
ATTORNEY GENERAL 

1. DITCH-COUNTY COMMISSIONERS-NOT REQUIRED TO 
MAINTAIN OR REPAIR DITCHES-EXCEPTION, PRO­

VISIONS OF SECTIONS 6691 ET SEQ., 6546 ET SEQ., G. C. 

2. WHERE A DITCH PASSES THROUGH A MUNICIPALITY, 
ORIGIN AND TERMINATION OUTSIDE MUNICIPALITY, 
COUNTY COMMISSIONERS HAVE NO DUTY TO REPAIR 
OR MAINTAIN ANY PORTION OF DITCH UNTIL PETI­
TION IS FILED WITH THEM SIGNED BY MAJORITY OF 
LAND OWNERS IN DRAINAGE AREA-SuBSEQUENT 
PROCEEDINGS REQUIRED TO ESTABLISH AND MAIN­

TAIN FUND-SECTIONS 6546 TO 6553 G. C. 

3. MUNICIPALITY-NO DUTY TO MAINTAIN OR REPAIR 
PORTION OF DITCH LYING WITHIN BOUNDARIES-HAS 
PERSUASIVE AUTHORITY TO ACT UPON DETERMINA­
TION OF COUNCIL WHERE THERE IS A~ EXISTENT 
NECESSITY. 

SYLLABUS: 

1. County commissioners are not required to maintain or repair ditches, except 
as provided by Section 6691 et ·seq. and Section 63-16 et seq. of the General Code of 
Ohio. 

2. Where a ditch passes through a municipality, originating and terminating 
outside the municipality, the county commissioners have no duty to repair or maintain 
any portion of such ditch until there is filed wirh them a petition by a majority of 
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the landowners in the drainage area as provided by Sections 6546 to 6553, inclusive, 
of the General Code, and the subsequent proceedings therein required result in the 
establishment of a maintenance fund as required by said section of the General Code. 

3. A municipality has no duty to maintain or repair that portion of a ditch lying 
within its boundaries but has permissive authority to do so upon the determination 
of council that the necessity thereof exists. 

Columbus, Ohio, July 12, 1949 

Hon. Glen VI/. Shellhaas, Prosecuting Attorney 

Logan County, Bellefontaine, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"I have been requested to ask your opm1on on a problem 
involving a ditch which passes through the city of Bellefontaine, 
Ohio, and which originates and terminates outside of the munici­
pal corporation. 

"The ditch is known as Possum Run and was the subject 
of an opinion of Attorney General Edward C. Turner, rendered 
April 19, 1927. However, in as much as the statutes under which 
that opinion was written have been amended and changed, and 
in as much as the question involved is not identical with the ques­
tion covered therein, your opinion is requested as to whether the 
duty to repair and maintain said ditch inside the municipal cor­
poration is with the municipal corporation or the county com­
missioners." 

The former Attorney General's op1mon to which you refer in your 

letter is found in 1927 Opinions of the Attorney General at page 595. 

The questions discussed in that opinion by the then Attorney General were 

whether county commissioners have jurisdiction of such portion of a ditch 

passing through a municipality, which originates and terminates outside 

the limits of the municipality, as may lie within the boundaries of the 

municipality and if they have jurisdiction to construct, repair and improve 

such portion of such ditch, whether they may act upon the presentation of 

a petition by the mayor of the municipality. The conclusions reached in 

said opinion as indicated by the syllabus were as follows : 

"1. County commissioners have jurisdiction to construct 
and improve ditches lying wholly within the county over their 
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entire course, whether or not such ditches m their course pass 
into or through a municipality. 

"2. When a petition for a ditch improvement is presented 
to the county conunissioners by the mayor of a city in accordance 
with the provisions of sections 6442 and 6443 and related sections 
of the General Code, the county commissioners are authorized to 
receive and act upon such petition." 

In the body of the opinion, at page 598, it was stated: 

"Whatever jurisdiction the municipality has over the ditch 
is current with that of the commissioners." 

The question which you present is correlated to the questions involved 

in the 1927 opinion in that should either the county commissioners or the 

municipality lack jurisdiction over the ditch with respect to its repair and 

maintenance, clearly there could be no duty imposed upon the political 

subdivision lacking such jurisdiction. 

In reviewing the statutes with reference to drainage laws as they 

existed at the time that opinion was written and as they have subsequently 

been amended and changed, I have come to the conclusion that such sub­

sequent amendments and changes in no way affect the reasoning or con­

clusions reached in said opinion. It is to be noted further that the exact 

nature of the contemplated work to be done on the ditch is not revealed 

in the opinion and that the syllabus quoted above limits the opinion to 

construction and improvement of ditches as provided by Sections 6442 

and 6443 and related sections of the General Code. Section 6443, General 

Code, is presently in substantially the identical form as it was in 1927, and 

reads in part as follows : 

"The board of county commissioners, at a regular or called 
session, upon the filing of a petition as provided in this chapter by 
any owner of any land, when the commissioners find * * *, may 
cause to be located, constructed, reconstructed * * * ." 

