
760 OPINIONS 

1. CHILDREN'S HOME-BOARD OF TRUSTEES OF DIS­
TRICT-NO AUTHORITY TO CONTRACT TO BOARD 

CHILDREN IN HOME WITHOUT PLACEMENT THEREIN 
BY COUNTY WELFARE DEPARTMENT OR JUVENILE 

COURT. 

2. JUVENILE COURT-MAY COMMIT CHILDREN DIRECTLY 
TO DISTRICT CHILDREN'S HOME-SECTION 1639-30 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The board of trustees of a district children's home is without authority to 
contract to board children in said home without having such children placed therein 
by the county welfare department or the juvenile court. 

2. The juvenile court, pursuant to Section 1639-30 of the General Code of 
Ohio, may commit children directly to a district children's home. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, November 22, 1950 

Hon. J. IL L,mneck, Director, Department of Public \Velfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This \\'ill acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follo\\'s : 

"The State Department of Public vVelfare, through its 
Division of Social Administration and under the authority of Sec­
tion 1352-1 of the General Code, passes upon the fitness of chil­
dren's homes to recei\'e and care for children committed to such 
homes. 

"Stark and Columbiana Counties operate a district children's 
home. under the provisions of Section 3109 to 3126, inclusive, 
oi the ( ;eneral Code, \\'hich is known as the Fairmont -Children's 
Home and which is located near Alliance, Ohio. In each of these 
counties, a County Welfare Department has been established, and 
there is no Executive Secretary of a County Child vVelfare Board. 
Some question has arisen over the duties and responsibilities of 
the County Vvelfare Director and of the trustees of the Fairmount 
Children's Home. In connection with our licensing authority, we 
desire your opinion on the following: 

'· I. May the trustees o.f a district children's home contract 
to hoard children in such a home without having such children 
placed therein by the County vVel fare Department or the Juvenile 
Court? 

"2. :.\Iay a Juvenile Court commit children directly to a 
district children's home? 

"3. lf the trustees of a District <Children's Home have auth­
ority to admit children into such home without having been com­
mitted thereto by a Juvenile Court, or without being placed 
therein by a County \,\Tel fare Department, does the County \Vel­
fare Department have exclusive authority to remove, transfer, 
and discharge such children from a district children's home? I 
refer you to Section 3070-25 and Section 3126 of the General 
Code." 

House Bill No. 418, passed by the 96th General Assembly, 12r 

0. L. 538, was adopted for the purpose of recodifying the statutes re­

bting to children by amending certain of Sections 3109 to 3126, inclusive, 

by enacting supplemental Sections 3070-1 to 3070-36, inclusive, of the 

General Code, and by repealing certain sections of the General Code. 
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It appears from your communication that the county welfare depart­

ment was established subsequent to the establishment of a district chil­

dren's home. Be that as it may, Section 3070-4 of the General Code pro­

vides that: 

"1n any county in which a department of welfare has been 
established and in which there is no child welfare board or board 
of trustees of a county children's home, at the time of the effec­
tive elate of this act, such department shall, upon the effective elate 
of this act, have all the powers and duties of a child welfare board, 
and neither such board shall thereafter be created." 

By virtue of Section 3070-4, supra, the county welfare department 

is now vested with all the powers and duties of a child welfare board, in 

view of the fact that no board of trustees of the county children's home 

or a child welfare board was in existence at the time of the adoption of 

House Bill 418. 

At the outset it must be kept in mind that a board of trustees of a 

district children's home is a creature of statute and has only those po,Yers 

specifically granted to it by law or such as may necessarily be implied 

therefrom. 

The powers and duties of the board of trustees of a district children's 

home are specifically provided for in Section 3126 of the General Code, 

and it reads: 

"The trustees of a district children's home shall appoint the 
superintendent thereof. Before entering upon his duties the super­
intendent shall give a bond to the trustees in such sum as they 
shall fix with sufficient surety, conditioned upon the faithful per­
formance of his duties and the full and faithful accounting of 
the funds and properties coming into his hands. 

"The superintendent shall appoint all employes. All employes 
of the home except the superintendent shall be in the classified 
civil service. 

"The superintendent, under the supervision and subject to 
the rules and regulations of the trustees, shall control, manage, 
operate and have general charge of the home and shall have the 
custody of its property, files and records. 

"The children to be admitted for care in such home, the 
period during which such children shall be cared for therein and 
the removal and transfer of children therefrom shall be deter­
mined by the executive secretaries of the respective counties, sub­
ject to the terms of the agreement, surrender or commitment 
respecting any child. 
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"Laws relating to the operation, maintenance and manage­
ment of a county children's home shall, so far as applicable and 
except as otherwise provided herein, govern the operation, 
maintenance and management of district children ·s homes.'' 

It must be observed that Section 3126, supra, in no way grants author­

ity to the board of trustees of the district children's home to enter into a 

contract to board children in such a home without having such children 

placed therein by the county welfare department or the juvenile court. 

However, Section 3070-23, General Code, implies that contracts may be 

entered into with certain organizations. Said section reads as follows: 

.. If there is no cl:!iklren's home in the county or if the facili­
ties for institutional care are inadequate, the board of any county 
may, subject to the approval of the division and the board of 
county commissioners, enter into an agreement with the board 
or a certified organization located in another county or with the 
trustees of any district or semi-public children's home, or with 
any agency or institution outside the state for the furnishing of 
institutional care to children of the county.'' 

~ ow as to the authority of the juvenile court to commit children 

directly to a district children's home, Section 1639-30 of the General Code 

provides in part that : 

* * If the court shall find that the child is delinquent, 
neglected, or dependent, it may by order duly entered proceed as 
follows: 

.. L. Place the child on probation or under superYision in its 
own home or in the custody of a relative or in an i11stit11tio11 or in 
a certified foster home, wherever situate, upon such terms as the 
court shall determine; provided, however, that the court may place 
delinquent children on a free or wage -basis in uncertified foster 
homes. 

'· 2. Commit the child temporarily or permanently to the 
division of social administration of the state department of pub­
lic welfare, or to a county department, board or certified organiza­
tion, or to any institution or to any agency in Ohio or in another 
state authorized and qualified to provide or secure the care, treat­
ment or placement, required in the particular case. * * * " 

There can be no doubt that a district children's home is an institution 

for the care of children within the meaning of Section 1639-30, supra. 
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Section 1639-57 of the General Code provides that: 

"It is hereby made the duty of the county commissioners to 
appropriate such sum of money each year as will meet all the ad­
ministrative expense of the court exercising the powers and 
jurisdiction conferred in this chapter, including reasonable ex­
penses of the judge and such officers and employes as he may 
designate in attending conferences at which juvenile or welfare 
problems are discussed, and such sum each year as will provide 
for the maintenance and operation of the detention home, the 
care, maintenance, education and support of neglected, dependent 
and delinquent children, other than children entitled to aid under 
the aid to dependent children law, section 1359-31 et seq., Gen­
eral Code, and for necessary orthopedic, surgical and medical 
treatment, and special care as may be ordered by the court, for 
any neglected, dependent or delinquent children, as herein pro­
vided. All disbursements froni such appropriations shall be upon 
specifically itemized vouchers, certified to by the judge of the 
court." ( Emphasis added.) 

In view of the foregoing, it is my opinion that: 

r. The board of trustees of a district children's home is without 

authority to contract to board children in said home without having such 

children placed therein by the county welfare department or the juvenile 

court. 

2. The juvenile court, pursuant to Section 1639-30 of the General 

Code of Ohio, may commit children directly to a district children's home. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




