
OPINION NO. 82.021 

Syllabut: 

R.C. 6137.05 authorizes a board of county commissioners to use a 
fund established under R.C. 6137.02 for the maintenance of township 
ditches improved pursuant to petitions initiated under former R.C. 
6139.01 (repealed 1981). 

To: Ronald J. Mayle, Sandusky County Prosecuting AHomey, Fremont, Ohio 
By: William J. Brown, AHomey General, April&, 1982 

1 have before me your letter which asks whether a board of township trustees 
or a board of county commissioners has primary responsibility for the maintenance 
of township ditches, and whether R.C. Chapter 6137 provides the proper statutory 
authority for the maintenance of such ditches. It is my understanding, based upon 
conversations between your office, the office of the county engineer, snd a 
member of my staff, that you are concerned with two ditches which run cross­
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county to provide drainage for agricultural or other land/ each located wholly 
within a townchip and within a single county. 

Boards of county commissioners and boards of township trustees may act only 
when statutorily authorized to do so. State ex rel. Shriver v. Board of 
Commi~ioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947) (syllibus, paragraphS 1, 2) 
(li[a] bOard of county commissioners is a creature of statute alone•••[and] 
possesses only such power and jurisdiction as are conferred expressly by statutory 
enactment"); Hopple v. Trustees, 13 Ohio St. 311, 324 (1862) (boards of township 
trustees "only possess the powers expressly conferred upon them, as such body and 
officers respectively, by the statute •••"). Thus it is necessary to examine the 
pertinent statutes to determine whether either of these boards is authorized to 
maintain these ditches. 

R.C. Chapter 6137 mandates the establishment of a fund for the maintenance 
of ditches within each county. R.C. 6137.02 provides, in part: 

The board of county commissioners of each county shell establish 
and maintain a fund within each county for the repair, upkeep, and 
permanent maintenance of each improvement constructed 1mder 
Chapter 6131. of the Revised Code. • • • If the improvement affects 
only a single county of the state, the board of county commissioners 
of that county shall establish and maintain the f.und. 

R.C. 6137.05 authorizes the board of county commissioners to use this fund 1mder 
certain conditions by providing, in part: 

Therefore, a board of county commissioners would be authorized to maintain 
township ditches if improvements to such ditches were "constructed under sections 
6131.01 to 6131.64. • .of the Revised Code." 

1t is my understanding, based upon conversations between your office, the 
office of the county engineer, and a member of my staff, that these two ditches 
were improved pursuant to petitions filed with the township clerk u permitted 
under former R.C. 6139.01 (repealed 1981) which provided: 

A petition for the improvement of a ditch or drain which is 
located wholly within a township, which does not pass into or through 
a municipal corporation, which has an outlet within the township in a 
public watercourse, which does not benefit or damage land outside of 
the township, and which has not theretofore been located as a county 

lrhe term "township ditch" as used herein, therefore, refers only to this type 
of cross-county ditch. SUch ditches are to be distinguished from township 
roadside ditches which were, in part, the subject of 1981 Op. Att'Y Gen. No. 
81-G39. 

2R.C. 6137.01 is merely a definitional section. The maintenance fund is 
created under authority of R.C. 6137.02 as this sentence clearly intended to 
state. 

3R.C. Chapter 6133 concerns improvement of joint county ditches. R.C. 
Chapter 6135 concerns improvement of interstate county ditches. 
Accordingly, neither of these chapters are relevant to the question addressed 
herein. 

June 1982 
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ditch, may be filed with the clerk of such township Instead of with 
the county auditor as provided in sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, 
of the Revised Code. If such petition is filed with the clerk of the 
township, he shall at his office do all things required to be done by 
the auditor, and the board of township trustees shall at Its usual place 
of meeting do all things required to be done by the board of county 
commissioners in drainage improvements as is provided in such 
sections. The proceedi~ for such improvement shall be had in 
accordance with sectton8 31.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised 
Code, and shall be f:overned by such sections, except as mOdified in 
secbons 6139.01 to 6 39.05, inclusive, o! the Revised Code. (Emphasis 
added.) 

It is necessary to determine whether the legislature intended that 
improvements to township ditches constructed pursuant to proceedings "had in 
accordance with sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised Code, 
and. • .govemed by such sections" should be considered, for the purpose of R.C. 
6137.05, "improvement[s] CCinstructed under. • .[R.C.] 8131.01 to 6131.64," and, 
therefore, appropriate subjects for expenditure of maintenance funm under R.C. 
Chapter 6137. See Carter v. City of Youngstown, 146 Ohio St. 203, 65 N.E.2d 6S 
(1946) (syllabus, paragraph 1) (ri[i] n the construction of statutes the purpose in every 
instance Is to ascertain and give etfect to the legislative Intent •••"). The 
legislature has set forth under R.C. 1.49 certain rules of statutory construction to 
aid courts in the determination of legislative intent by providing, in part, that: 

If a statute is ambiguous, the court, in determining the intention 
of the legislature, may consider among other matters: 

