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OPINION NO. 1421 

Syllabus: 

1. A teacher or employee employed full time by the 
terms of the contract of employment may not be excused from 
responsibilities of full time employment in order to devote 
time to a professional or teachers organization. 

2. A teacher or employee may be employed on .a part time 
basis, leaving such person free to devote the remainder of 
time to a professional or teachers organization. 

3. A teacher or employee employed on a part time basis 
may, with the consent of the appropriate system, make addi­
tional contributions to one of the retirement system funds 
to equal their normal full time contributions. 

To: John S. Ballard, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 30, 1964 

Your request for my opinion poses the following questions: 

11 1. May a local board of education release 
a teacher or other employee for part of their 
normal full time work day for purposes of ac­
tivities and duties for a professional or em­
ployees• association at a reduced salary? 

11 2. May the local board and the teacher 
make, by mutal {sic) agreement, temporary amend-
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ments to their formal contracts for this purpose 
without interfering with nonnal tenure and 
seniority matters? 

"3. May this end by (sic) achieved by a 
'leave of absence• for part of each school day? 

11 4. If this is done., may the employee con­
tribute to the proper retirement fund additional 
payments to equal the normal., full time contribu­
tions as though the employee were not on such 
'leave of absence' or reduced contract? 

"5. May the board., for such part time em­
ployees., continue its usual programs of Blue Cross 
and Hospitilization programs?" 

It is important at the outset to distinguish between 
"released time" and time that is available as a result of 
part ti1ne employment. I am aware of no authority whereby 
a board of education may release an employee from his regu­
lar duties or for a period of time during regular working 
hours in order that the employee may devote time to duties 
as an official of a professional or teachers• association. 
A person employed full time may not be excused from the re­
sponsibilities of full time employment., except as expressly 
provided by statute. 

I am of the further opinion., however., that one may be 
employed on a part time basis., leaving that person free to 
devote the balance of a day to activities on behalf of a 
professional organization. In Opinion No. 7462., Opinions
of the Attorney General for 1956., page 855., 857, my prede­
cessor in office opined that a teacher could be employed on 
a part time schedule at part time pay., thus enabling that 
teacher to devote part of each day to his or her duties as 
president of a teachers' professional association. I have 
not found anything in the Revised Code or in the common law 
of Ohio which would dictate an opposite conclusion and I 
therefore concur in Opinion No. 7462., supra., insofar as it 
relates to your first question. Contracts for employment of 
teachers, with the exception of the stipulations as to types 
of contracts and minimum rates of pay., are a matter of local 
concern and as long as the contract is either a limited or a 
continuing contract awarded pursuant to Section 3319.11., 
Revised Code., and as long as the minimum salary requirements 
of Section 3317.14, Revised Code., are met., the variations 
permissible in the contract are a matter of local concern. 

The answer to your second question must necessarily be 
Pestricted to the effect of a temporary amendment upon "tenure" 
since seniority is largely a matter of local concern insofar 
as it deals with promotions., raises in pay and similar subjects 
most often affected by seniority. I am constrained to note 
that for purposes of minimum annual salaries as set forth in 
Section 3317.06., Revised Code., a "school year of service" re­
quired of a teacher is defined as at least one hundred twenty
(120} days of "actual service" under a teacher's contract. 
Although the term "actual service" as used in Section 3317.06., 
supra., is not defined., the plain and obvious meaning must be 
taken to be full days of service. 
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The definition of "school year of service" found in 
Section 3317.06, supra, is by its own terms inapplicable to 
define "year of teaching service for purposes of calculating
eligibility for a continuing contract pursuant to Section 
3319.11, Revised Code. Thus the meaning intended by the 
General Assembly when Section 3319.11, supra, was enacted 
must be determined. 

There is no definition of the word "year" or the term 
"school year" for purposes of the Teachers' Tenure Law. 
Section 3319.11, Revised Code, provides in pertinent part that: 

"Teachers eligible for continuing service 
status in any school district shall be those 
teachers qualified as to certification, who 
within the last five years have taught for at 
least three years in the district, and those 
teachers who, having attained continuing con­
tract status elsewhere, have served two years
in the district, but the board of education, 
upon the recommendation of the superintendent
of schools, may at the time of employment or 
at any time within such two-year period, declare 
any of the latter teachers eligible." 

In providing the standards for continuing contract status 
or "tenure" the General Assembly must have intended a year of 
service to mean a full year and not a partial year or a year
of service on a part time basis. This is the plain and obvious 
meaning of the word as used in Section 3319.11, supra. So if 
a teacher worked part time for a year in order to devote the 
remainder of the time to duties as president of a teachers' 
association, that year could not be counted as a full year for 
purposes of attaining continuing contract status. If a teacher 
has attained continuing contract status before assuming the 
duties as president of a teachers' association, the temporary 
amendment of the continuing contract would not afi'ect in any 
way the status previously attained. The grounds for termina­
tion of a teacher's contract by a board of education are set 
forth in some detail in Section 3319.16, Revised Code, and 
temporary amendment of the contract by agreement of all parties 
is not one of the grounds set forth therein. Thus temporary 
amendment of a contract will affect attainment of continuing 
contract or 11 tenure 11 status but will not have an affect upon
that status once it is attained. See Opinion No. 440, Opin­
ions of the-Attorney General for 1945, page 552, 555. 

Your third question asks whether the desired result 
might be achieved by a leave of absence. Section 3319.13, 
Revised Code, provides that 11Upon the writ.ten request of a 
teacher, a board of education may grant a leave of absence 
••• for educational or professional or other purposes ••• a 
The normal usage of the term "leave of absence 11 contemplates 
a temporary excuse from all duties for a specified period of 
time. State, ex rel. Cutright v. Akron Civil Service Comm., 
95 Ohio App., 385. That definition does not fit the situa­
tion posed here. The question is academic, however, since 
it is clear that the same end may be achieved by a contract 
for part time employment. 

A teacher may contribute additional payments to the 
proper retirement fund to make up contributions that would 
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not be paid because of absences without pay. Section 3307.51, 
Revised Code, authorizes the State Teachers Retirement Board 
to approve member contributions covering unpaid absences for 
other than personal illness. The pertinent part of Section 
3307.51, supra. provides that "In addition to the required
deposits any member may make additional direct deposits. in 
multiples of one hundred dollars, which shall be credited to 
the members I account". The authority of that language is that 
a member may make contributions in addition to those required
by Section 3307.51. supra. for any reason. Thus if one is em­
ployed half time for the current term he may make additional 
contributions in multiples of one hundred dollars to equal
the amount that would be paid if he were employed on a full 
time basis. 

Your final point of inquiry concerns the effect of part
time employment on hospitilization and Blue Cross plans.
Since participation in such plans is a matter of purely local 
contract, there is no reason why one may not participate as 
fully as if he were employed on a full time basis. Suffice 
it to say that this is a matter of local agreement. There is 
nothing in the Revised Code which would directly or indirectly
affect participation in such plans. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1. A teacher or employee employed full time by the terms 
of the contract of employment may not be excused from respon­
sibilities of full time employment in order to devote time to 
a professional or teachers organization. 

2. A teacher or employee may be employed on a part time 
basis, leaving such person free to devote the remainder of 
time to a professional or teachers organization. 

3. A teacher or employee employed on a part time basis 
may. with the consent of the appropriate system, make addi­
tional contributions to one of the retirement system funds 
to equal their normal full time contributions. 




