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Applying the principles discussed in my former opm10n, and the conclusions 
there reached on a somewhat similar set of circumstances, together with the 
authorities there referred to,. I am of the opinion that . the board of education in 
this case cannot lawfully recognize and pay ::\lr. "A" for his services, as a moral 
obligation. 

In specific answer to your questions, therefore, I am of the opinion: 
I. X o legal obligation exists against the board of education of Ottawa Hills 

Village School District for the payment to ::\Ir. "A" for services rendered by him 
in the preparation of plans and sketches for a school building made in pursuance 
of the resolution of the board adopted March 5, 1928. 

2. The answer to the first question renders unnecessary an answer to this 
question. 

3. The board cannot lawfully recognize and pay Mr. "A" 's claim as a 
moral obligation. 

4. In vtew of the answers to the former questions this question needs no 
answer. 

1443. 

Respectfully,. 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CHAUFFEUR'S LICENSE-OPERATOR OF SCHOOL BUS TRANSPORT­
ING PUPILS AND EMPLOYE OPERATING MOTOR VEHICLE MUST 
POSSESS. 

SYLLABUS: 
I. A,~ operator of a school bus used to transport pupils to and from a. school­

house is a chauffeur withil~ the meaning of Section 6290, General Code, and should 
be registered after having made application and successfully passed a11 e.~amination 

as to qualifications as set forth in Section 6302, General Code. 
2. Any person who is emplo:ycd for the purpose of operating a motor vehicle, 

and so operates a lllolor vehicle, must be registered as a chauffeur. 

COLUMBUS, OHIO, January 24, 1930. 

HoN. CLARENCE J. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This is to acknowledge receipt .of your letter of January 23, which 
is as follows: 

''Will you kindly render this office an opinion upon the following 
question: 

Is an operator of a school bus, who is under contract with the board 
of education to transport pupils to and from a school house, required to 
be licensed as a chauffeur when such operator is the owner of the motor 
vehicle?" 

I am also in receipt of two other requests for opmwns involving a considera­
tion of the same sections of the General Code. These requests will be answered 
herein. The letter of Hon. H. E. Culbertson, Prosecuting Attorney of Ashland 
County, Ohio, requests my opinion upon the question of whether or not county 
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and township truck drivers are required to possess chauffeur's licenses in order 
to operate trucks and other motor vehicles of the county and township. Hon. 
Howard :\1. Xazor, Prosecuting Attorney of Ashtabula County, Ohio, requests my 
opinion upon the question of whether or not everyone operating a motor vehicle 
for hire or everyone who is an employee of another operating the motor vehicle 
of the employer must be licensed as a chauffeur. 

Section 6302, General Code, provides as follows : 

"A person operating a motor vehicle, as chauffeur, shall file, by mail 
or otherwise, with the Secretary of State, or his duly authorized agent, 
upon blanks prepared under the authority of the Secretary of State, an 
application for registration. The Secretary of State shall appoint examiners 
and cause examinations to be held at convenient points throughout the 
state, as often as may be necessary. 

Before any certificate of registration is granted, the applicant shall 
pass such examination as to his qualifications as the Secretary of State 
shall require. No chauffeur's certificate of registration shall be issued to 
any person under sixteen years of age. Every application for. certificate 
of registration as chauffeur shall be sworn to before some officer authorized 
to administer oaths, and must contain the name and address of the ap­
plicant, together with a statement that he is of sound mind and memory 
and physically competent to operate a motor vehicle, together with a­
description of the vehicle, the trade name and kind or kinds of motor ve­
hicles he is competent to operate, and whether or not such applicant has 
been convicted of violating a provision of this chapter or the penal statutes 
relating thereto, giving the date or place of such conviction, and the pro­
visions of law so violated. Such said application for. registration as chauf­
feur of a motor bicycle, motorcycle or motor tricycle shall be accompanied 
with a registration fee of one dollar, and such said application for regis­
tration as chauffeur of any other motor vehicle shall be accompanied by 
a registration. fee of three dollars." 

Section 6303, General Code, relates to non-residents registered as chauffeurs 
in the state of their residence. Section 6304, General Code, provides that the 
Secretary of State shall keep a book or index of applications for registration as 
chauffeurs and shall forward a list of such chauffeurs as are registered and such 
additions thereto as may be made from time to time, in a like manner as regis­
tered motor vehicles, to the county clerk of each county in this state. Section 
6305, General Code, provides that upon registration of a chauffeur, the Secretary 
of State shall issue to him a metal badge as therein set forth. 

There appears no exceptions in the General Code to the requirement of Sec­
tion 6302, supra, that a person operating a motor vehicle as a chauffeur shall 
file application for registration and pass an examination as therein provided. 
Attention is directed to Section 12624, General Code, which is as follows: 

"\Vhoever operates a motor vehicle as a chauffeur, without filing in the 
office of the Secretary of State the application required by law and paying 
the legal fee therefor, shall be fined not more than fifty dollars or suspended 
from the right to apply for registration as a chauffeur for one year, or 
both." 

