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BUILDING AND LOAN ASSOCIATION, SOLVENT MUTUAL­

WHERE BOARD OF DIRECTORS GAVE "NOTICE" FIXING TIME 

AND AMOUNT, WITHDRAWAL STOCK DEPOSITS, SUCH AS­

SOCIATION MAY NOT ACCEPT THE WITHDRAWAL OF SUCH 

STOCK DEPOSITS FOR SALE MUNICIPAL BONDS OWNED BY 

IT-SAID BONDS IN DEFAULT FOR PAYMENT, PRINCIPAL 

AND INTEREST. 

SYLLABUS: 

Where the board of directors of a solvent mutual building and loan 
association has given notice pursuant to the constitution and by-laws of 
such association, fixing the time and amount in which stock deposits may 
be withdrawn, such association may not lawfully accept the withdrawal 
of such stock deposits for the sale of municipal bonds owned by it, which 
are in ·default for the payment of principal and interest. 

Columbus, Ohio, June 18, 1942. 

Hon. Charles S. Merion, 

Superintendent of Building and Loan Associations of Ohio, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter requesting my opinion, which reads 

as follows: 
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"If a building and loan association which is purely a mutual 
company and solvent, can, as outlined in Attorney General"s 
Opinion 949-1933, accept withdrawal stock deposits of a pur­
chaser in payment for real estate sold by the association (see 
paragraph two of syllabus of Opinion), can it also accept such 
withdrawable stock deposits for the sale of other types of assets 
as well, including municipal bonds which are in default for pay­
ment of principal and interest. 

I call to your attention the following excerpt from the above 
mentioned Opinion: 

'It follows that if it is mutually agreeable, the association 
can pay him in real estate.' 

The question comes up in my mind that if such stock depos­
itor can be paid by turning over to him one kind of assets, he 
can as well be paid by receiving all kinds of assets; that there 
is no distinction between types of assets that can be used in such 
transactions." 

Subsequent to, and in answer to our inquiry for additional facts, you 

wrote as follows: 

"The savings and loan association in question has been re­
quiring notice for withdrawal although, as a matter of fact, I 
understand that they have none on hand and have had none on 
hand for a long time. This does not mean, however, that they 
have been paying out funds freely to their stockholders, but 
rather they have satisfied their customers by paying out various 
sums from time to time, so that actually no notices have been 
filed. But regardless of that, and in the light of Opinion No. 
949, when read in its entirety, I am wondering whether the fact 
that notice of withdrawal might be filed would have any bearing 
upon the situation. 

If all funds were presently withdrawable, the question which 
I have originally raised could not be raised, because such stock­
holder could cash in his stock and buy municipal bonds. 

As I recall reading Opinion No. 949, that opinion held that 
such stock could be used for the payment of mortgages, whether 
delinquent or not, and for the purchase of real estate, whether 
such stock was presently withdrawable or not, and without 
regard to the question of application for withdrawal. 

The by-laws of the association in question are of the stan­
dard type, and copy of the section relating to withdrawals is 
hereto attached." 

Article IV, Section 15 of the by-laws of this association which au­

thorizes "notice of withdrawal," a copy of which is submitted with your 

second letter, reads as follows: 
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"Applications to surrender shall be filed in the order re­
ceived, and paid in the order filed, as fast as one-half of the 
receipts of the company from payments on the principal of its 
outstanding mortgages will, in the judgment of the Board of 
Directors, permit. The directors may, however, apply such 
further part of the principal or other receipts of the company to 
the payment of withdrawing members' shares whenever in their 
judgment the business of the company will not suffer thereby. 

The directors may, in their discretion, fix the maximum 
sum, which shall be paid to any withdrawing member, while 
other unpaid notices are on file, on which a like amount has not 
been paid. The Board of Directors may fix a sum not to ex­
ceed $100.00, which may be paid to any person in any thirty 
days, regardless of the order of filing, while other unpaid notices 
are pending. And the Board of Directors, or the Finance Com­
mittee, may, when in their judgment the best interests of the 
company, and its stockholders can be served, permit a set-off of 
any withdrawable stock against a mortgage loan where both 
appear in the same name or belong to the same person or corpor­
ation. 

Members may, however, withdraw all or any part of their 
stock, without giving notice in writing; if and when, in the judg­
ment of the Board of Directors, such withdrawals should be 
permitted. 

The directors may, in their discretion, decla.re and pay 
dividends out of the earnings of the company, while unpaid 
notices are on file." 

