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in local districts, if there be a possibility of the contingency arising during the 
term of office or during the time which the contract of employment covers, 
which would make a position incompatible, the rule of incompatibility would 
apply. 

In an early English case, Rex vs. Tizzard, 9 B & C 418, Judge Bailey in 
speaking of incompatibility of offices uses this language: 

'I think that the two offices are incompatible when the holder cannot in 
every instance discharge the duty of each.' " 

In view of the foregoing, and in specific answer to your question, I am of the 
opinion that the offices of justice of the peace and county attendance officer are 
incompatible. 

936. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-CO-OPERATING WITH HIGHWAY DIREC­
TOR ON STATE ROAD IMPROVEMENT-MAY PAY PORTION OR 
ALL OF COST OF RIGHT OF WAY. 

SYLLABUS: 
County commissioners, in co-oPeration with the Director of Highwa)•s, may wwfully 

acquire the right of way required in connection with the improvement or repa.ir of any 
state highway, a11d may lawfully agree to and pay any agreed partial!, or all, of the 
cost of such right of way. 

CoLUMBUS, OHIO, September 30, 1929. 

HoN. HARRY K. FoRSYTH, Prosecuti11g Attorney, Sidney, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your letter of recent date, which 

reads as follows : 

"There is a bad right angle turn on State Highway No. 119 where it 
crosses the line between Auglaize and Shelby Counties. It is desired to pur­
chase additional right of way at this point from abutting property own€>rs 
in order to widen and straighten this turn. 

The commissioners of this county have submitted to me the question 
whether or not they are permitted to spend county funds to make this pur­
chase. 

Section 1191 (House Bill 195) passed April 5, 1929, provides in part as 
follows: 

'County commissioners of any county shall be authorized to co-operate 
with the Department of Highways in the cost of obtaining right of way re­
quired for or in connection with any state highway improvement or repair 
contemplated by the director.' 

I am informed that the Director of Highways wishes this change made, 
but wishes the county to pay for the right of way. 

The earlier part of this section in referring to county co-operation on a 
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state improvement, referred to an improvement where there will be a pave­
ment and that of more than twenty feet in width. 

Kindly advise me whether or not the county funds may be used for the 
proposed purchase." 

The question is, may the county commiSSioners lawfully acquire and pay for 
lands necessary to widen and straighten the state highway to which you refer. 

Section 1191, General Code, was re-enacted by the 88th General Assembly in 
House Bill No. 195, and in so far as is pertinent, reads as follows: 

" * * * County commissioners of any county shall be authorized to 
co-operate with the Department of Highways in the' cost of obtaining right 
of way required for or in connection with any state highway improvement or 
repair contemplated by the director; and to pay any agreed proportion of the 
cost of such right of way. Unless otherwise expressly restricted, the authority 
granted to county commissioners by this section to co-operate with the De­
partment of Highways shall extend to all portions of the state highway sys­
tem, both within and without municipal corporations, subject to the condition 
that the consent of a municipal corporation be given to the performance of 
any work within its limits." 

It will be noted that provision is made in said section for the county commis­
sioners to co-operate with the Department of Highways in the cost of obtaining such 
right of way as may be required in connection with a state improvement and extends 
to all portions of the state highway system. 

Section 6860, General Code, was enacted in the Norton-Edwards Act (112 0. L. 
484), and reads as follows: 

"The county commissioners shall have power to locate, establish, alter, 
widen, straighten, vacate or change the direction of roads as hereinafter 
provided. This power extends to all roads within the county, except that as 
to roads on the state highway system the approval of the Director of High­
ways shall be had." 

By the provisions of the act, supra, the county commissioners are given power to 
locate, establish, alter, widen and straighten roads on the state highway system, ex­
cept as to such roads as are a part of the state highway system, the approval of the 
Director of Highways shall be had. Likewise, it will be noted that Section 1191, as 
last amended, authorizes county commissioners to co-operate with the State Highway 
Department in the cost of obtaining right of way in connection with the improYement 
or repair of any road, that is a part of the state highway system. 

Before the amendment of Section 1191 by the 88th General Assembly, my prede­
cessor, in an opinion dated July 5, 1928, and reported in the Opinions of the Attorney 
General for 1928, Volume III, page 1677, reviewed the general law on the subject, 
and, among other things, at page 1685, said : 

"Section 1201 of the General Code, which is found on the same page in 
112 Ohio Laws, authorizes the director to condemn land or property for state 
highway purposes by action· taken in the manner therein prescribed. Sec­
tion 1201-1 is also descriptive of the procedure incident to such appropriation 
proceeding. Section 1188, found on page 443 of 112 Ohio Laws, is as follows: 

'The costs and expenses in connection with the purchase and appropria­
tion of property for highway purposes, unless otherwise provided by law, 
shall be payable by the director out of any funds of the Department of High-
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ways available for the construction, improvement, maintenance and repair 
of highways.' 

From these sections of the Code it is clear that the duty of providing the 
necessary right of way for state highways, irrespective of the width thereof, 
devolves primarily upon the Director of Highways. He has the authority 
and it is his duty to secure all lands necessary for state highway purposes. 
There is at present no provision of law requiring the county commissioners 
to acquire right of way for the improvement of a road in the state highway 
system. This is a departure from the practice existing prior to the enactment 
of the Norton-Edwards act. Former Section 1201 made it the duty of the 
county commissioners to acquire such right of way when co-operating in the 
improvement of an inter-county highway or main market road. The amend­
ment of that section in the Norton-Edwards act has omitted any reference to 
any such duty. 

It does not follow, however, from the foregoing, that the county com­
missioners are without power to act with respect to the acquisition of a right 
of way for a state highway. It is true that the obligation to provide such 
right of way is no longer present. As a part of the Norton-Edwards act, 
Section 6860 of the General Code was amended to read as follows: 

'The county commissioners shall have power to locate, establish, alter, 
widen, straighten, vacate or change the direction of roads within the county, 
except that as to roads on the state highway system the approval of the 
Director of Highways shall be had.' 

The succeeding section of the General Code, as amended in the Norton­
Edwards act, provides the procedure to be followed in locating, establishing, 
widening or otherwise changing a public road upon petition. You will observe 
that Section 6860, supra, extends the authority to widen to state highways 
where the approval of the Director of Highways is first had. Accordingly 
the county commissioners may, in an independent proceeding had under the 
authority of the provisions of Sections 6860, et seq., General Code, widen the 
road in question with the consent of the Director of Highways and as an in-­
cident to such improvement acquire the necessary right of way. In that event, 
of course, the county would bear the entire cost of the widening." 

Under the Norton-Edwards Act, as observed, no provision was made reqlllnng 
the county commissioners to acquire the right of way for the improvement of a road 
in the state highway system, yet it was concluded, the county commissioners were not 
without power to acquire a right of way for a road which was a part of the state 
highway system by virtue of Sections 6860, et seq., General Code, provided the county 
commissioners, in doing so, co-operated with the State Highway Director; and my 
predecessor concluded that "in that event, of course, the county would bear the 
entire cost of the widening." However, regardless of what the law was previous to 
the amendment of Section 1191, General Code, by the 88th General Assembly, provision 
is now specifically made authorizing the county commissioners to co-operate with the 
Highway Department in acquiring a right of way for roads in the state highway 
system and to co-operate with the department in the cost of obtaining any such neces­
sary right of way. 

I am therefore of the opinion that county commissioners, in co-operation with the 
Director of Highways, may lawfully acquire the right of way required in connection 
with the improvement or repair of any state highway, and may lawfully agree to and 
pay any agreed portion, or all of the cost of such right of way. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


