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THERE IS NO AUTHORITY FOR A MUNICIPAL CORPORA­

TION TO CERTIFY UNPAID SEWER TAP-IN CHARGES TO 

THE COUNTY AUDITOR FOR COLLECTION-§729.49, R.C. 
%, O.L., 96, §729.06, RC. 

SYLLABUS: 

Under Section 729.49, Revised Code, there is no authority for a municipal 
corporation to certify unpaid sewer tap-in charges to the county auditor for collection. 

Columbus, Ohio, November 14, 1962 

Hon. George E. Schroeder, Prosecuting Attorney 

Putnam County, Ottawa, Ohio. 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Village of Ottawa has enacted Ordinance No. 594 
which is a sewer tap-in charge ordinance. Said ordinance provides 
that all residential property owners in the Village, who improved 
their property subsequent to the assessment made at the time 
of the installation of the sewer system, and which did not pay an 
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assessment on said improved property, pay this tap-in charge of 
$350.00 upon tapping into the sewer system. This charge was 
originally designed to take the place of the assessment that said 
property would have paid had it been in existence at the time 
of the passage of the assessing ordinance. 

"Said ordinance No. 594 provides no method for collecting 
this assessment and that is the purpose of this letter. Section 
729.49 of the Revised Code of Ohio provides that the legislative 
authority of the Village, may by ordinance establish just and 
equitable rates or charges of rents to be paid for the use of such 
services, which charges shall constitute a lien upon the property 
served by such connection, and if not paid when due, shall be 
collected in the same manner as other municipal corporation taxes. 

"The specific question upon which your opinion is requested 
is as follows: 'Under said Ordinance No. 594 and Section 729.49 
of the Revised Code of Ohio, can the Village certify any unpaid 
tap-in charges to the County Auditor for collection?'. Section 
729.49 refers to 'rates or charges of rents'. Is this the same as a 
tap-in charge? We have another ordinance providing for rates 
of charges to be paid for the use of the facilities. There is no 
question as to the Village's authority to certify the charges under 
the ordinance providing for sewer rental charges, but your opinion 
is needed on the former question." 

Since I do not have a copy of Ordinance No. 594 before me, I shall 

assume for the purposes of this opinion that said ordinance has been validly 

adopted. See The State e.x rel, Stoeckle v. Jones, 161 Ohio St., 391 ( 1954). 

Section 729.49, Revised Code, provides as follows: 

"The legislative authority of a municipal corporation which 
has installed or is installing sewerage, a system of sewerage, 
sewage pumping works, or sewage treatment or disposal works 
for public use, by ordinance, establish just and equitable rates or 
charges of rents to be paid to the municipal corporation for the 
use of such services, by every person, firm, or corporation whose 
premises are served by a connection thereto. Such charges shall 
constitute a lien upon the property served by such connection and 
if not paid when due shall be collected in the same manner as 
other municipal corporation taxes. The legislative authority may 
change such rates or charges from time to time as is deemed 
advisable. The legislative authority of a municipal corporation 
operating under a charter may establish such schedule of rates 
and provide for its administration by designating the department 
or officer to be charged with the enforcement of section 729.49 
to 729.52, inclusive, of the Revised Code." 

Under Section 729.49, supra, a municipal corporation may certify 

unpaid "rates or charges of rents" to the county auditor to be collected "in 
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the same manner as other municipal corporation taxes." As stated in your 

request, the question is whether "rates or charges of rents" is the same 

as a "tap-in charge." If the answer to this question is affirmative, then 

such "tap-in charge," if unpaid, could be certified to the county auditor 

for collection. On the other hand, if the answer to the question is negative, 

then such a "tap-in charge," if unpaid, could not be certified to the county 

auditor for collection pursuant to Section 729.49, supra, even though the 

"tap-in charge" were a valid charge under ordinance No. 594, supra. 

What is a "tap-in charge"? It is obviously a fee for connecting one's 

private sewer to a public sewer. In this regard, it was provided in former 

Section 2402, Revised Statutes (repealed in 1903, 96 Ohio Laws 96), as 

follows: 

"Parties owning property abutting upon a street or public 
highway, in or through which a public sewer or drain is con­
structed, shall have the privilege of tapping and using such sewer 
or drain for the purpose of draining their premises, under such 
rules and regulations as may be prescribed by the board; and the 
council may, by ordinance, require persons contracting to build 
such house connections to procure a license from the board, and 
may charge therefor such sum as may be deemed just. In cities 
of the first grade of the first class whenever in the opinion of the 
board of administration, it is necessary as a sanitary measure or 
for the cleanliness of the public streets or highway, the owner of 
property abutting upon any street or public highway in or through 
which a public sewer or drain has been constructed may be 
ordered by said board to tap and use such sewer or drain for the 
purpose of draining such premises, and if within sixty days after 
service of such notice upon the owner, or if he be absent from the 
county then upon his agent, or if such agent be not found then 
upon the occupant of the premises, such order is not complied 
with, upon application to a court of competent jurisdiction the 
owner and occupants shall be enjoined from using such premises 
in any manner until the order of the board of administration has 
been complied with." 

