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OPINION NO. 2007-045 

Syllabus: 

A board of county commissioners has a duty to provide janitorial services to 
the board of health of the general health district that occupies a county-owned 
building. 

To: Gary L. Lammers, Putnam County Prosecuting Attorney, Ottawa, Ohio 
By: Marc Dann, Attorney General, December 20, 2007 

You have submitted an opinion request in which you ask whether a board of 
county commissioners has a duty under R.C. 3709.34 or any other statute to provide 
janitorial services to a county board of health. You have informed us that your ques­
tion concerns a board of health of a general health district that currently occupies 
the entirety of a county-owned building. For the reasons that follow, we conclude 
that the Putnam County Commissioners have a duty to provide janitorial services to 
the Putnam County Board of Health. 

Board of County Commissioners' Duties under R.c. 3709.34 

Because a board of county commissioners is a creature of statute, let us 
begin by examining the statutory duties imposed upon such boards with respect to 
boards of health. See generally Geauga County Ed. ofComm'rs v. Munn Road Sand 
& Gravel, 67 Ohio St. 3d 579,582, 621 N.E.2d 696 (1993) ("[c]ounties ... may 
exercise only those powers affirmatively granted by the General Assembly' '). 

You specifically mention R.c. 3709.34, which states, "[t]he board of county 
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commissioners or the legislative authority of any city may furnish suitable quarters 
for any board of health or health department having jurisdiction over all or a major 
part of such county or city."1 This statute has long been interpreted, with one excep­
tion, as imposing upon a board of county commissioners a mandatory duty to 
provide suitable quarters for a general health district of which the county is part. 
See, e.g., 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-003 (syllabus, paragraph 1) ("R.C. 3709.34 
imposes upon a board of county commissioners a mandatory duty to furnish suit­
able quarters to a board of health ofa general health district having jurisdiction over 
such county"). As explained in 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-029 at 2-175: 

R.C. 3709.34 states that the board of county commissioners or 
the legislative authority of any city' 'may furnish suitable quarters" for a 
board of health with jurisdiction over all or a major part of the county or 
city. This provision has been construed to require that a county provide a 
general health district with office space and utilities, when the general 
health district consists only of territory in townships and villages within 
the county. See, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-016. If, however, the 
health district is a combined general health district that includes territory 
of a city, then either the city or the county may furnish office space and 
utilities, but neither is required to do so. See, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. 
No. 96-016, at 2-63 n.l; 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-016. A county may, 
thus, have certain responsibilities for providing a health district with 
facilities. In general, however, the health district is funded as an indepen­
dent entity and is responsible for its own operations. 

You have informed us that your health district includes only villages and 
townships within the county. It is not, therefore, a combined general health district 
for which the provision of suitable quarters is within the discretion of the participat­
ing cities or county. See, e.g., 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-016 (syllabus, paragraph 
2) (stating, in part, "[p]ursuant to R.C. 3709.34, a board of county commissioners 
or the legislative authority of a city may, but is not required to, furnish office space 
for a combined general health district created under R.C. 3709.07"). Rather, R.C. 
3709.34 imposes upon the board of county commissioners in such a general health 
district a mandatory duty to provide suitable quarters for the health district. See 
1985 Op. Att'y Gen. No. 85-003 (syllabus, paragraph 1). See generally 2004 Op. 
Att'y Gen. No. 2004-047 (discussing Putnam County General Health District). 

Duty to Provide Suitable Quarters under R.c. 3709.34 

Having determined that R.C. 3709.34 imposes upon a board of county com­
missioners a duty to provide suitable quarters to a general health district of which 
the county is part, we tum to your specific question-whether a board of county 
commissioners has a duty to provide janitorial services for the board of health of a 
general health district of which the county is part. 

1 See generally 1995 Op. Att'y Gen. No. 95-030 (discussing establishment and 
operation of general health districts and the operation of each district by a board of 
health). 
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In analyzing whether a board of county commissioners was obligated to 
comply with a request by a board of health for additional space, 1985 Op. Att'y 
Gen. No. 85-003 at 2-8 and 2-9, explained, as follows: 

Past construction ofR.C. 3709.34 has been limited to attempts to 
define what constitutes suitable quarters. For example, 1949 Op. No. 
1085 concluded that office space without running water, toilet facilities, 
heat and light did not constitute suitable quarters as mandated by G.c. 
1261-36 [R.C. 3709.34]. In Op. No. 80-086, my immediate predecessor 
concluded that the obligation to provide suitable quarters included the 
responsibility to pay for utilities used by the general health district. Ad­
ditionally, 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-032 noted that R.C. 307.01 
(requiring boards of county commissioners to provide offices, equipment, 
and other facilities for county officers) applies to a general health district 
and requires the board of county commissioners to provide such facilities 
as would be conducive to the expeditious and economical administration 
of all county offices. At a minimum, suitable quarters would encompass 
that which is necessary to enable the board of health to fulfill the manda­
tory duties of a general health district. See 1932 Op. No. 3989. (Emphasis 
added.) 

