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RETIREMENT SYSTE}I, PUBLlC EMPLOYES-WHERE CiTY 
ESTABLISHED SCCI-1 SYSTEM, ANY EMPLOYES, ME:MBERS 

THEREOF WHO CONTRIBUTED ON BASIS LESS THAN 
$3,000.00, ANNUAL SALARY, AND WHO DO NOT RECELVE 
DISABILITY ALLOWANCE, ARE PROPERLY INCLUDED IN 

MEMBERSHIP, PUBLLC EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM 
-EXTENT, ANY FURTHER COMPENSATION UP TO MAXI­
MUM FOR BOTH SYSTEMS OF $3,000.00 PER ANNUM-SEC­

TION 486-33c G. C.-OPINION 4065, 0. A. G. 1941 PAGE 718 
MODIFIED. 

SYLLABUS: 

Where a city, pursuant to the prov1S1ons of its charter has established a re­
tirement system for certain of its employes, any employes of that city who are mem­
bers of that system and who contribute thereto on a basis of less than $3,000 salary 
per annum, and who are not receiving a disability allowance therefrom are, under 
the provisions of Section 48G-33c, General Code, properly included in the membership 
of the public employes retirement system to the extent of any further compensation 
up to a maximum for both systems of $3,000 iicr annum. Opinion -I0G3, 0. A. G. 
1!)41, page 718 modified. 
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OPINIONS.H4 

Columbus, Ohio, May 20, 1946 

}fr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus r 5, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion. read­

mg as follows : 

"In July 1936, the City of Hamilton, by Ordinance, con­
tracted with a certain Life Insurance Company for a retirement 
system for all employes of the Utility Department, making it 
manclatory that all employes of the Utility Department join that 
retirement system. At the present time, there are ten employes 
of the City of Hamilton, who because of the nature of their 
work, are paid partly from Utilities Funds and partly from 
General Government Funds. Because of their connection with 
the C'tilities Department these employes were included in the 
retirement system of the Insurance Company for that portion of 
the salary paid from Utility Funds. They do not. however, 
receive any benefits from any retirement system for that portion 
of their salary paid from the General Funds. 

These ten employes have petitionecl the Public Employes 
Retirement Board for inclusion in the Public Employes Retire­
ment System for that portion of their salary paid by the General 
Government Funds. It has been indicated that the matter was 
considered and informally approved by Council of the City of 
Hamilton at one of its regular meetings and while taking no 
formal action, stated that it would pass any Legislation neces­
sary to qualify these ten employes under the benefits of the Pub­
lic Employes Retirement System for that portion of their salary 
not covered at present by any retirement plan. 

At its regular monthly meeting on April 18 the Public 
Employes Retirement Board reviewed the situation in general, 
including the Petition of the employes involved, and instructed 
its Secretary to request an Opinion from your Office whether it 
is permissible for the Board to grant the request of coverage 
to these ten employes of the Utilities Department of the City of 
Hamilton. 

A copy of the Ordinance covering the establishment of the 
retirement system with the Insurance Company is enclosed for 
your consideration." 

Section 486-33a, General Code, undertakes to impose compulsory 

membership in the Public Employes Retirement System upon all employes 
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o '. the various political subdivisions of the state. That section reads in 

part as follows : 

''Beginning July 1st, r938, in addition to the present mem­
bership of said retirement system, there shall be included therein 
all county, municipal, park district, conservancy, health, and pub­
lic library employes and beginning October r. 1943. there shall 
be incluclecl therein all township employes as defined herein. 

* * *" 

Section 486-33c, General Code, defines the vanous types of em­

ployes of the subdivisions subject to the provisions of the Act and who 

are to be regarded as members of the Retirement System, and makes 

certain exceptions. The second paragraph of that section reads, in part, 

,1s follows: 

" 'Township employe' shall mean any person holding a posi­
tion in a township, not elective, in the state of Ohio, or paid in 
full or in part by such township. But said term shall not include 
those persons who come within the provisions of any other 
retirement system established under the provisions of the laws 
of this state or of any charter, nor shall the provisions of this 
act in any manner apply to a police relief fund or a firemen's 
pension fund established under provisions of law." 

(Emphasis supplied.) 

From the form of the above statement it might be suppm,ed that 

the second sentence related only to township employes. An examination, 

however, of the whole section indicates that the words ''said term" relate 

to "employe" and refer to each of the several employes who have been 

mentioned in the section. It is to be noted therefore that the term 

"employe" is not to include those persons who come within the provisions 

of any other retirement system "established under the provisions of the 

laws of this State or of any charter." 

Read alone, the above provision would seem to exclude entirely those 

persons who come within the provisions of any other retirement system. 

However, a further provision of the same section makes an exception. 

Section 486-33c, provides as follows: 

"No employe except an employe who comes within the pro­
visions of a police relief fund or a firemen's pension fund shall 
be excluded from membership in the retirement system because 
of membership in any other retirement system established under 
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the provisions of the laws of this state or of any charter unless 
:;uch employe is contributing to such other retirement system on 
the basis of three thousand dollars per annum or is receiving a 
disability allowance from such other retirement system." 

(Emphasis supplied.) 