Present Section 729.06, Revised Code, is somewhat similar to former Sec­

tion 2402, supra. Said Section 729.06, reads, in part, as follows: 

"Whenever the legislative authority of a municipal corpora­
tion deems it necessary, in view of contemplated street paving or 
as a sanitary regulation, that sewer or water connections or both 
be installed, the legislative authority shall cause written notice 
therof to be given to the owner of each lot or parcel of land to 
which such connections are to be made, which notice shall state 
the number and the character of connections required. 

"* * * * * * * * * 
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"If said connections are not installed within thirty days from 
the date of service of such notice, the work may be done by the 
municipal corporation and the cost thereof together with a for­
feiture of five per cent, assessed against the lots and lands for 
which such connections are made." 

Although present Section 729.06, supra, does not specifically authorize a 

municipal corporation to charge a person for tapping into a public sewer, 

it has been held that an ordinance is not invalid which imposes a reason­

able charge for the issuance of connection permits. The State ex rel. 

Stoeckle v. Jones, supra. It is significant, however, that the provisions 

regarding sewer connections are found in one statute ( Section 729.06, 

supra) while the provisions regarding "rates or charges of rents" are found 

in another statute ( Section 729.49, supra). 

In The State ex rel. Gordon v. Taylor, 149 Ohio St., 427 (1948), 

paragraph three of the syllabus reads as follows: 

"3. A deed of easement by a state university to a municipal 
corporation, for the purpose of the construction and maintenance 
of a sewer to be used by both the university and the citizens of 
the municipality, in consideration for which the board of trustees 
of the university and the university were accorded the right and 
privilege 'to use the city sewers on the campus * * * without cost 
or expense,' grants to the university the right to connect with the 
sewres on the campus without cost and exempts the university 
from the payment of any cost or expense of the construction of the 
sewer, but does not exempt the university from the payment of 
sewer rental charges thereafter imposed by an ordinance of the 
city to provide a fund for the payment of the cost and expense of 
the treatment and purification of sewage." (Emphasis added) 

There is a difference, therefore, between a charge to connect sewers and 

sewer rental charges. Perhaps this difference is best illustrated by Sec­

tion 6117.02, Revised Code, reading in part, as follows: 

"The board of county commissioners shall fix reasonable 
rates to be charged for the use of sewers or sewerage treatment 
or disposal works referred to in section 6117.01 of the Revised 
Code by every person, firm or corporation whose premises are 
served by a connection to such sewers or sewerage treatment or 
disposal works when such sewers or sewerage treatment or dis­
posal works are owned or operated by the county, and may 
change such rates as it deems advisable. Such rates shall be at 
least sufficient to pay all the cost of operation and maintenance 
of improvements for which the resolution declaring the necessity 
thereof shall be passed after the effective date of this act. When 
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the sewerage treatment or disposal works is owned by a municipal 
corporation or any person, firm, or private corporation the sched­
ule of rates to be charged by such municipal corporation, person, 
firm, or private corporation for the use of such facilities shall be 
ratified by the board at the time any contract is entered into for 
such use. The board shall also fix a reasonable tap in charge and 
no person shall be permitted to tap in to the sewers or sewerage 
treatment or disposal works of the district until such charge has 
been paid in full. When any rents or charges are not paid, the 
board shall certify the same together with any penalties to the 
county auditor, who shall place them upon the real property tax 
list and duplicate against the property served by such connection. 
Such rents and charges shall be a lien on such property from the 
date the same are placed upon the real property tax list and 
duplicate by the auditor and shall be collected in the same manner 
as other taxes. * * *" (Emphasis added.) 

Thus, in the case of county sewers, the board of county commissioners 

is given authority in one statute to fix reasonable rates (rents) and also 

to fix a reasonable tap-in charge and to certify both, if not paid, to the 

county auditor for collection. In the case of municipal sewers, however, 

the legislature did not see fit to specifically authorize municipal corporation 

to fix a tap-in charge and to certify same, if unpaid, to the county 

auditor for collection. I must answer your question, therefore, in the 

negative. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under Section 

729.49, Revised Code, there is no authority for a municipal corporation 

to certify unpaid sewer tap-in charges to the county auditor for collection. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