(A) The object sought to be attained; 
(B) The circumstances under which the statute was enacted; 
(C) The legislative history; 
(D) The common law or fermer statutory provisions, including 

laws upon the same or similar subjects; 
(E) The consequences of a particular construction. • • • 

If the phrase "any improvement constructed under. • .[R.C.] 6131.01 to 
6131.64" is interpreted so as to exclude township ditches improved pursuant to 
petitions initiated under former R.C. 8139.01, the maintenance fund established 
under R.C. Chapter 6137 could not be used for maintenance of the township ditches 
in question despite the requirement ut1der former R.C. 6139.01 that proceedings in 
the improvement process "shall be had in accordance with sections 6131.01 to 
6131.64, inclusive, of the Revised Code, and shall be governed by such 
sections••••" Such an interpretation would, therefore, lead to the result that a 
maintenance fund established under R.C. 6137.02 could be used for the maintenance 
of some ditches improved pursuant to the proceedings set forth in R.C. Chapter 
6131, but not tor others. This consequence, which necessarily fiows from a narrow 
construction of the pertinent phrase, would seem to be unreasonable. Such a 
narrow interpretation of R.C. 6137.05, accordingly, is inconsistent with the 
following rule of statutory construction. 

The General Assembly will not be presumed to have intended to enact 
a law producing unreasonable or absurd consequences. It is the duty 
of the courts, if the language of a statute fairly permits or unless 
restrained by the clear language thereof, so to construe the statute as 
to avoid such a result. 

State ex rei. Cooper v. Savord, 153 Ohio St. 367, 92 N.E.2d 390 (1950) (syllabus, 
paragraph 1). • 

A narrow construction of R.C. 6137.05 would also lead to an unreasonable 
situation in which no public body would have the authority to maintain these 
ditches. The statutes pertaining to maintenance of township ditches were formerly 
set forth under R.C. Chapter 6141. Under those statutes, boards of county 
commissioners had the duty and authority to maintain township ditches. See R.C. 
6141.02 to 6141.04 (repealed 1981) (authorizing boards of county commissiOners to 
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delegate this duty to the county engineer or another individual who would act as 
ditch supervisor for the township(s), would supervise cleaning out and repair of 
ditches constructed by a board of township trustees or a board Cif county 
commissioners, and who was under the control of the board of co~mty 
c~mmissioners); see also 1927 Op. Att'y Gen. No. 1362, vol. IV, p. 2483 (syllabus, 
paragraph 1) ("county commissioners are vested with sole authority in regard to the 
constructing, cleaning and repair of township ditches, except that the township 
trustees have authority under the provisions of Section 6603, General Code [later 
R.C. 6139.01], to improve a township ditch or drain within the limitations contained 
in said section"). R.C. Chapters 6139, concerning improvement of township ditches, 
and 6141, concerning maintenance of township ditches, were repealed by Am. H.B. 
No. 268, 1980 Ohio Laws, Part V 810 (eff. April 9, 1981), which also repealed or 
amended numerous other statutes relating to ditch and drainage improvements and 
maintenance. Clearly, upon repeal of R.C. Chapter 6141, the grant of authority to 
boards of county commissioners was removed, unless it was subsumed under some 
other statutory provision. 

The analysis of Am. H.B. 268 provided by the Legislative Service Commission 
to members of the legislature during consideration of the bill stated that R.C. 
Chapter 6141 "constitutes the current law for cleaning and repairing ditches. The 
bill, which largely incorporates these present statutes in other statutes, repea.1s this 
chapter." The analysis further stated that the bill "[t) ransfers to boards of county 
commissioners or repeals boards of township trustees' drainage powers and duties." 
While courts do not regard these analyses as determinative of legislative intent, 
they are another of the factors which may be considered when construing statutes. 
~Meeks v. Papadopoulos, 62 Ohio St. 2d 187, 191, 404 N.E.2d 159, 162 (1980); ~ 
ex rel. Consolidation Coal Co. v. Industrial Commission, 62 Ohio St. 2d 147, 149, 404 
N.E.2d 141, 143 (comment in Leg'ls1at1ve Serv1ce Commission analyses is an aspect of 
the circumstances under which the analyzed statutes were enacted). 

Based upon the foregoing, it is clear that county commissioners have long had 
the duty to maintain township ditches of the type in question. Am. H.B. 268 which 
revised the ditch laws shows no clear intention to repeal this authority or to create 
a void of authority in the area of township ditch maintenance. Rather, the bill was 
intended to transfer the authority to other statutory sections upon the repeal of 
R.C. Chapter 6141. Currently, only R.C. Chapter 6137 provides authority to 
maintain ditches within a county. That authority is vested in the board of county 
commissioners. Absent clear statutory language which demonstrates such an 
intention, it would be improper to construe R.C. 6137.05 so as to exclude township 
ditches and cause confusion or other unreasonable consequences. 

I therefore conclude, and you are advised, that R.C. 6137.05 authorizes a 
board of county commissioners to use a fund established under R.C. 6137.02 for the 
!Daintenance of township ditches improved pursuant to petitions initiated under 
former R.C. 6139.01 (repealed 1981). 

June 1982 
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