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OPINION NO. 66-047 

Syllabus: 

A prosecuting attorney may not legally be appointed 
as chief probation officer ao long as he is serving in 
the capacity of prosecutor. Opinion No. 575, Opinions 
of the Attorney General for 1929, page 886, approved and 
followed. 

To: Elmer Spencer, Adams County Pros. Atty., West Union, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 28, 1966 

I have received your request for my opinion which 
reads as follows: 

"During the past approximate seven 
and one-half years, I have served as 
Prosecuting Attorney of Adams County as 
well as Probation Officer but since 
there was no money involved and since 
the Court and I did not think the Jobs 
would be incompatible I had not particu­
larly researched the problem. However, 
this year a very small appropriation was 
made for part-time pay of a Probation 
Officer and since there is some degree
of pay involved and in researching the 
problem, I note that a 1929 Attorney
General's Opinion #575 says that Prose­
cuting Attorneys cannot be Chief Proba-
tion Officers so long as he is serving
in the capacity of Prosecuting Attorney.
However, I also note that 1963 Opinion
#502 concerning a full time or part time 
Deputy Sheriff was held to be a compatible
position so long as it was physically pos­
sible for one person to perform the duties 
of both offices and such opinion over-ruled 
the second branch of the syllabus of Opinion
No. 1076, Opinions of the Attorney General 
for 1949, page 713. 

11This County is not in any position 
to employ a full time Probation Officer 
and to this date it has not been possible 
to combine this office with several other 
offices open as to possibilities for com­
bination but in light of the foregoing 
opinions, I would now request your opin­
ion if a Prosecuting Attorney, who of 
course is a part~ime official, to serve 
as a Probation Officer?" 

The authority for and the method of creation of a 
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county department of probation is contained 1n Section 
2301.27, Revised Code, which reads in pertinent part: 

"The court of common pleas may es­
tablish a county department of probation. 
The establishment of such department shall 
be entered upon the journal of said court 
and the clerk of the court of common pleas 
shall thereupon certify a copy of such or­
der to each elective officer and board of 
the county. Such department shall consist 
of a chief probation officer, and such 
number of other probation office»s and em­
ployees, clerks, and stenographers, as are 
fixed from time to time by the court. The 
court shall make such appointments, fix 
the salaries of appointees, and supervise 
the work of appointees. No person shall 
be appointed as probation officer who does 
not possess such training, experience, and 
other quallfications as are prescribed by
the adult parole authority created by sec­
tion 5149.02 of the Revised Code. ill 
positions within such department of probation
shall be in the classified service of the 
civil service of the county. 11 

(Emphasis added) 

Section 2301.27, Revised Code, supercedes Section. 1554-1, 
General Code, and the portion as underscored above 1s identi­
cal. The statute, therefore, is a prohibition against the 
employment, within the county department of probation, of 
-any persons who are ineligible for the classified county
civil service, which would include all-elective public of­
fice holders. 

In response to a substantially similar question in Opin­
ion No. 575, Opinions of the Attorney General for 1929, page
886, the then Attorney General stated: 

"Section 1554-1 of the General Code, 
to which you refer, authorizes the estab­
lishment by the judge or judges of the 
Common Pleas Court, with the concurrence 
of the board of county commissioners, of 
a department of probation. Said section 
provides that such department shall con­
sist of a chief probation officer and 
such other probation officers and em­
ployee as may be fixed from time to time 
by the Judge or judges, 

"Without further consideration of 
the provisions of Section 1554-1 and its 
related sections, suffice it to say that 
said section contains the following lan­
guage: 

"'All positions within such depart­
ment shall be in the classified service 
of the civil service of the county.' 
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"In my opinion No. 544, rendered under 
date of June 19, 1929, to the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public Offices, 
it was held, as disclosed by the syllabus: 

11 'A member of the city police depart­
ment who is in the classified civil service 
may not legally hold the office of a member 
of the city board of health at the same time, 
without violating the provisions of Section 
486-23, General Code, which prohibit any of­
ficer or ernploye in the classified civil ser­
vice from taking part in politics other than 
voting as he pleases and expressing freely 
his political opinions.' 

"In my said opinion reference was made 
to an opinion of my immediate predecessor,
found in Opinions of the Attorney General 
for 1928, Vol. II, page 1119, in which it 
was held: 

"'A person in the classified civil 
service of the state cannot be a candidate 
for the office of village councilman or 
hold said office by election or appointment
without violating the provisions of Section 
486-23, General Code. 1 

"Said opinion above referred to clearly 
holds that one may not hold a public office, 
whether elective or appointive, and at the 
same time be in the classified civil service 
of the state or county. 

"In view of the foregoing, it is unneces­
sary to consider the relative duties of the 
chief probation officer and the prosecuting 
attorney, in view of the general rule with 
reference to incompatibility. The former 
opinions seem to be dispositive of the ques­
tion. 

"* * * * * * * * *" 
Therefore, it is my opinion and you are hereby ad­

vised that a prosecuting attorney may not legally be ap­
pointed as chief probation officer so long as he is serving
in the capacity of prosecutor. Opinion No. 575, Opinions
of the Attorney General for 1929, page 886, approved and 
followed. 
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