The basic facts therefore appear to be that the association in ques­

tion is "solvent," but "on notice," i.e., a member may not withdraw all 

or any part of his stock without giving notice in writing of his intention 

so to do. 

By requiring a notice of withdrawal, the board of directors has as­

sumed complete control of the disbursement of funds. and have limited it 

to such amounts and to such times as they deem proper, whereas in an 

open, unrestricted, solvent building and loan association, operating with­

out the notice requirement, the stockholders may withdraw all or part 

of their stock deposits at any time they see fit. 

Having placed the above restriction upon the withdrawal of funds, 

the ques_tion is, may the board sell municipal bonds owned by the associ­

ation, which in this case you say are in default for payment of principal 

and interest, to a stockholder and accept his withdrawable stock deposits 

as payment for the defaulted bonds without regard to the notice re­

quirement. 

https://decla.re
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Except for the fact that this association is "on notice," it is clear 

that a stockholder has a right to cancel his subscription at any time and 

to be paid back all money paid by him on his stock subscription. This 

is provided in Section 9651, General Code, and is called "repurchase of 

stock credits." If he withdraws money paid on his stock subscription, 

he then stands in the same position as any other prospective purchaser 

of salable assets of the building and loan association in question. The 

mere fact that his money came from a stock account which had been 

repurchased by the association and had been closed out by him in its 

entirety, or in part, would work no bar against him in any way. Neither 

would the fact that the asset purchased was a municipal bond in default 

both as to principal and interest. 

However, your second letter states that the association is "on notice" 

and this I consider the crux of your question. The "on notice" feature 

applies to all stockholders and must apply to all in the same class. It 
would be unfair and inequitable, if not a violation of the notice require­

ment itself, to permit one stockholder to take out or withdraw more of 

his stock account than others in the same class. 

Such a preference if approved by the board of directors or your de­

partment might place the association in a position where the liquidat~~ 

sections of the General Code wciuld apply. I refer to Section 68 7, Gen­

eral Code, which authorizes the Superintendent of Building and Loan 

Associations to take possession of the business and property of an associ­

ation when he finds that "it is conducting its business in whole or in 

substantial part contrary to law, * * * or that its affairs are not being 

conducted for the best interests of its depositors, shareholders or credit­

ors." 

The duty to treat all stockholders alike who are m the same class 

has been clearly enunciated by the Supreme Court. In the case of 

Frederick v. Mutual Building and Investment Co., 128 O.S., 475, decided 

~fay 16, 1934, the second and third branches of the syllabus read as fol­

lows: 

"2. The right of a stockholder in a building and loan associ­
ation, to withdraw his stock deposits under the provisions of 
Section 9651, General Code, depends upon the terms and con­
ditions of the constitution and by-laws of such association and 
such withdrawal can be accomplished only in accordance with 
such terms and conditions. 
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3. The opportunity of stockholders to withdraw their stock 
deposits from a building and loan association should be accorded 
on equal terms to all who are in the same class; and subject to 
any rights of other claimants which may be superior, a prefer­
ence granted to part of such stockholders with regard to such 
withdrawals creates an equity in the assets in favor of those who 
have been discriminated against." (Emphasis mine.) 

See also Schuster v. Mortgage Loan Co., 139 O.S., 315, as to what 

constitutes a breach of trust. 

I have considered Attorney General's Opinion No. 949 for the year 

1933, and believe the underlying facts in that opinion are different from 

the facts presented in your question. In the 1933 opinion the question 

was whether a stockholder of a solvent mutual building and loan associ­

ation, but "on notice," could apply his stock deposits on a mortgage 

loan made to the identical stock depositor, regardless of whether the 

mortgage was in good standing or past due. The then Attorney General 

held that the building and loan association could accept running stock 

accounts in payment of such mortgage loans. You will note that the 

debtor and creditor in that case were the same person. In the question 

propounded by you the debtor and creditor are not the same person. The 

proposed sale of a municipal bond to a stockholder-depositor presents an 

entirely different situation. There is n<? possible right of set-off. The 

bond is an asset belonging to all the stockholders, and the obligor is a 

municipality. The stock deposit of the prospective purchaser cannot be 

applied to the bond account. To permit one stockholder of an associ­

ation "on notice" to acquire this municipal bond by purchase and apply 

on that purchase his stock deposit account would give him a preferential 

position over all other stockholder-depositors similarly situated, as stated 

above. 

