. Spahr, Washington County Prosecuting Attorney, Marietta, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 22, 1989 

I have before me your request for my opinion on the applicability of county 
health department recreational vehicle park regulations to an Octoberfest held by a 
village citizen organization in your county. Your request states that the Octoberfest 
consists of a number of events, including food booths and a very large flea market. 
You also state that many of the vendors at the flea market use recreational vehicles 
"as part of their sales booth" and that "an indeterminate but significant" number of 
the recreational vehicles are used as overnight accommodations by the participants. 
Spaces in the flea market are rented on a front-footage basis with no distinction as 
to use. Your request asks the following questions: 
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I. 	 Does permitting five or more recreational vehicles to be parked 
and occupied in the area set aside for the flea market constitute 
a "recreational vehicle park" as defined in R.C. 3733.0l(B)? 

2. 	 If the use does constitute a "recreational vehicle park," ari:, the 
sponsors exempt from the licensing requirements of Revised 
Code Section 3733.03(A) because they charge all vendors for 
front-footage whether the vendors havG a self-contained 
recreational vehicle or not? Does this compensation constitute 
receiving "anything of value arising from the use of, or the sale 
of goods or services, in connection with the use of, a recreational 
vehicle park ... ?" 

Your first question asks whether the area set aside for the flea market 
constitutes a "recreational vehicle park". In addressing your question, 1 note that 
recreational vehicle parks are regulated by R.C. Chapter 3733. The term 
"recreational vehicle park" Is defined in R.C. 3733.0l(B) as follows: 

(B) "Recreational vehicle park" means any tract of land used for 
parking five or more self-contained recreational vehicles used as 
such, including any roadway, building, structure, vehicle, or enclosure 
used or intended for use as part of the park facilities and any tract of 
land which is subdivided for leue or other contract of the Individual 
lots for the express or implied purpose of occupancy by self-contained 
recreational vehicles. 

"Recreational vehicle park" does not include any tract of land 
used solely for the storage or display for sale of self-contained 
recreational vehicles. (Emphasis added.) 

R.C. 3733.0l(D), which defines recreational vehicle, states: "(R]ecreational 
vehicle [has] the meaning set forth in section 4501.01 of the Revised Code." R.C. 
4501.0l(Q) states, in relevant part, "'Recreational vehicle' means a vehicular 
portable structure designed and constructed to be used as a temporary dwelling for 
travel, recreational, and vacation uses .... " One type of recreational vehicle 
recognized by R.C. Chapter 3733 Is the self-contained recreational vehicle, defined 
as a "recreational vehicle which can operate independent of connections to sewer 
and water and has plumbing fixtures or appliances all of which are connected to 
sewage holding tanks located within the vehicle." R.C. 3733.0l(E). Thus, a 
self-contained recreational vehicle is a vehicle defined by R.C. 4501.0l(Q) to be 
used as a temporary dwelling for travel, recreatior,al and vacation uses which can 
operate independent of connections to sewer and water and has plumbing fixtures 
and sewage holding tanks located within the vehicle. 

Accordingly, a self-contained recreational vehicle used as such, for purposes 
of R.C. 3733.0l(B), must be used as a "temporary dwelling." The term "dwell" is 
synonymous with "inhabit, live, sojourn, reside, stay, rest." Black's Law 
Dictionary 454 (5th ed. 1979). The term "used as !: ..;;h" in R.C. 3733.0l(B) means 
used as a temporary dwelling for travel, recreation or vacation. You state that an 
"indeterminate but significant" number of vehicles are used for "overnight 
accommodation" during the Octoberfest, in the area set aside for a flea market. 
These recreational vehicles, therefore, are used as "temporary dwellings." 
Therefore, I conclude that if five or more self-contained recreational vehicles are 
parked and used for overnight accommodation in the area set aside for the flea 
market, that area constitutes a "recreational vehicle park" under R.C. 3733.0l(B) 
provided that the area set aside constitutes a "tract of land.111 

I note that if the vehicles used as overnight accommodation fit the 
description in R.C. 3733.0l(F) of "dependent recreational vehicle," i.e., 
recreational vehicle other than a self-contained recreational vehicle, they 
are considered "portable camping units" under R.C. 3733.0l(C). If five or 
more dependent recreational vehicles use the property for overnight 
accommodation, the property is a "recreation camp" under R.C. 3733.0l(G). 
If there is a combination of five or more dependent and self-contained 
recreational vehicles, the property constitutes a "combined park-camp," 
under R.C. 3733.0l(H). Recreation camps and combined park-camps, as well 
as recreational vehicle camps require licensure under R.C. 3733.0l(A). 

