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OPINION NO. 66-040 

Syllabus: 

A school district to which another school district 
is to be transferred pursuant to Section 3311.231, Revised 
Code, may, subsequent to the election in the district to 
be transferred, approve said transfer, and prior to the 
effective date of said transfer, levy a tax outside the 
10 mill limitation imposed by Section 2, Article XII, 
Ohio Constitution, and subsequent to the effective date 
of the transfer, levy said tax against the whole of the 
new taxing district. 

To: Donald D. Simmons, Wood County Pros. Atty., Bowling Green, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 21, 1966 

Your request for my opinion is as follows: 

"The voters of School District 1A1 

approved the transfer of all of that 
district into School District 'B', pur­
suant to the provisions of Ohio Revised 
Code Section 311.231, sic (3311.231),
in the general election held in November, 
1965. The transfer will become effective 
July 1, 1966. 

"Subsequent to the election, and, of 
course, prior to the effective date of the 
transfer, School District 'B' proposes to 
levy two taxes outside the 10 mill limita-
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tion, one 3 mill permanent improvement levy
for a five year period, and one 3 mill gen­
eral operating levy for current expenses
for a five year period, pursuant to Section 
5705.21 Ohio Revised Code. These two ad­
ditional levies will be placed before the 
voters of School District 'B' in May of 
1966, prior to the date of transfer and, 
if passed, will take effect January 1, 
1967. 

"In the event one or both of these 
levies pass, may the increase be levied 
against the territory to be added in 
July (e.g. School District 'A') when 
said increase was not in existence at 
the time the voters of that school dis­
trict voted to become a part of School 
District 1B1 ?" 

Section 3311.231, Revised Code, provides in pertjn~nt 
part: 

"A county board of education may 
propose, by resolution adopted by ma­
jority vote of its full membership, or 
qualified electors of the area affected 
equal in nu.~ber to not less than fifty­
five per· cent of the qualified electors 
voting at the last general election re­
siding within that portion of a school 
district proposed to be transferred may 
propose, by petition, the transfer of a 
part or all of one or more local school 
districts within the county to an adjoin­
ing county school district or to an ad­
joining city or exempted village school 
district. 

"A county board of education adopt­
ing a resolution proposing a transfer of 
school territory under this Section shall 
Cile a copy of such resolution together
with an accurate map of the territory de­
scribed in the resolution, with the board 
of education of each school district whose 
boundaries would be altered by such pro­
posal. Where a transfer of territory is 
proposed by a county board of education 
under the provisions of this section the 
county board shall, at its next regular
meeting that occurs not earlier than the 
thirtieth day after the adoption by the 
county board of the resolution proposing
such transfer, adopt a resolution making
the transfer as orlginally proposed un­
less, prior to the expiration of such 
thirty-day period, qualified electors re­
siding in the area proposed to be trans­
ferred, equal in number to a majority of 
the qualified electors voting at the last 
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general election, file a petition of re­
ferendum against such transfer." 

This office has been asked to render numerous opinions
concerning the consolidation of school districts by county 
boards of education under Section 3311.26, Revised Code • 
.Furthermore, the courts of Ohio have, _on many oc_casions, 
rendered decisions construing Section 3311.26, supra. 
While Section 3311.231, supra, to which your request is di­
rected concerns the transfer of a local school district ter­
ritory to a city exempted village or adjoining county district 
rather than a consolidation of two or more districts, I am 
convinced that an examination of the opinions and cases re­
lating to Section 3311.26, supra, will reveal logical conclu­
sions that are of aid in answering your inquiry. 

Section 3311.26, supra, was commented on in the case, 
Kellenberger v. Board of Education, 173 Ohio St., 201, which 
held that Section 2, Article XII, Ohio Constitution, was not 
violated where a levy was passed outside the tax limitation 
in one school district and was subsequently applied as to 
the whole of the consolidated district where one district 
was not included in the former district at the time of the 
vote, did not vote on said levy and was not part of the 
taxing district at the time of such vote. The Court cited 
with approval the case of Gigandet v. Brewer, County
Treasurer, 134 Ohio St., 86, in which an analogous question 
was raised and it was stated at page 92 of the Gigandet case: 

"The buildings and equipment of the 
two old districts, from which the new 
district was created, became the proper-
ty of the new district, and the indebted­
ness of the old districts became that of 
the new. If constitutionally possible,
since the residents of the new district 
were to obtain the benefits, equitably they 
should discharge the obligations which were 
incurred to create such benefits." 

Under the provisions of Section 5705.01, Revised Code, 
part of the Uniform Tax Levy Law, every school district, ex­
cept a county district, is declared to be a "subdivision" for 
the f,Urpose of tax laws and that same section defines "taxing
unit I as meaning "any subdivision or other governmental dis­
trict having authority to levy taxes", and it is further pro­
vided that the board of education is the taxing authority for 
its district. 

In Opinion No. 6354, page 185, Opinions of the Attorney 
General for 1956, my predecessor concluded that the taxing
district created by consolidation of two former districts 
does not come into existence until the consolidation be­
comes effective. I concur in that conclusion and find it 
equally applicable to the situation before me. Therefore, 
school district A, as designated in your inquiry, is not 
any new part of the taxing district until the transfer be­
comes effective. Moreover, as I stated in Opinion No. 96, 
Opinions of the Attorney General for 1963, territory which 
is the subject of a transfer under Section 3311.231, supra,
does not pass to or vest in the acquiring school district 



2-67 OPINIONS 1966 Opln. 66-044 

for any purpose until the effective date of transfer. I 
am persuaded that since no taxing district will come into 
existence for any purpose until the effective date of the 
transfer, the district to which the transferred district 
will be attached is not prohibited ·from passing tax levies 
before the transfer becomes effective. 

The cases Kellenberger v. Board of Education, supra,
and Gigandet v. Brewer, supra, make it clear that such levies 
may be applied to the whole of the new taxing district. The 
benefits conferred by the levies outside the tax limitation 
will accrue to school district A, referred to in your re­
quest letter, subsequent to the effective date of the 
transfer. It would seem to be inequitable to require only
the taxpayers of school district B to bear the tax burden, 
the benefits of which will accrue to those of the trans­
ferred district as well. 

The electors of school district A have voiced their 
approval of the transfer by voting for it and, thereby,
have agreed to accept not only the benefits but also the 
burdens of providing those benefits both as to those as­
swned in the past and those to be assumed after the vote. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby ad­
vised that a school district to which another school dis­
trict is to be transferred pursuant to Section 3311.231, 
Revised Code, may, subsequent to the election in the dis­
trict to be transferred, approve said transfer, and prior 
to the effective date of said transfer, levy a tax outside 
the 10 mill limitation imposed by Section 2, Article XII, 
Ohio Constitution, and subsequent to the effective date of 
the transfer, levy said tax against the whole of the new 
taxing district. 