Section 12625, General Code, provides for an additional penalty for subsequent 
offcnses. 
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It remains to be determined who are chauffeurs within the meaning of Section 
6302, supra. The law contained no definition of the word prior to 1925 at which 
time Section 6290 was amended by the 86th General Assembly. This section, as 
then amended and as now in force and effect, is part of the same chapter con­
taining Section 6302, supra. It provides insofar as is pertinent as follows: 

"Definitions of terms, as used in this chapter and the penal laws, 
except as otherwise provided : 

* * * * * * * * * * * 
14. 'Operator' includes any person who drives or operates a motor 

vehicle upon the public highways. 
15. 'Chauffeur' means any operator who operates a motor vehicle as 

an employee or for hire. 

* * * * * * * * * * 
Considering first the question presented in your letter, in the event the opera­

tor of a school bus is the owner of the motor vehicle used to transport pupils 
to and from school and is engaged in such transportation under contract with 
the board of education, I do not believe such operator may be said to be an em­
ployee of the board, since he is acting in the capacity of an independent contractor. 
The definition of chauffeur, however, as contained in paragraph 15 of Section 
6290, supra, does not only include the operator of a motor vehicle as an employee, 
but also includes one who operates a motor vehicle for hire. I am of the view 
that any operator who operates a motor vehicle for hire is a chauffeur within the 
meaning of the section regardless of who owns the motor vehicle operated by him. 
In other words, if a motor vehicle is operated for hire, the pertinent consideration 
is the use to which the vehicle is put and not the ownership thereof. Certainly a 
taxicab driver is operating a motor vehicle for hire and is a chauffeur as defined 
in the section regardless of who owns the taxicab. The situation is the same in 
the case of a school bus driver. It should be noted in passing that the driver of 
H school bus must also meet the requirements set forth in Section 7731-3, General 
Code, wherein it is provided that such driver must give bond and receive a cer­
tificate that he is of good moral character and qualified for such position. In the 
event a motor vehicle is not operated for hire, the question of ownership is per­
tinent in determining whether or not it is operated by a person as an employee. 

Referring to the inquiry of the prosecuting attorneys of Ashland and Ash­
tabula counties, it follows from what has been said that when a truck driver, 
delivery car driver or any other person is employed to operate a motor vehicle 
belonging to the employer, be it a county, township, corporation or natural person, 
he is clearly a chauffeur within the meaning of the section here under consideration. 
A person employed to operate a motor vehicle belonging to the employer certainly 
operates it "as an employee". 

The language of the sections of the General Code here under consideration are 
plain and unambiguous and any construction other than that therein placed upon 
such sections would be directly contrary to the dear legislative intent. It is 
evident that the Legislature has seen fit in the exercise of the police power for 
the protection of not only the public that uses the highway, but especially such 
persons as are transported in motor vehicles used for hire, to require that such 
operators of motor vehicles be qualified, examined and registered. 

Specifically answering the questions before me, I am of the opinion that: 
l. An operator of a school bus used to transport pupils to and from a school­

house is a chauffeur within the meaning of Section 6290, General Code, and should 
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be registered after having made application and successfully passed an examination 
as to qualifications as set forth in Section 6302, General Code. 

2. Any person who is employed for the purpose of operating a motor vehicle, 
and so operates a motor vehicle must be registered as a chauffeur. 

1444. 

Respectfully, 
GILBERT BETT~!AN, 

Attorney Ge11eral. 

PUBLICATIOX_..:DELIKQUENT TAX LIST-DEMOCRATIC DAILY PAPER 
NOT EXISTING IN COUNTY-AUDITOR SHOULD PUBLISH SUCH 
LIST IN A REPUBLICAN DAILY ONLY. 

SYLLABUS: 
Under the provzsw11s of Section 5704, General Code, where there is a daily 

lri!Wspa.per representing the political party casting the highest vote at the last state 
election, but 110 daily newspa.per representi11g the party casting the next highest vote 
at said electio11, publication of delinquent tax list should be made in the o11e daily .. 

Under such state of facts, there is 110 authority for the publicati01~ of sucl1 
1rotice in a. weekly paper representing the part:y casting the next highest vote. 

CoLUMBUS, OHIO, January 25, 1930. 

HoN. HowARD M. NAZOR, Prosecuti11g Attorney, Jeff'ers011, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your communication which reads: 

"Section 5704 of the General Code of Ohio provides that 'each county 
auditor shall cause a list of delinquent lands in his county to be published 
once a week for two consecutive weeks, between the twentieth day of 
December, and the second Thursday in February, next ensuing, in one 
daily newspaper in the English language, of the political party casting 
the largest vote in the state at the last general election, and in one daily 
English newspaper o.f the political party casting the next largest vote in the 
state at the same election, both published in the county, and of general 
circulation therein. If there be no such daily newspaper published in the 
county, then in two weekly English newspapers published and circulated 
therein, if there are two such papers published;' * * * 

Ashtabula County has several Republican papers, some of them daily 
and some of them weekly newspapers, but only one Democratic paper is 
printed in the county, being published weekly. 

Would it be proper under this section to have the delinquent tax list 
published in the Republican daily paper and also in the Demacratic weekly 
paper? Your early advice on this matter will be appreciated." 

In an opinion of the Attorney General found in the Opinions of the Attorney 
General for the year 1920, page 558, an analysis was made of Section 5704, General 
Code, which then read the same as it now reads. Among other things, it is stated 
in said opinion that: 

"Under this amendment publication of the delinquent list should be 
made in the newspapers and in the order following, viz.: 