March 1989 
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I must now determine whether the property in question is a "tract of land" as 
contemplated by R.C. 3733.01. I have previously noted that statutory definitions 
listed in R.C. 3733.01 may encompass property not conventionally identified as a 
campground. 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-046. Furthermore, in 1982 Op. Att'y Gen. 
No. 82-061, my predecessor concluded that a tract of land with four trailers 
distributed upon I forty-acre area fell withi~ the definition of "house trailer park" in 
R.C. 3733.0l(A),Z and required llcensure, even though that result appeared 
anomalous. Most recently, in Op. No. 88-046, I concluded that if the number and 
type of vehicles located on fairground property met the criteria set forth in R.C. 
3733.01, the fairgrounds constituted a "recreational vehicle park," "recreation camp" 
or "combined park-camp" requiring llcensure under R.C. Chapter 3733. In that 
~pinion, I found that a county agricultural society is required to obtain a license, 
pursuant to R.C. Chapter 3733, before permitting persons using recreational vehicles 
or portable camping units to remain overnight on fairground property while attending 
private events in fairground buildings, when the agricultural society receives rental 
fees for the use of the fairground building. In accordance with the conclusions noted 
in thesi= opinions, it is clear that property need not be permanently used or 
commercially marketed as a park or campground to constitute a recreational vehicle 
park under R.C. 3733.0l(B). ThUI, if the property is used for parking five or more 
self-contained recreational vehicles which are used as such, this area is a 
recreational vehicle park pursuant to R.C. 3733.0l(B), even if it is not property 
conventionally identified or permanently used as a recreational vehicle park. 

Your second and third questions concern the licensing requirements of R.C. 
3733.03(A) and thus may be addressed together. Your second question asks whether 
the sponsors cit the Octoberfest are exempt from the licensing requirements of R.C. 
3733.03(A) because they charge all vendors for front-footage whether the vendors 
have a self-contained recreational vehicle or not. R.C. 3733.03(A) states in relevant 
part: 

[E]very J)ffSOn or governmental entity that intends to operate 
a manufactured home park, recreational vehicle park, recreation 
camp, or combined park-camp shall procure a license to operate 
such park or camp for said year from the licensor. No such park, 
camp, or park-camp shall be maintained or operated in this state after 
January 1, 1952, without a license. However, no person or 
governmental entity that neither intends to nor receives anything of 
value arising from the use of, or the sale of goods or services in 
connection with the use of, a recreational vehicle park, recreation 
camp, or combined park-camp shall be required to procure a license 
under this division. (Emphasis added.) 

I have been ndvised that the sponsor of the Octoberfest is a non-profit 
corporation. Assuming that the Octoberfest constitutes the use of the property as a 
recreational vehicle park, the corporation would be required to procure a license if it 
is a "person" that receives "anything of value arising from the use of, or the sale of 
goods or services in connection with the use of {the] recreational vP.hicle park .... " 
Id. A corporation is a "person" for purposes of statutory constructi,,n under R.C. 
1.59. In accordance with R.C. 1.59, which provides definitions of ter1ns used in the 
Revised Code, the term "person,"' when· used in any statute, includes a corporation 
unless another definition is provi~ in ·such statute 01 ~ ~~!~ted statute. Id. No 
other definition for the term "person" i1- provided in Chapter 3733. Fu.,-thermore, 
there is nothing in R.C. 1.59 to exempt or distinguish a non-profit corporation from 
other corporations which are "persons" when that term is used in a statute. 

2 1983-1984 Ohio Laws, Part I, 790 (Am. S.B. 231, eff. Sept. 20, 1984) 
changed the term ''house trailer park" used in 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-061 to "manufactured home park." The pertinent definitional elements of 
a house trailer park and a manufactured home park remain essentially the 
same. 

