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OPINION NO. 1183 

Syllabus: 

1. If the total estimated cost of resurfacing a county
road does not exceed $6,000.00 per mile, the Board of County
Commissioners may elect to proceed, either under the provisions 
of Section 5555.61, Revised Code, or of Section 5555.71, Re­
vised Code. 

2. If the total estimated cost of resurfacing a county
road does not exceed $6,000.00 per mile and the Board of County
Commissioners elects to proceed by force account, the provisions 
of Section 5543.19, Revised Code, are applicable. 
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To: Charles W. Ayers, Knox County Pros. Atty., Mt. Vernon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 1, 1964 

I have before me your request for my opinion, reading 
as follows: 

"The Board of County Commissioners have 
determined to undertake a resurfacing program
by blacktop of some of the county roads. There 
are sufficient funds in the road and bridge 
fund to pay for such resurfacing. The cost of 
such work as estimated by the county engineer 
which includes, labor, material, freight, fuel, 
hauling, use of machinery and equipment with 
an operator furnished under R.C. Section 5555.71 
will not exceed $6,000.00 per mile. However, 
the county does not own the machinery necessary 
to perform the work of resurfacing the road with 
blacktop nor does the county have any employes 
who have the experience as operators of such 
equipment. The county can lease the necessary
machinery equipment with an operator furnished 
from a contractor who is in the business of re­
surfacing roads with blacktop." 

The question presented is as follows: 

"May the county commissioners proceed by
force account in such blacktop program and au­
thorize the county engineer to lease the necessary
machinery equipment with an operator furnished 
under R.C. Section 5543.19 and R.C. Section 
5555.71 or must the county advertise for bids 
for furnishing all the labor, materials, equip­
ment and doing the work as provided in R.C. 
Section 5555 .61?" 

Section 5555.61, Revised Code, provides as follows: 

"After the board of county commissioners 
decides to proceed with the improvement, it 
shall advertise for bids once, not later than 
two weeks prior to the date fixed for the let­
ting of contracts, in a newspaper published and 
of general circulation in the county, but if 
there is no such newspaper published in the 
county then in a newspaper having general cir­
culation in said county. The board may also 
cause advertisements for bids to be inserted 
in some trade paper or other publication to be 
designated by it. Such notice shall state 
that copies of the surveys, plans, profiles, 
cross sections, estimates, and specifications
for such improvements are on file in the office 
of the board, and the time within which bids 
will be received. The board may let the work 
as a whole or in convenient sections, as it de-
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termines, and shall award the contract to the 
lowest competent and responsible bidder. Such 
contract shall be let upon the basis of lump 
sum bids, unless the board orders it let upon 
the basis of unit price bids." 

Section 5555.71, Revised Code, provides as follows: 

"Before undertaking the construction, recon­
struction, widening, resurfacing, repair, or im­
provement of a road, the board of county commis­
sioners shall cause to be made by the county en­
gineer an estimate of the cost of such work, which 
estimate shall include labor, material, freight, 
fuel, hauling-, use of machinery and equipment, and 
all other items of cost. The board may, in lieu 
of constructing such improvement by letting the 
work by contract, proceed by force account. 
When the total estimated cost of the work ex­
ceeds six thousand dollars per mile, the board 
shall invite and receive competitive bids for 
furnishing all the labor, materials, and equip­
ment and doing the work, as provided in section 
5555.61 of the Revised Code, and shall consider 
and reject such bids before ordering the work 
done by force account. When such bids are re­
ceived, considered, and rejected, and the work 
done by force account, such work shall be per­
formed in compliance with the plans and specifi­
cations upon which the bids were based. This 
section applies to new construction and repair
work." 

One of my predecessors in Opinion No. 2411, Opinions of 
the Attorney General for 1921, opined with regard to earlier 
versions of these present sections, that the two are so ut­
terly divergent in character that there is no reconciling
and giving effect to them except on the theory that the legis­
lature has conferred authority on the commissioners to elect 
as between the two methods of procedure. It was further 
concluded that when one procedure is resorted to, it must be 
followed to the exclusion of the other. 

In Opinion No. 2460, Opinions of the Attorney General for 
1921, it was stated that "section 6948-1 (Section 5555.71, Re­
vised Code) is a statute of limited application, and merely au­
thorizes the county commissioners to adopt the force account 
method instead of the contract method of completing road pro­
jects formally undertaken under section 6906 et seq., General 
Code." The opinion continued "£s/o far then as the actual 
carrying out of the force account project is concerned, refer­
ence must be had to section 7198 et seq." (Section 5543.19, 
Revised Code) 

I concur with the statements as expressed in the afore­
mentioned Opinions, #2411 and #2460. It would appear that the 
earlier provision, enacted in 1915, was mandatory in form, 
while the later provision, passed in 1917, relative to force 
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account is merely permissive. In other words, the legislature 
having laid down a mandate for the procedure of the county com­
missioners in conducting road repair, saw fit at a later time 
to give them permission to perform the work in another manner, 
to wit, by turning the matter over to the county engineer. 

Section 5543.19, Revised Code, provides as follows: 

"The county engineer may, when authorized 
by the board of county commissioners, employ 
such laborers and teams, lease such implements 
and tools, and purchase such materials as are 
necessary in the construction, reconstruction, 
improvement, maintenance, or repair of roads, 
bridges, and culverts, by force account." 

It was concluded in Opinion No. 3139, Opinions of the 
Attorney General for 1931, page 527, as disclosed by the 
syllabus: 

"When the county commissioners have au­
thorized the surveyor to construct or improve 
a road by force account, under the provisions 
of section 7198 of the General Code, the sur­
veyor has the sole power to contract with 
laborers with reference to the construction 
of such improvement, and the approval of the 
county commissioners is not required as a 
condition precedent to the payment of such 
wages." 

It is noted that the title of "County Surveyor" was 
changed to that of "County Engineer" in 1935, (116 Ohio 
Laws, 283). 

Opinion No. 768, Opinions of the Attorney General for 
1951 and Opinion No. 5275, Opinions of the Attorney General 
for 1955 are in general accord with the 1931 opinion. 

In Opinion No. 1124, Opinions of the Attorney General 
for 1957, I had occasion to review and explain the many 
opinions directed to questions arising under Sections5555.61 
and 5555.71, supra, and predecessor sections, and concluded 
as disclosed "6ytl'ie first branch of the syllabus: 

"Under authority of Section 5543.19, Re­
vised Code, a resolution of a board of county
commissioners, duly adopted and entered in 
the minutes, authorizing a county engineer to 
proceed in the construction, reconstruction, 
improvement, maintenance or repair of roads, 
bridges and culverts by force account, grants 
to him the power to hire and discharge em­
ployees and, unless the board specifically 
reserves to itself the right to purchase ma­
terials, to make such purchases without super­
vision or interference." 
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I reaffirm the conclusion expressed in this syllabus. 

Accordingly, and based upon the foregoing authority and 
upon a reading of the statutes, it is my opinion and you are 
hereby advised that: 

1. If the total estimated cost of resurfacing a county 
road does not exceed $6,000.00 per mile, the Board of County 
Commissioners may elect to proceed, either under the provisions 
of Section 5555.61, Revised Code, or of Section 5555-71, Re­
vised Code. 

2. If the total estimated cost of resurfacing a county 
road does not exceed $6,000.00 per mile and the Board of 
County Commissioners elects to proceed by force account, the 
provisions of Section 5543.19, Revised Code, are applicable. 
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