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DEAF-MUTE CHILD-LOCAL SCHOOL BOARDS-WITHOUT 
AUTHORITY TO PAY TUITION AND TRANSPORTATION 
FOR DEAF-MUTE CHILD-RESIDENCE IN DISTRICT-AT­
TENDANCE AT PRIVATE SPECIAL SCHOOL LOCATED OUT­
SIDE OF DISTRICT. 

SYLLABUS: 

Local school boards are without authority to pay tuition and transportation for 
a deaf-mute child residing in their district for attendance at a private special school 
located outside of their district. 
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Columbus, Ohio, January 16, 1950 

Hon. Howard G. Eley, Prosecuting Attorney 

Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting my opinion reads as follows: 

"One of our local school boards has requested that I write 
you for your opinion as to whether they have the power to pay 
tuition and transportation for a deaf-mute child residing in their 
district for attendance at a private special school located outsic!e 
of their district, the tuition and transportation not to exceed that 
amount expended by the board for normal children, computed 
under General Code Section 4848-4. 

"General Code Section 4850-9-ro and Attorney General's 
Opinion No. 3421 have been carefully read and considered. How­
ever, it is not clear whether the handicapped child must attend a 
state institution to come within the Code sections or the Attorney 
General's Opinion, or whether the same would be applicable to a 
private institution." 

It is noted that no date was specified concerning Attorney General's 

Opinion No. 3421 to which you refer. After much checking I am con­

vinced that said opinion was one rendered in 1931, found in Opinions of 

Attorney General for that year, Volume 2, at page 966, wherein the pay­

ment of tuition of a child who is a resident of one school district and 

attends in another district a class for the blind, deaf or crippled, was dis­

cussed. The then Attorney General held that : 

"When a child who is a resident of one school district 
attends in another district a class for the blind, deaf or crippled, 
or a class in which some special instruction needed by the child 
because of his handicap, is provided, the board of education of the 
district in which he resides may not be compelled to pay his 
tuition or any part thereof unless such payment is directed by 
the Director of Education, or unless an agreement has been 
entered into between the two boards of education whereby the 
board of education of the district of the child's residence had 
agreed to pay tuition for the child." 

Sections 4850 to 4850-13, inclusive, of the General Code, relate to 

special classes for handicapped children and the board's power concerning 

same, the pertinent statutes being Sections 4850-9, 4850-9a and 4850-10, 

which read as follows : 
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Section 4850-9: 

"If a child who is a school resident of one school district 
attends in another district a class in which some special instruc­
tion needed by the child because of his handicap is provided, the 
board of education of the district in which he is a school resident 
shall pay his tuition in a sum equal to the tuition in the district 
in which such class is located for a child of normal needs of the 
same school grade and the determination of the amount and pay­
ment of such tuition shall be in the manner provided for by sec­
tions 4848-4 and 4848-5 of the General Code. The board of 
education of the district in which such child is a school resident 
may pay his transportation to the class in the other district; and 
the board of education of the district in which the class he attends 
is located may provide his transportation to the class. Upon di­
rection of the superintendent of public instruction the board of 
education of the district in which such child resides shall pay for 
his transportation and the tuition." 

"vVhere a child who is a school resident of one school dis­
trict attends in another district a class in which some special 
instruction needed by the child because of his handicap is pro­
vided and the per capita cost of such instruction exceeds the sum 
of the per capita amount received by the district of attendance 
under the provisions of the foundation program law and the per 
capita amount received from the division of special education 
of the state department of education, then the board of education 
of the district in which such child is a legal school resident is 
authorized to pay direct to the board of education of the school 
district that is providing the instruction such part of such excess 
cost as agreed upon in contracts entered into by the boards of 
education of the districts concerned at the time the district oper­
ating the special class accepts the child for enrollment in the 
special class." 

Section 4850-IO: 

"The superintendent of public instruction may arrange with 
any board of education which maintains a class for the instruc­
tion of blind, deaf or crippled persons, or affords special instruc­
tion for such children who are not school residents of the district, 
to pay for the board of any such persons under such standards 
and with such restrictions as the superintendent of public instruc­
tion may prescribe." 

The above statutes are clear in that they provide for contractual 

arrangements between boards of education in different districts; they 
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are equally clear in that no powers are conferred upon the board k 

negotiate with other than boards of education. To do so would be an 

attempt to confer upon themselves (boards of education) authority not 
granted. 

In the case of Verberg v. Board of Education of the City School 

District of Cleveland, et al., 135 0. S. 246, the court held in the first 
branch of the syllabus: 

"Boards of education are creatures of statute and have only 
such jurisdiction as thus conferred. They may not, under their 
rule-making power granted by statute, confer upon themselves 
further jurisdiction or authority. (Davis et al., Civil Service 
Comm. v. State, ex rel. Kennedy, Dir. of Public Service, 127 
Ohio St., 261, approved and followed.)" 

In the case of State, ex rel. Clarke v. Cook, Auditor, 103 0. S. 465, 

the court held : 

"Boards of education, and other similar governmental bodies, 
are limited in the exercise of their powers to such as are clearly 
and distinctly granted. (State ex rel. Locher, Pros. Atty. v. Men­
ning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.)" 

In view of the foregoing, it is my opinion that local school boards 

are without authority to pay tuition and transportation for a deaf-mute 

child residing in their district for attendance at a private special school 

located outside of their district. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