3 The park and camping facilities defined in R.C. 37~3.0l and which 
require licensing ~~r R.C. 3733.03(A) include manufactured home parks, 
previously referred to as house trailer parks. See note 2, supra. 
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Moreover, since R.C. 3733.03 specifically includes governmental entities among the 
operators requi.red to obtain a license, R.C. 3733.03 Is clearly intended to require 
licensing of "persons" other than individuals and to require licensing of entities 
whether or not they are for-profit entities. See Op. No. 88-046 (county 
agricultural society was required to obtain a ltcense). Further, R.C. 3733.03(0) 
expressly exempts from the licensure requirement certain entities which operate 
parks or camp facilities for limited purposes ;11nd periods. R.C. 3733.03(0) states: 

Any person or governmental entity that operates a 

county or state fair or any independent agricultural society 

organized pursuant to section 1711.02 of the Revised Code 

that operates a fair shall not be required to obtain a license 

under sections 3733.01 to 3733.08 of the Revised Code if 

recreational vehicles are parked at the site of the fair only 

during the time of preparation for, operation of, and 

dismantling of the fair and if such recreationa' vehicles 

belong to participants in the fair. 


This language of R.C. 3733.03(0) thus gr~nts a limited exemption from the licensing 
requirements of R.C. 3733.03(A) by allowing recreational vehicles belonging to fair 
participants to be located on fairgrounds during the county fair. The exemption of 
R.C. 3733.03(0) suggests that events operated by a governmental entity or 
independent agricultural society would otherwise be subject to licensure under R.C. 
3733.03(A). Surely the legislature would not have enacted an exemption to R.C. 
3733.03(A) unless such events were otherwise subject to licensure. 

There is nothing that suggests that an annual event held by a village citizen 
organization falls within the exemption from licensing for fair events under R.C. 
3733.03(0). That exemption, applies only to persons or governmental entities 
operating state or county fairs or to an independent agricultural society.4 In 
accordance with the maxim erp,essio wlius est e%clusio alterlMs, the naming of a 
specific class Implies the exclusion of those not named. Kroger "· Bowers, 3 Ohio 
St. 2d 76, 209 N.E.2d 209 (1965); State e% rel. Boda"· Brown, 157 Ohio St. 368, 105 
N.E.2d 643 (1952). Since local fairs and festivals sponsored by citize~ganized 
non-profit corporations or auociations are not mentioned in R.C. 3733.03(0), I 
conclude they are not exempted from Hcensure. 

You ask whether the fee charged all vendon for front footage constitutes· 
something "of value arising from the use or sale of goods or services in connectlon · 
with the use of a 'recreational vehicle park.'" R.C. 3733.0l(A). As noted in Op. No.· 
88-046, a fee charged constitutes 10methins of value under R.C. 1.03, even if it is a 
fee for rental of a building for an event which incidentally permits overnight stay on 
adjacent property and not a fee for "camping." Op. No. 88-046 at 2-216. In the 
situation described in your request, the fee ii char&ed for the use of the property 
occupied by the recreational vehicles themselves, rather than for incidental use of 
adjacent property as was the case in Op. No. 88-046. The use described in your 
request is directly in keeping with the thrust of R.C. 3733.0l(A). Thus, I conclude 
that the sponsor of the event would be required to procure a license if the sponsor 
receives rental fees for front-footage occupied, even though the same fee is charged 
regardless of whether or not the vendors have a self-contained recreational vehicle, 
in conjunction with the sponsored event. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that: 

I. 	 Pursuant to R.C. 3733.0l(B), an area set aside for a flea market 
constitutes a "recreational vehicle park" if five or more 
self-contained recreational vehicles, ~ defined in R.C. 

4 While it may share some characteristics with an independent 
agricultural society, such as holding an annual event, the citizen-organized 
non-profit corporation which sponsors the Octoberfest is not an independent 
agricultural society. Those societies are established pursuant to R.C. 
1711.02 and report to the Department of Agriculture. 
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3733.0l(E), are used for overnight accommodation on the flea 
market property. 

2. 	 A non-profit corporation which sponsors an event which includes 
a recreational vehicle park is not exempt from the licensing 
requirement of R.C. 3733.03(A) if the corporation charges 
vendon rental fees for front-footage occupied in conjunction 
with the event, even though the same fee is charged regardless of 
whether or not the vendor has a self-contained recreational 
vehicle. 




