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EDUCATION-COLLEGES AND UNIVERSITIES-'COMPENSA­

TION OF PROFESSORS AND TEACHERS-§3343.06 RC.­
LEAYES OF ABSENCE, WITH OR WITHOUT PAY, IN DISCRE­

TION OF BOARDS OF TRUSTEES-CENTRAL STATE COL­

LEGE-SABBATICAL LEAVE. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3343.06, Revised Code, the trustees of Central 
State College are given authority to fix the compensation of the professors and 
teachers in that institution and, as an incident thereof, to provide in their discretion 
for paid leaves of absence including (1) ordinary vacation leave, (2) leave for 
extended periods of study, and (3) sabbatical leave for professional personnel in 
accordance with the custom of colleges and universities generally. 

Columbus, Ohio, August 25, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows 

'·Section 3345.03 of the Revised Code subjects the expendi­
ture of all moneys received under Section 3345.01 to Section 
3345.07 of the Revised Code, inclusive, to the examination of the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. Section 
125.02 of the Revised Code (Paragraph D) vests in the Depart­
ment of Finance control over the financial transactions of all 
departments, offices and institutions, except the Judicial and Leg­
islative Departments, and by requiring orders, invoices, claims, 
vouchers or payrolls to be submitted to the Department where 
such submission is prescribed by law or where the Governor 
deems such submission necessary, and by approving or disapprov­
ing such orders, invoices, claims, vouchers or payrolls;' 

"In the examination of the Central State College the Board 
of Trustees has granted leaves of absence to certain faculty mem­
bers to pursue courses of study in other universities. In granting 
such leaves of absence for such purposes, the resolution provided 
that one of such faculty members was to receive a monthly sum 
of $100.00 while in attendance at such university. Ln the one case 
the faculty member was placed on the payroll for September, 
1958, at full salary. He is rendering no service for this pay period. 
His last service to the College was for the month of May. 
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"An opinion is requested as to whether or not under provi­
sions of Section 3343.05 of the Revised Code, the Board has au­
thority to grant leaves with pay or whether or not the Board of 
Trustees is bound by provisions of Chapter 125 of the Revised 
Code." 

The reason for your reference to division (D) of Section 125.02, 

Revised Code, and to the responsibility of the director of finance in this 

matter is not readily apparent, but I deem it to be limited to the matter 

of the approval of "payrolls" involved in the case of college professional 

personnel on extended periods of leave of the sort you have described. 

So far as your query relates to this provision it is perhaps sufficient to 

suggest that this section merely requires the approval or disapproval of 

payrolls accordingly as the director finds ( 1) funds available therefor, and 

(2) such payrolls to involve lawful expenditures. He is in no respect 

authorized or required by this statute to concern himself with the policy 

involved. This being so, and assuming the availability of appropriated 

funds, we may confine our consideration to the question of the legality of 

the practice described. 

At the outset we may point out that paid leave, 'although commo,ily 

thought of as a "fringe benefit" apart from compensation proper, is actually 

and essentially an incident of the compensation paid to an officer or em­

ployee. vVe thus reach the question of whether the profes_sional personnel 

of state supported colleges and universities are subject to the provisions of 

Section 121.161, Revised Code, which authorizes paid leave in a limited 

amount. This statute by its terms relates only to "each full-time state 

employee." 

In Section 143.09 et seq., Revised Code, provision is made for the 

establishment of rates of compensation of numerous employees who are 

"paid in whole or part by the state," an expression which clearly com­

prehends the professional personnel with whom we are concerned here. 