Thus, 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-003 found the county commissioners' duties 
under R.C. 3709.34 to provide "suitable quarters" for the board of health to 
encompass all things necessary for the board to perform its mandatory duties. The 
opinion also concluded that it is within the discretion of the county commissioners 
to determine whether a particular item is necessary. 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-
003 (syllabus, paragraph 2). See, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-016 (syllabus, 
paragraph 1) (stating, in part, "[p ]ursuant to R.C. 3709.34, a board of county com­
missioners is required to provide and pay for those utilities necessary for the gen­
eral health district ofthe county to discharge its statutory duties").2 

County Commissioners' Duties With Respect to County-Owned Buildings 

In the situation you describe, the board of health of the general health district 
occupies office space in a county-owned building. Thus, we must also consider the 
scope of the county commissioners' duties with respect to such a building. 

The duties of a board of county commissioners with respect to county­
owned buildings, specifically the county court house, were summarized in 1989 Op. 
Att'y Gen. No. 89-029 at 2-122, as follows: 

The board of county commissioners, as a general rule, is charged 
with the management and control of county property. 1987 Op. Att'y 
Gen. No. 87-039. See Dall v. Cuyahoga County Building Commission, 14 
Ohio N.P. (n.s.) 209, 211 (C.P. Cuyahoga County 1913) (the board of 

2 As further noted in 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-003, the county commission­
ers' decisions under R.C. 3709.34 concerning the suitability of quarters for the 
board of health are subject to judicial review for abuse of discretion. 
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county commissioners "is representative and guardian of the county, 
having the management and control of its property"). Custody and 
control of county property carries the duty of care and maintenance. Dit­
trick v. Barr, 22 Ohio L. Rep. 289, 289-290 (Ct. App. Cuyahoga County 
1924) ("[t]hat the board of county commissioners, under the law have 
control and custody ofthe court house itself as well as other public build­
ings of the county, there can be no question, because by virtue oftheir of­
fice the care and maintenance of public property within its jurisdiction is 
lodged in that body' '). The duty of the commissioners to manage and 
control county property includes the duty to provide cleaning and janito­
rial services. 1917 Op. Att'y Gen. No. 80, p. 187 ("[t]he county commis­
sioners are the legal custodians of the court house and it is their duty to 
see that the entire building ... is kept clean"). The board of county com­
missioners is expressly authorized to hire such necessary maintenance, 
cleaning and janitorial personnel as are required for any county building. 
Such authority is vested in the commissioners by R.C. 305.16, which 
states that "[t]he board of county commissioners may employ a superin­
tendent, and such watchmen, janitors, and other employees as are neces­
sary for the care and custody of the court house, jail, and other county 
buildings, bridges, and other property under its jurisdiction and control. " 
See 1933 Op. Att'y Gen. No. 801, p. 679,680 ("the county commission­
ers may appoint janitors for the court house' '). 

Thus, 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-029 concluded that the provision of janitorial 
services in the county's court house is part of the county's obligation to manage and 
control county buildings, as evidenced by the authority vested in the commissioners 
by R.C. 305.16 to employ, among others, "janitors, and other employees as are 
necessary for the care and custody of the court house, jail, and other county build­
ings, bridges, and other property under its jurisdiction and control. " 

We also note, however, that in fulfilling its duty to manage and control 
county property, a board of county commissioners possesses authority to exercise a 
reasonable discretion in determining the amount and nature of janitorial services 
that are necessary. See Fromm v. State, 36 Ohio App. 346, 349, 173 N.E. 201 (Cuya­
hoga County 1930) ("[t]he statutes of Ohio make it the duty of the county commis­
sioners to have charge and supervision of all the public buildings belonging to the 
county, in such county, and to erect, furnish, and maintain those buildings"); 1997 
Op. Att'y Gen. No. 97-001 at 2-6 n.10 ("[i]n the exercise of its duty to manage and 
control county property, ... the board of county commissioners has broad discretion 
as to the manner in which it carries out such responsibilities"). 

Conclusion 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 
a board of county commissioners has a duty to provide janitorial services to the 
board of health ofthe general health district that occupies a county-owned building. 
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