True, the 1933 opinion above cited in the last paragraph goes on to 

conclude that the building and loan association having the right to set off 

a stock account against the mortgage obligation of the stockholder, even 

though "on notice," may also "pay him in real estate." I do not believe 

the conclusion on the first question justifies the second as expressed in 

the second paragraph of the syllabus of that opinion. To pay one stock­

holder in advance of others even though the consideration be real estate, 

is in my opinion a preference. Furthermore, the Frederick case cited 

above was decided after the rendition of the 1933 opinion, and the clear 

statement of law in that case cannot be disregarded. I believe the case 
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of Ward v. The Xorth Fairmount Building and Savings Co., 5 X.P.. 133, 

decided by the Superior Court of Cincinnati in 1897, cited in the 1933 

opinion, but not followed, is applicable to your question and in accord 

with the decision in the Frederick case. 

Furthermore, the 1933 opinion, to which you refer, was based upon 

Section 9651, General Code, as it then existed. Said section at that time 

provided that "members may withdraw all or part of their stock deposits 

at such times, and upon such terms, as the constitution and by-laws 

may provide." 

Thereafter, effective June 29, 1934, said Section 9651 was amended 

to its present form which reads as follows: 

"To permit members to have their stock credits repurchased 
by the association in part or in full, at any time, and to require 
members to file applications therefor. Upon the receipt of such 
applications for repurchase, the association shall number and file 
the same in the order received and shall, within thirty days from 
the receipt of an application, either pay the holder the amount 
thereof in part or in full as requested, in the order filed, or apply 
at least one-third of the cash receipts of the association received 
thereafter ( after making proper provision for the payment of in­
terest on deposits, dividends paid on stock and stock deposits. 
borrowed money and taxes) from all sources except borrowed 
money, the proceeds from the sale of assets, and the proceeds de­
rived from foreclosure proceedings where the association is the 
purchaser, to the retirement of such applications in numerical 
order. Provided, however, that the board of directors shall have 
an absolute right to pay out of said one-third of said cash re­
ceipts or out of any other funds, in respect of any application, 
not exceeding one hundred dollars of any one stock account in 
any one month in any order; and provided further, that if any 
stockholder applies for the repurchase of more than one thousand 
dollars of any stock account or accounts he shall not be paid in 
excess of one thousand dollars in order when reached, subject 
to the foregoing provisions of this section, and his application 
shall be charged with such amount and shall be renumbered and 
placed at the end of the list of applications for repurchase and 
thereafter, upon again being reached, shall be paid a like amount, 
but not exceeding the amount of his stock account; and until 
paid in full shall continue to be so paid, charged, renumbered. 
and replaced at the end of the list until paid in full. Stock­
holders whose stock accounts, or parts thereof, are repurchased, 
shall thereupon be relieved of all liability with reference there­
to. Stockholders filing written application for the repurchase 
of their stock credits shall remain stockholders until paid. and 
shall not become creditors. Dividends upon the stock credit of 
any stockholder, to the extent of the amount of the application 
to repurchase, shall be discontinued while such application re­
mains upon a list for the repurchase of stock credits, provided 
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that dividends that would otherwise be paid upon such stock 
credits shall not be discontinued, notwithstanding the application 
of repurchase, in case said application is withdrawn in consid­
eration of restoration of said dividends. The repurchase value 
of the stock credit so requested to be repurchased shall be the 
amount thereof as defined by section 9649 of the General Code. 
In the event that the stock credit proposed to be repurchased 
is pledged with the association as collateral security for the pay­
ment of a loan, the amount of such loan, plus all interest and 
lawful charges thereon, shall be deducted from the repurchase 
value before any amount is paid to the member. No repurchase 
notice shall be deemed to have been received or to be valid on 
account of any stock credits which have been transferred on the 
books of the association within a period of sixty days preceding 
the date of such notice of repurchase. 

Provided, however, that whenever and so long as the associ­
ation is on notice, it may refuse to repurchase stock credits. 
Provided further that associations having deposits greater than 
the aggregate amount of stock credits, reserve, and undivided 
profits, shall not repurchase stock credits whenever and so long 
as the association has on file unsatisfied applications for the 
withdrawal of deposits." 

The enactment of Section 9651, General Code, in its present form 

clearly makes inoperative that portion of the 1933 opinion to which you 

refer. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that: 

Where the board of directors of a solvent mutual building and loan 

association has given notice pursuant to the constitution and by-laws of 

such association, fixing the time and amount in which stock deposits may 

be withdrawn, such association may not lawfully accept the withdrawal 

of such stock deposits for the sale of municipal bonds owned by it, which 

are in default for the payment of principal and interest. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




