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1. MUNICIPALITY-WHERE IT lS PROPOSED TO EXTEND 
WATER SERVICE TO PROPERTIES SITUATE OUTSIDE 
CORPORATE LIMITS, A BOARD OF EDUCATION OF 
RURAL SCHOOL DISTRICT, FOR PURPOSE OF OBTAIN­
ING WATER SUPPLY FOR SCHOOL BUILDING AND PROP­
ERTY MAY CONTRACT FOR AND PAY REASONABLE COST 
TO PROCURE SUCH SERVICE-SECTION 4834-10 G. C. 

2. BOARD OF EDUCATION-WITHOUT POWER TO JOIN 
WITH OTHER BENEFITED PROPERTY OWNERS IN 
UNDERWRITING ENTIRE ESTIMATED COST TO EX­
TEND WATER MAIN INTO OUTLYING TERRITORY. 

SYLLABUS: 

1. Where it is proposed by a municipality to extend its water service to prop­
erties situate outside its corporate limits, a board of education of a rural school dis­
trict, for the purpose of obtaining a water supply for its school building and property 
may, pursuant to the authority of Section 4834-10 General Code, contract for and 
pay the reasonable cost of procuring such service. 

2. Such board of education is without power to join with other benefited 
property owners in underwriting the entire estimated cost of extending a water main 
into such outlying territory. 
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Columbus, Ohio, June 29, 1945 

Hon. Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney 

Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Ravenna City Water \Vorks and Pumping Station are 
in Rootstown Township just south of Ravenna, so that their 
water mains are within approximately two miles of the center of 
Rootstown Township. There is no incorporated village in the 
Township of Rootstown. Accordingly, the citizens and officials of 
that township are interested in having these water mains ex­
tended to the built-up section of the township which surrounds 
the center, and if this project is undertaken the water main would 
pass in front of the school property owned by the Board of Edu­
cation of Rootstown Township. 

I desire an opinion, therefore, on the following question : 

I. If the entire estimated cost of the improvement, namely, 
the extension of the water main is underwritten and divided 
among the beneficial property owners, can the Board of Educa­
tion of Rootstown Township participate the same as a private 
property owner by assuming to pay their proportionate share of 
the cost? 

2. If question # I is illegal, can the Board of Education pay 
the cost of extending the water main past its own property on 
the basis of so much cost per foot, including at least one hydrant, 
plus the cost of a regular water connection to the school house?" 

Section 4834-10, General Code, relates to the powers of a board of 

education in providing the necessary facilities for the operation of schools. 

It reads as follows: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair and furnish the 
necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used 
as playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, and provide the necessary apparatus 
and make all other necessary provisions for the schools under its 
control." 
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It will he observed that the provisions of the section above quoted 

are very general, but they are also quite comprehensive. The last clause 

in the section authorizes the board to "make all other necessary provi­

sions for the schools under its control." This gives the board of education 

very wide latitude, and in determining whether a board is acting within 

its powers in making "necessary provisions," it is only necessary to as­

certain whether the particular action of the board is appropriate to the 

proper conduct and management of the schools under its control. This 

section, however, clearly relates and is confined to the physical equip­

ment in the way of buildings, grounds, apparatus, etc., which are incident 

to the proper operation of the schools. 

It is quite obvious that one of the very essential provisions for the 

conduct of a school is a proper and adequate water supply. It needs no 

specific mention of water supply in the statutes defining the powers of a 

board of education to lead to the conclusion that it has the power to pro­

vide the same. It is not only a power but manifestly a duty. The method 
of procuring such water supply would seem to me to be wholly within 

the discretion of the board of education so long as it does not violate a:ny 

recognized limitations on its general power. 

The first proposition, however, suggested m your letter whereby 

the board of education should join with other property owners along the 

line of a proposed water main, agreeing with them to participate in the 

joint construction of such water main and to pay the board's proportionate 
share of the cost, appears to me to involve the board of education in a pro­

cedure which would not be warranted. In an opinion of my immediate 

predecessor, found in 1939 Opinions Attorney General, page 835, it was 

held that a board of education was not empowered by Section 7620 of 

the General Code to join with another board of education in the estab­
lishment or maintenance of a vocational or trade school. Said Section 

7620 was the predecessor of Section 4834-10 which I have quoted, and 

was couched in substantially the same .language. The then Attorney Gen­

eral pointed out that there were many instances wherein the legislature 

had expressly authorized cooperation of governmental agencies or the 

joint action of administrative boards to accomplish a desired purpose, 

including many in which school boards were expressly authorized to 

enter into joint arrangements with other ,boards or with other taxing sub­

divisions, but that in the absence of express authority so to do, the general 
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rule of law must apply that a board of education being a creature of 

statute, had only such powers as the legislature had seen fit to confer upon 

it. See Locher v. Menning, 95 0. S., 97; State, ex rel. v. Pierce, ¢ 

0. S., 44, and Schwing v. McClure, 120 0. S., 335. 

The plan in question would involve the elements of partnership, m 

that the various property owners would agree among themselves to be re­

sponsible for the entire cost of the improvement but would divide the cost 

proportionately among them. There would, however, manifestly be in such 

arrangement the element of individual liability for the collective debt 

which, in my opinion it would be wholly beyond the power of a board of 

education to assume. 

So long as a board of education is acting within the scope of its 

granted powers, a wide discretion is accorded it as to the manner of exer­

cising such powers. In the case of Gosline v. Board of Education, II 

0. C. C. (N.S.) 195, it was held: 

"A broad discretion is reposed in boards of education re­
garding the purchase of necessary supplies for schools." 

To like effect see 36 Oh. Juris., p. 188; State, ex rel. v. Board, II 

0. L.A., p. 254; State, ex rel. v. Board, 2 C. C. p. 557; Brannon v. Board, 

99 0. s., p. 367. 

Accordingly, it would be quite w_ithin the authority of the board of 

education to ascertain the cost to it of procuring a water supply for the 

school building and premises, and to contract for such service, if in the 

exercise of a sound discretion it considers that the school would be bene­

fited by such expenditure. The method by which such cost is computed is 

not important so long as it is fixed and reasonable. 

I find no restrictions on the powers of a board of education to con­

tract for those things which are properly within its powers and duties, ex­

cepting in connection with the construction or repair of a schoolhouse or 

other improvement or repair the cost of which would exceed $3,000 in city 

districts and $r,ooo in other districts, in which case advertising for bids is 

required by Section 4834-18, General Code. This restriction could hardly 
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apply to the situation you present, since there would obviously be no 

opportunity for competition in securing the proposed extension of water 

service. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




