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OPINIONS 

VACATION-EMPLOYE OF COUNTY-TERMINATION OF 

EMPLOYMENT - RESIGNATION OR REMOVAL- PROPER 

CAUSE-NO RIGHT TO PAY FOR PERIOD TO WHICH HE 

WOULD HAVE BEEN ENTITLED HAD HE REMAINED EM­

PLOYED-NO PART OF VACATION TAKEN-DURING EM­

PLOYMENT-SECTION 2394-4-3, G. C. 

SYLLABUS: 

An employe of a county, after the termination of his employment either by 
resignation or removal for proper cause, has no right to pay for a vacation period 
to which he would have been entitled under the provisions of Section 2394-4a, of the 
General Code, had he remained in his employment, no part of such vacation having 
been taken while he was so employed. 

Columbus, Ohio, July 25, 1951 

Hon. Marvin A. Kelly, Prosecuting Attorney 

Scioto County, Portsmouth, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"This office has been requested to furnish an opinion upon the 
following question: 

"I. Does a person whose employment with the county has 
been terminated have any right to claim pay for vacation leave 
as provided for by law ( Section 2394-4a or otherwise), no part 
of the vacation provided for thereunder having been taken by the 
said employe at the time of the termination of employment? 

"Further, the question here involves more than one employe, 
one or more of whom voluntarily relinquished their employment, 
and others who were discharged by the head of the office." 

Section 2394-4a, General Code, to which you refer, is a comparatively 

new enactment, having become effective September 8, 1947. It reads as 

follows: 

"Each employe in the several offices and departments of the 
county service shall be entitled during each calendar year be­
ginning January first, to two calendar weeks, excluding legal 
holidays, vacation leave with full pay. Employes who have 
less than one year of service, shall be entitled to one working day 
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vacation leave with full pay for each month of service during said 
calendar year. 

"In -the case of a county employe working on a per diem 
basis, one day vacation shall be granted for each twenty-four clays 
worked by such ernploye; and in the case of an employe work­
ing on an hourly basis, one clay vacation leave shall be granted for 
each one hundred and ninety-two hours worked by such employe; 
provided, however, that the total vacation leave of such per diem 
or hourly employe shall not exceed the total vacation leave pro­
vided herein for other county ernployes." 

In an opinion rendered by one of my predecessors, found in 1944 

Opinions of the Attorney General, page 575, ,the question .raised was 

stated as follows: 

"If a city employe has earned a vacation with pay under the 
terms of a local salary ordinance, but is deceased before securing 
the benefit of such vacation allowance, may payment of said 
vacation allowance be made to said employe's estate or beneficiary, 
subsequent to the elate of death of said employe ?" 

The syllabus of the opinion reads as follows: 

"If a city employe has earned the right to a vacation with 
pay under the terms of a lawful salary ordinance, but dies before 
receiving the benefit of such vacation, payment of such vacation 
allowance may not be made to the employe's estate or beneficiary 
subsequent to his death." 

In the correspondence relating to that request it was suggested that 

under the circumstances presented, vacation pay should be construed as a 

vested right in one who had worked, but who had not received his vacation. 

In the course of that opinion, it was stated that as a matter of sound 

public policy even in the absence of any authorizing statute, leaves of 

absence for vacation or sickness are desirable and should be read into all 

contracts of public employment, following the general policy adopted in 

private business and usually in state and federal governments. It was 

further suggested that the theory which underlies the granting of such 

vacation periods is that they give employes an opportunity for relaxation, 

rest or change of occupation and thereby produce a higher morale and 

increase the efficiency of such public einployes. I quote the following from 

the opinion in question: 

"If the purpose of a vacation is to refresh the employe so 
that he may return to his work in better condition for continued 
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service, then it is obvious that the purpose wholly fails if the 
employe dies before he has had his vacation. The only vested 
right that can possibly be asserted is the right to the vacation, 
and as incident thereto the right to receive the pay which he would 
have received had he continued on duty. The pay which he re­
ceives is not a bonus, but is his salary or wage for the period when 
he is on vaca.fion. The salary or compensation of a public position 
is regarded in the law merely as an incident to the holding of an 
office or public employment." 

It is stated in 43 American Jurisprudence, page 136: 

"Compensation does not constitute any part of the public 
office to which it is annexed. It is a mere incident to the lawful 
title or right to the office and belongs to the officer so long as he 
holds the office:'' 

The case of State ex rel. Clinger vs. White, 143 Ohio St., 175, in­

volved the right of a prosecuting attorney who had been inducted into 

the military service, to recei.ve the salary of his office, while absent and 

in such service. The court held that he had that right, and in its opinion 

quoted from 46 Corpus Juris, 1014 as follows: 

"The person rightfully holding an office is entitled to the 
compensation attached thereto; this right does not rest upon con­
tract, and the principles of law governing contractual relations 
and obligations in ordinary cases are not applicable. * * * The 
right to the compensation attached to a public office is an inci­
dent to the title to the office and not to the exercise of the func­
tions of the office; hence, the fact that officers have not performed 
the duties of the office does not deprive them of the right to com­
pensation, provided their conduct does not amwunt to an aban­
domnent of the office." 

The fair implication from the last sentence in the above quotation is 

that of the action of the officer amounts to an abandonment of the office, 

then his right to receive the salary pertaining to the office terminates 

at once. The same result \\'Ould ensue if an employe abandons or resigns 

from his position, and, it certainly cannot be claimed that one would be 

entitled to vacation pay incident to an employment from which he has 

voluntarily seyered himself. I quote again from the 1944 Opinion: 

"Likewise, if the incumbent of an office or public employ­
ment were to tender his resignation to take effect instantly, he 
would certainly be so completely severed from his office or posi­
tion that he could not be heard to claim the right to be paid for 
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a vacation period to which he would have -been entitled had he 
continued in the service. In other words, it appears to me obvious 
that the right to vacation pay necessarily presupposes that one 
remains in the service, at least until the encl of the vacation period. 
One who is entitled to a vacation might tender his resignation 
to take effect at the encl of the vacation period and receive his 
pay for that period. That right would be predicated upon the 
fact that he still holds the office." 

This reasoning would apply even more strongly to one who had 

been removed from his position for proper cause. 

In State ex rel Bonsall v. Case, 172 \\Tash., 242, 19 P. (2d) 927, 

it was held: 

"A state employe not taking vacation during twelve months 
prior to time employment ceased, was not entitled to payment 
for such period." 

The statute under corisideration read as follows : 

"Each subordinate officer and employe of the several offices, 
departments and institutions of the state government shall be 
entitled, during each twelve months' period, to fourteen clays' 
leave of absence with full pay." 

The court in the opinion said : 

"The statute by its express language, would appear to con­
template that the one receiving a vacation on pay must be a 
subordinate officer or employe at the time the_ vacation is taken. 
\Ve see nothing in the statute which would authorize the payment 
for a vacation period to one who had been an employe of the 
state, subsequent to the time that his service ended." 

To like effect: Nicholson v. Amar, 7 Cal. App. (2d) 290, 45 P. 

(2d) 697; Vaughn v.,U. S., 45 Ct. CL (F.) 525; Harrison v. U.S., 26 

Ct. CL (F.) 259. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion that 

an employe of a county, after the termination of his employment either 

by resignation or removal for propeer cause, has no right to pay for a 

vacation period to which he would have been entitled under the provi-
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sions of Section 2394-4-cl, of the General Code, had he remained in his 

employment, no part of such vacation having been taken while he was 

so employed. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