In Division (J) ( 5) of this section, however, we find this exception: 

"* * * (J) Such sections do not apply to the following per­
sons, positions, offices, and employments : 

" ( 5) Such officers and employees of state-supported col­
leges and universities as are designated in division (A) (7) of 
section 143.08 of the Revised Code; and the members of the ad­
ministrative and research staffs of the Ohio agricultural experi­
ment station, in addition to those employees whose duties include 
teaching at the state-supported colleges and universities; and 
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personnel employed temporarily by the department of mental 
hygiene and correction to participate in specifically designated 
research projects. * * *" 

Although these employees are clearly paid in whole or part by the 

state they are here described as "employees of the state supported colleges 

and universities." This suggests a meaning at variance from that of the 

term "full-time state employee" as _used in Section 121.161, Revised Code, 

and this suggestion is supported by the exception of such employees from 

the application of Section 143.09 et seq., Revised Code, when it is consid­

ered that paid leave is merely another form or incident of compensation. 

In short, we may _infer a legislative intent that the compensation of such 

employees, including paid leave, is elsewhere to be provided for. 

In Section 3343.06, Revised Code, there is the following provision : 

"The board of trustees of the Central state college shall 
elect, fix the compensation of, and have the right to remove the 
president, who shall be the chief executive officer of the college, 
and elect, fix the compensation of, and remove such number of pro­
fessors, teachers, and other employees as is necessary. No trus­
tee, or his relative by blood or marriage, is eligible to a profes­
sorship or position in the college, the compensation for which is 
payable out of the state treasury or a college fund. No officer, 
teacher, or other employee of the college is eligible to membership 
on the board of trustees of such college while occupying any of 
said positions." 

Of such a grant of power it is said in 40 Ohio Jurisprudence 742, 743: 

"* * * A statute giving the trustees of a college power to 
appoint professors and teachers gives them a discretion with which 
the courts cannot interfere, nor can such right of interference be 
had by private individuals by virtue of a contract. * * *" 

Moreover, in 40 Ohio Jurisprudence 730, it is said: 

"vVhether or not equity will interfere with and regulate the 
affairs of a college depends upon what is and what is not within 
the jurisdiction of the trustees; the court has no jurisdiction ov·er ·, •. ' 
any subject within their .cognizance. It will, therefore, rarely 
interfere with the sound judgment of the university officers unless 
facts are shown which will call into play the revisory authority of a 
court of equity either because of a gross abuse of power or fraud. 
* * *" 

Tn the case at hand, because the General Assembly has made no express 

provision for paid leave for the professional employees of the state sup-
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ported colleges and universities, because the statute confers on the govern­

ing board of Central State College authority to fix their compensation, and 

because such leave is essentially an incident of such compensation, I am 

persuaded that the matter of extending paid leave in such cases is com­

mitted to the discretion of the board of trustees of the institution. 

Moreover, I am persuaded that this rule is as fully applicable to ex­

tended leave for the purpose of pursuing studies designed the better to equip 

individuals for future service as it is to ordinary ''vacation leave". The 

practice of ~xtended sabbatical leave, for example, to the professional em­

ployees of colleges and universities is one of such long standing and of such 

ubiquity that it may now be said virtually to be one of the inherent powers 

of such institutions. Uf such leaves it is said in 14 Corpus Juris Secundum, 

1357: 

"* * * Both by custom and in some instances under statutory 
authority, the governing board of a college or university may elect 
members of the faculty to emeritus positions and grant them sab­
batical leaves of absence with pay, and such grants have been held 
not to violate state constitutions as respects the faculty of a state 
institution. * * *" 

As we have noted above, courts of equity are quite reluctant to inter­

fere with the exercise by the college authorities of a hroad discretion in 

directing the institution affairs, and consent to do so only in cases of "gross 

abuse of power or fraud". In the instant case, you have suggested no fraud; 

and even if I deemed it within the scope of my office to make a finding of 

"gross abuse of power", I see nothing in the situation described which 

would warrant such a finding. 

In sum, it is my opinion that under the prov1s10ns of Section 

3343.06, Revised Code, the trustees of Central State College are given au­

thority to fix the compensation of the professors and teachers in that insti­

tution and, as an incident thereof, to provide in their discretion for paid 

leaves of absence including (1) ordinary vacation leave, (2) leave for 

extended periods of study, and ( 3) sabbatical leave for professional per­

sonnel in accordance with the custom of colleges and universities generally. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