The effect of this provision, is that only those employes who come 

within the provisions of another system who are contributing to that sys­

tem on the basis of $3,000 or more or are on disability, are to be excluded 

from the class of employes who fall within the membership of the public 

r.mployes retirement system. Accordingly, if there be employes of the 

City of Hamilton who are paid from the public utilities fund $3,000 or 

111ore, and are contributing to that fund on the basis of $3,000 per annum 

or are receiving a disability allowance from that fund. then they are 

entirely excluded from your system. If, on the other hand, such employes 

are contributing to the local fund on a basis of less than $3,000 per annum 

and are not receiving a disability allowance, they would be within the 

membership requirement of the public employes retirement system at least 

as to the excess of their salary up to the maximum contemplated by the 

law relating to your system. 

Inasmuch as the maximum of contributions permitted by the public 

cmployes retirement system is $3,000, I would take it to be within the 

intent of the General Assembly to hold to that maximum in enacting 

Section 4,86-33c supra, and in applying that statute to the situation here 

under consideration where employes are contributing to a local system, and 

are still entitled to and required to contribute to your system. If we 

should hold that an! employe of the City of Hamilton who is receiving 

a salary only a little under $3,000 from the public utility fund of that 

city but is receiving a salary of $3,000 or more from the general fund, 

should participate in your system on a basis of $3,000, then manifestly 

there would be placed not only upon the employe but also upon the em­

r,loyer a double burden, and it would also be giving to the employe an 

opportunity to acquire an extraordinary retirement allowance beyond 

that permitted to any other public employes who come within the purview 

of the public employes retirement system. 

There remains, however, the question whether the City of Hamilton 

has established a retirement system within the contemplation of the law. 

There is no provision of law of the State whereby a municipality is au-
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thorized to set up a retirement system of its own. The question, there­

fore, to be determined, is whether the system which you mention as having 

been established by the City of Hamilton by ordinance could be said to 

Le a system established "under the provisions of a charter" and would 

therefore have the effect of excluding from the public employes retirement 

~ystem either totally or partially, those employes of the City of Hamilton 

who are made members of the retirement system of said city. 

I have before me the charter adopted by the electors of the City of 

Hamilton in 1926. Assuming for the purpose of this opinion that the 

provisions of that charter have not been changed or added to, I dn not 

find in it any specific provision establishing a retirement system. How­

eyer, it is provided by Section 3 of said charter, as follows: 

"Except as otherwise provided in this charter all legislative 
and executive powers of the city shall be vested in a council of 
seven members nominated and elected from the city at large in the 
manner hereinafter provided." (Emphasis added.) 

Here it will be noticed that there is vested in the council all legisla­

tive and executive powers of the city. Having thus reposed in the council 

all of the legislative powers of the city, it appears to me that we must 

conclude that when the council so empowered enacted an ordinance pro­

viding for a retirement system for certain employes, that system would 

be properly said to have been established "under the provisions of the 

charter." The Constitution of Ohio, in Section I of Article II provides 

that "the legislative power of the state shall be vested in a general assem­

bly." Certainly there can be no doubt that the acts of the General As­

sembly are passed "under the provisions" of the Constitution. Likewise, 

the General Code in Section 42o6 says that "the legislative power of each 

city shall be vested in and exercised by a council," and certainly no one 

could doubt that actions of the council are taken "under the provisions" 

of the statute. 

A city charter adopted pursuant to the Home Rule Provisions of 

Article XVIII, Section 7 of the Constitution. is not in itself an instrument 

whereby power is conferred on the municipality. It has been described by 

our Supreme Court as being "only the mode provided by the Constitution 

for a new delegation or distribution of the powers already granted in 

the Constitution." Perrysburg v. Ridgeway, 108 0. S. 245. I have no 
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l:esitancy in finding that the retirement system of Hamilton was adopted 

under the provisions of its charter. 

My immediate predecessor, in Opinion No. 4065, rendered on August 

13, 1941, and found in 1941 Opinions Attorney General, page i 18, had 

before him the provisions of Section 486-33c, General Code, and held as 

disclosed by a portion of the first branch of the syllabus : 

"By the express terms of Section 486-33c, General Code, 
persons who come within the provisions of any other retirement 
system 'established under state law or charter' are not required 
to become members of the Public Employes Retirement System, 
nor is an employer, which has so established a retirement system, 
or the employes thereof, required to contribute to such system. 
* * *" 

That holding did not take account of the exception contained in said 

section, to which I have called attention, whereby it is stated that "no 

employe * * * shall be excluded from membership in the retirement system 

because of membership in any other retirement system established under 

the provisions of the laws of this State or of any charter unless such 

employe is contributing to such other retirement system on the basis of 

$2,000 per annum or is receiving a disability allowance from such other 

retirement system." In the opinion in question, emphasis was placed 

upon the words of general exclusion but no attention appears to have been 

given to the exception. I must therefore modify that former opinion to 

the extent that it is inconsistent with my conclusion. 

It is accordingly my opinion, in specific answer to your question, 

that where a city, pursuant to the provisions of its charter has estab­

lished a retirement system for certain of its employes, any employes of 

that city who are members of that system and who contribute thereto 

on a basis of less than $3,000 salary per annum, and who are not receiving 

a disability allowance therefrom, are under the provisions of Section 486-

33c, General Code, properly included in the membership of the public 

employes retirement system to the extent of any further compensation 

up to a maximum for both systems of $3,000 per annum. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




