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OPINION NO. 89-020 

Syllabus: 

1. 	 In order for a board of county commiasioners of a county with a 
population of less than one hundred twenty thousand to apply for 
an exemption under R.C. 3734.52(C)(I), it Is not necessary that 
the county own a solid waste facility. 

2. 	 A county that has established a single county solid w2ste 
manageme11t district may dissolve Its single district and become 
a member of a joint solid waste management district, provided 
that the conditions set forth In R.C. 343.0l(B) and R.C. 
3734.52(£) are fulfilled. 

3. 	 A county may withdraw from a joint solid waste management 
district and establish Its own single county district, provided that 
the conditio111 set forth In R.C. 343.0l(B) and R.C. 3734.52(£) are 
fulfilled. 
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To: Stephen M. Stern, Jefferson County Prosecuting Attorney, Steubenville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 29, 1989 

I have before me your request for my opinion conceming the formation of 
solid waste management districts. The provisions governing the formation of solid 
waste management districts are set forth in R.C. Chapter 343 and R.C. Chapter 
3734. Under 3734.52, each beard of county commissioners is required to establish a 
single county solid waste management district or to participate in establishing a 
joint solid waste management district with one or more other boards of county 
commissioners. I have rephrased your questions as follows: 

1. 	 If a county has a population of less than one hundred thousand, 
must it own a solid waste facility in order to qualify for 
formation of a single county solid waste management district 
under R.C. 3734.52(CX1)? 

2. 	 If a county has established a single county solid waste 
management district, ls the county precluded from dissolving its 
single district form and becoming a member of a joint district? 

3. 	 If a county Is a member of a joint solid waste management 
district, is the county precluded from withdrawing from the joint 
district and establishing its own single county district? 

Turning to your first question, I note that R.C. 3734.52(B) and R.C. 343.0l(A) 
require that each waste management district have a population of at least one 
hundred twenty thousand, except that a single county district may have a smaller 
population if the board of county commissioners ootains an exemption pursuant to 
R.C. 3734.52(C). You ask whether a county with a population under one hundred 
twenty thousand must own a solid waste facility In order to qualify for exemption 
under R.C. 3734.52(C)(l). R.C. 3734.52(C)(1) provides in pertinent part: 

The board of county commissioners of a county with a population 
of fewer than one hundred twenty thousand in which one or more solid 
waste facilities are located that have sufficient remaining capacity to 
dispose of all solid wastes generated within the county, or that has 
entered into a firm agreement that provides for the disposal of all solid 
wastes generated within the county whether within or outside the 
county or state, for a period of not less· than ten years after the 
effective date of this section may apply to the director for an 
exemption from the requirement under division (B) of this section that 
each district have a population of at least one hundred twenty 
thousand. The exemption application shall be accompanied by the 
board's certification and demonstration of access to sufficient solid 
waste management facility capacity to provide for the disposal of the 
solid wastes generated in the county during that ten-year period. 

Thus, in order to apply for exemption, the county must have one or more faclllties 
with sufficient capacity located within it or must have a firm agreement providing 
for disposal. In either case, the board of county commissioners must demonstrate to 
thE' Director of Environmental Protection that the county has "access to sufficient 
solid waste management facility capacity" and must obtain the approval of the 
Director for the exemption. I find no language in this statute which indicates that 
the General Assembly intended to require that the county itself own a solid waste 
facility. Indeed, such a requirement would be illogical In view of the fact that R.C. 
3734.52(C)(1) authorizes an application for exemption if the county has a firm 
agreement for disposal either within or outside the county. Such an agreement 
presumably would be with an entity other tha.11 the county and would provide for 
waste disposal by a facility that is not owned by the county. I conclude, therefore, 
that under R.C. 3734.52(CX1), a county ls not required to own a solid waste facility 
In order to qualify for formation of a single county solid waste ruanagement district. 

In your second question, you ask wheth~1: a county that establishes a single 
county solid waste management district ls precluded from dissolving its single 
district and becoming a member of a joint district. !n your third question, you ask 
whether a county is precluded from withdrawing from a joint solid waste 
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management district and establllhlJll lt• own single county district. The an,wers to 
these questions are found In R.C. 343.0l(B), which provides In pertinent part: 

..4 county may join an ui&ting joint distrkt by the adoption of a 
resolution by Its board of county commissioners requesting 
membership, upon approval of the board of directors of the district, 
and thereafter upon submission to and approval by the director of 
environmental protection of the solid waste management plan of the 
joint district formed by the joinder of the county and joint districts 
under section 3734,55 of the Revised Code .... ..4 county may wi~,'ulraw 
from a joint dis:rict by the adoption of a resolution by its board of 
county commissioners ordering withdrawal and vj)On submission to and 
approval by the director of the solid waste management plan or 
amended solid waste management plan of each county and joint district 
that results from the withdraw?cl under section 3734.55 or 3734.56 of 
the Revised Code. (Emphasis added.) 

Thua, R.C. 343,0l(B) authorizes a county to Join an exi1ti111 Joint wute management 
diatrlct and to withdraw from a joint diatrlct anJ e1tal>lllh a a!nsle county dlatrict 
upon approval of the board of county commiuloners and the Director of 
Environmental Protection. Additional requirements are imposed on such joinder or 
withdrawal in R.C. 3734.52(E). R.C. 3734 52(E)(I) requires each district resulting 
after withdrawal of a county from a joint district to have a population of at least 
one hundred twenty thouaand. R.C. 3734.52(£)(2) provides that a joinder to or 
withdrawal from a diatrict ahall not be final wttll the initial 10lid wute management 
plan of each newly created diatrict and the amended plan of each remaining district 
i11 approved by the Director of Environmental Protection. R.C. 3734.52(E)(2) also 
sets forth a time IChedule t'or submitting plana to the Director. R.C. 3734.52(E)(3) 
addresses the coinpolition of the solid waste man::gement policy committees of the 
proposed resultiq diatrlcts. I conclude, therefore, that a county may dissolve its 
single county aolid wute management diltrlct and become a member of a joint solid 
waste management diatrict, provided that the conditions set forth In R.C. 343.01(3) 
and R.C. 373-!.52(E) are fulfilled. These statutes also authorize a county to 
withdraw from a joint aolld wute management district and establish its own single 
county district, provided that the statutory condltlona are fulfilled. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that: 

I. 	 In order for a board of county commiuioners of a county with a 
population of lea than one hundred twenty thousand to apply for 
an exemption under R.C. 3734.Sl(C)(l), it is not necessary that 
the county own a 10lid wute facility. 

2. 	 A county that .Jll establlahed a shllle county solid waste 
mana1ement diltrict may dluolve its single district and become 
a member of a joint solid wute management district, provided 
that the condlttona aet forth In R.C. 343.0l(B) and R.C. 
3734.52(E) are fulfilled. 

3. 	 A county m~y withdraw from a joint 10lid wute nanagement 
diltrlct and establish Its own shllle county district, provided that 
the condltlona aet forth In R.C. 343.0l(B) and R.C. 3734.52(E) are 
fulfilled. 