It is observed from the foregoing section that nothing 1s contained 

therein with reference to repair or maintenance of such ditch. It appears 

that the legislature did not intend to include repair and maintenance of 

ditches in said section. The maintenance, repair, and upkeep of county 

and township ditches and drains has been provided for by Chapter 2a, 

Title III, Sections 6546 to 6553, inclusive, and Chapter 8, Title III, 
Sections 6691 to 67o6, inclusive, of the General Code of Ohio. 
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Section 6546, General Code, provides that: 

"The board of county commissioners of each county is 
hereby authorized to establish and maintain a fund within each 
county for the repair, upkeep and permanent maintenance of 
county or joint county ditches, heretofore and hereafter con­
structed for the purpose of drainage, which fund may be so estab­
lished as hereinafter provided in this act." 

Section 6547, General Code, provides: 

"When a majority of landowners in a drainage area affected 
by a county or joint county ditch, or which shall be affected by 
an incompleted ditch, shall petition for establishment of a mainte­
nance fund to be permanently created for upkeep and repair on 
such ditch, hearings shall be conducted ( in the case of a county 
ditch by the board of county commissioners and, for a joint county 
ditch, by a joint board of county commissioners) in the manner 
prescribed in sections 6461 and 6462 of the General Code." 

(Emphasis added.) 

It is to be noted that Section 6547, supra, requires the filing of a 

petition by a majority of the landowners in any drainage area before the 

jurisdiction of the county commissioners may be invoked for repair or 

maintenance of such ditches. In the absence of such petition no duty is 

imposed upon the county commissioners with respect to maintenance or 

repair of ditches under said sections of the General Code. 

Section 6691, et seq. of the General Code provides the procedure for 

repairing and cleaning ditches, drains or watercourses located and con­

structed, in whole or in part, in any township or townships. These 

sections provide that the repair and cleaning is to be supervised by a 

ditch supervisor or the county surveyor ( county engineer,) and provide 

for the apportionment of the work according to the benefits among the 

various landowners to be benefited; and upon failure of the landowners 

to perform the work, a method is provided whereby the ditch supervisor or 

county surveyor ( county engineer) may perform the work. It appears 

reasonably clear from the provisions of these statutes that the authority 

conferred and procedures provided thereunder are limited in their appli­

cation to ditches, drains or watercourses, or parts thereof, which may be 

located outside of municipalities, and would therefore not be applicable 

to the problem which you have presented. 
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While it is not the policy of this office to advise municipalities with 

respect to legal matters, the question presented here necessitates a brief 

discussion of the statutes relating to drainage which are applicable to 

municipalities. Sections 3655 and 3656, General Code, authorize a 

municipal council to cause the removal of all obstructions from all 

culverts or covered drains on private property, laid in any natural water­

course, creek, brook or branch where they obstruct the water naturally 

flowing therein, causing it to flow back or become stagnant, in any way 

prejudicial to the health, comfort or convenience of the citizens. These 

sections further provide that the council may direct the owner of the land 

on which the obstruction is located to remove the same, and upon his 

failure to do so to cause it to be clone at the expense of the corporation, 

which expense may thereafter be recovered from such owner. The gen­

eral intent of the sections is to provide a means of abating nuisances. 

Section 3677, General Code, authorizes municipal corporations to 

appropriate property for the purpose, among other things, of constructing 

sewers, drains and ditches. Under this section and subsequent sections 

relating to the appropriation of property no duty is imposed upon the 

municipality to exercise the statutory grant of power. (Hamilton v. Ash­

brook, 62 0. S. 5II, 57 N. E. 239.) The power thus granted is purely 

permissive on the part of the municipality and dependent upon the deter­

mination of council. 

By virtue of Section 3812, General Code, municipal corporations are 

given the power to levy special assessments upon specially benefited lands 

in the corporation for the purpose of draining, repairing or constructing 

sewers, drains, watercourses and other specified purposes. This section 

is contained in Chapter 5, Division 3 of Title XII. The entire chapter 

relates to special assessments and the procedures relative to the making of 

improvements by means of such assessments. Nothing is contained in 

said chapter imposing a duty upon the municipality to make any specific 

improvement but whether or not such improvement is made is left for 

council to determine. 

I am not apprised of any other statutes conferring power upon munic­

ipalities relative to ditches or drains within their jurisdiction. From a 

review of the foregoing sections of the General Code it appears reasonably 

clear that a municipality would have the authority to maintain or repair 

a ditch within its limits but that such power is purely permissive and 

dependent upon the determination of the municipal council. 
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In view of the foregoing, it is my opinion : 

( I ) That county commissioners are not required to maintain or 

repair ditches, except as provided by Section 6691 et seq. and Secti.)n 

6546 et seq. of the General Code of Ohio. 

(2) That where a ditch originates and terminates outside the limits 

of a municipality and a portion thereof passes through the municipality, 

the county commissioners have no duty to repair or maintain any portion 

of such ditch until there is filed with them a petition by a majority of the 

landowners in the drainage area as provided by Sections 6546 to 6553, 

inclusive, General Code, and the subsequent proceedings therein required 

result in the establishment of a maintenance fund as required by said 

sections of the General Code. 

(3) That a municipality has no duty to maintain or repair that 

portion of a ditch lying within its boundaries but has permissive authority 

to do so upon the determination of council that the necessity thereof exists. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




